Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ!
Με μαζικές κινητοποιήσεις απαιτούν μέτρα προστασίας της υγείας τους

Σε Αλιμο, Πέραμα, Θεσσαλονίκη, Ηπειρο και αλλού, συνεχίζουν τον αγώνα τους. Στο πλευρό τους γονείς και εκπαιδευτικοί

Αλιμος
Αλιμος
Συγκέντρωση έξω από την πύλη του 2ου και 5ου Γυμνασίου Αλίμου και στη συνέχεια πορεία στο δημαρχείο της πόλης πραγματοποίησαν χτες οι μαθητές των σχολείων, απαιτώντας μέτρα προστασίας της υγείας τους και καταγγέλλοντας τις βιαιοπραγίες σε βάρος τους την περασμένη Παρασκευή, από μια μειοψηφία γονέων που επιχείρησε να σπάσει την κατάληψη.

Οι μαθητές παρέδωσαν τα αιτήματά τους στον δήμαρχο Αλίμου, ο οποίος δήλωσε «αναρμόδιος» για να ασχοληθεί και να τα ικανοποιήσει. Οσο για τις κάμερες που ο ίδιος τοποθέτησε μέσα στα σχολεία, κάτι που έχει καταγγελθεί από μαθητές και φορείς της περιοχής, προσπάθησε για άλλη μια φορά να «χρυσώσει το χάπι» στους μαθητές, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για μέτρο που αφορά την ασφάλεια τη δική τους και των σχολείων.

Στο πλευρό των μαθητών των δύο σχολείων βρέθηκαν συμμαθητές τους και από άλλα σχολεία του Αλίμου που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με καταλήψεις, όπως το ΕΠΑΛ, το 3ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο, καθώς και αντιπροσωπεία της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας και της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών».

Στο μεταξύ, ένα περιστατικό που γεννά πολλά ερωτήματα καταγγέλλουν μαθητές που βρέθηκαν χτες στο 2ο και 5ο Γυμνάσιο Αλίμου, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Συγκεκριμένα, στους μαθητές διακινούνταν εκτυπωμένα ερωτηματολόγια προς συμπλήρωση, και ανάμεσα στα ερωτήματα ήταν και τα εξής: «Θα ψηφίσεις στις επόμενες εκλογές;», «Πώς αυτοπροσδιορίζεσαι πολιτικά; "Μάλλον δεξιός;", "Μάλλον αριστερός;" "Μάλλον αναρχικός;"», «Εχεις συμμετάσχει σε καταλήψεις τα προηγούμενα χρόνια;», «Συμμετέχεις σε διαδηλώσεις στο Σύνταγμα;», «Συζητάτε με τους γονείς σου για την κατάληψη;». Τα ερωτηματολόγια διακινούνταν από άγνωστα στους μαθητές άτομα, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συγκεντρωμένων, αφού δεν ήξεραν πώς και από ποιον θα μπορούσαν τελικά να αξιοποιηθούν οι όποιες απαντήσεις.

Αρτα
Αρτα
Μαζική μαθητική κινητοποίηση έγινε χτες και στο Πέραμα, με συμμετοχή από όλα τα σχολεία της πόλης. Οι μαθητές απάντησαν έτσι αγωνιστικά στην προσπάθεια συκοφάντησης και καταστολής των αγώνων τους. Μάλιστα η Συντονιστική Επιτροπή των σχολείων μοίραζε ανακοίνωση στους περαστικούς, τονίζοντας πως καλούν όλο το λαό να στηρίξει τον δίκαιο αγώνα τους, κόντρα στα ψέμματα και τη συκοφαντία που εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες. Οι μαθητές ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για το συλλαλητήριο της Πέμπτης, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαχητικές κινητοποιήσεις έξω από τα δημαρχεία Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς και τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί αντιπροσωπείες των μαθητών από τα σχολεία της Θεσσαλονίκης που τελούν υπό κατάληψη. Εστειλαν μαχητικό μήνυμα συνέχισης του αγώνα και προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό ραντεβού της Πέμπτης 1η Οκτώβρη.

Περισσότερα από 40 σχολεία τελούσαν χτες υπό κατάληψη με το πλαίσιο αιτημάτων της Συντονιστικής Επιτροπής, που βάζει στο επίκεντρο της συζήτησης τις πραγματικές διεκδικήσεις των μαθητών για ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Οι εκπρόσωποι των δήμων και των υπηρεσιών γύρισαν την πλάτη στις διεκδικήσεις των μαθητών, αφού δεν ανέλαβαν καμία ευθύνη για μείωση μαθητών με εύρεση νέων χώρων διδασκαλίας και προσλήψεις εκπαιδευτικών, ενώ ακόμα και για τις καθαρίστριες δεν δεσμεύτηκαν για επιπλέον προσλήψεις. Οι μαθητές χαρακτήρισαν προκλητική τη στάση στελέχους της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, που ...απάντησε στις διεκδικήσεις τους για συχνή απολύμανση αιθουσών και εξοπλισμού λέγοντας «γιατί, εσένα η μάνα σου καθημερινά απολυμαίνει το σπίτι σας;».

Πρέβεζα
Πρέβεζα
Κόντρα σε αυτού του είδους τις πρακτικές αλλά και στην προσπάθεια συκοφάντησης του αγώνα τους, οι μαθητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις. Παράλληλα, στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη, όπως το 31ο ΓΕΛ, οι μαθητές οργανώνουν δραστηριότητες καθαρισμού του σχολείου τους. Δίνουν απάντηση έτσι και σε όσους ισχυρίζονται ότι οι καταλήψεις αποτελούν υγειονομικές βόμβες και στη διάρκειά τους προκαλούνται ζημιές.

Σήμερα και αύριο η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών καλεί τους μαθητές, μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, να αποφασίσουν συμμετοχή στην κινητοποίηση της Πέμπτης.

Στο Γυμνάσιο Νέων Επιβατών, όπου τις προηγούμενες μέρες κατά τη διάρκεια της κατάληψης τραυματίστηκε μια μαθήτρια πέφτοντας σε φρεάτιο αποχέτευσης που βρίσκεται εκτός του χώρου αύλησης του σχολείου, ο Σύλλογος Γονέων δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό των μαθητών που συνεχίζουν τον αγώνα τους. Με ανακοίνωσή του ενημερώνει τους γονείς ότι για τα συγκεκριμένα φρεάτια και ό,τι περιβάλλει το σχολείο έχει κάνει αλλεπάλληλες συστάσεις και έχει αποστείλει έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θερμαϊκού, χωρίς ανταπόκριση. Σε ό,τι αφορά την κατάληψη - αποχή, δηλώνει ότι είναι σύμφωνος με το πλαίσιο που βάζει η Ομοσπονδία Γονέων και βρίσκεται δίπλα στους μαθητές.

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Μάλιστα, σήμερα στις 2 το μεσημέρι προγραμματίζουν κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, αντιδρώντας στην κατεύθυνση που δόθηκε για παραπέρα σύμπτυξη των τμημάτων, που θα έχει ως αποτέλεσμα να στοιβαχτούν ακόμα περισσότεροι μαθητές στις αίθουσες προκειμένου να εξοικονομηθούν εκπαιδευτικοί. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης θέλει να μειώσει τα τμήματα, από 13 που είναι σήμερα, με 20 και 21 μαθητές, σε 11 με 25 και πάνω μαθητές, προκειμένου να εξοικονομήσει 3 εκπαιδευτικούς για να τους διαθέσει σε άλλα σχολεία. Μια κατεύθυνση που επιβεβαιώνει ότι η ασφάλεια μαθητών - εκπαιδευτικών μπαίνει στο ζύγι του κόστους.

Στην Ηπειρο

Στους δρόμους βγήκαν χτες και οι μαθητές της Πρέβεζας. Από νωρίς τα σχολεία ήταν κλειστά και προετοίμαζαν την απάντηση στην κυβέρνηση και το υπουργείο με την κάθοδό τους στη μαθητική πορεία, που είχαν αποφασίσει από την προηγούμενη βδομάδα, καθώς η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν άκουσε καν τα αιτήματα των μαθητών. Πριν από την πορεία έγινε συντονισμός των σχολείων της πόλης, για να οργανωθεί με μαζικότητα και με συνέχεια ο αγώνας τους, και αποφασίστηκε νέα μαθητική πορεία την Πέμπτη 1η Οκτώβρη, στις 10.00 στον Φόρο, αλλά και την Τετάρτη 7 Οκτώβρη, μέρα απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, οι μαθητές να προχωρήσουν σε δράσεις καταδίκης του φασισμού.

Πέραμα
Πέραμα
Ενα ορμητικό, μαχητικό ποτάμι ήταν η μαθητική κινητοποίηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην Αρτα, η μεγαλύτερη μαθητική πορεία των τελευταίων χρόνων στην πόλη, που έστειλε το μήνυμα: «Δεν συμβιβαζόμαστε! Οργανωνόμαστε - Συντονιζόμαστε για να νικήσουμε! Εχουμε το δίκαιο με το μέρος μας». Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κιλκίς και με ανίκητο παλμό διέσχισαν όλη την πόλη, δεχόμενοι από παντού χειροκροτήματα και «μπράβο». Η πορεία, με στάση στο δημαρχείο, κατέληξε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου αντιπροσωπεία μαθητών και γονιών επέδωσαν τα αιτήματα στη διευθύντρια. Δεν περίμεναν κάποια απάντηση, καθώς ζήτησαν τα αυτονόητα: Να μπορούν να πηγαίνουν σε ένα σχολείο που να μορφώνει με ασφάλεια και να μην εξοντώνει. Μέχρι τότε θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να δικαιωθούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ