Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Να φτάσει παντού το κάλεσμα του ξεσηκωμού για την υγεία και τα δικαιώματα του λαού

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τις χτεσινές κινητοποιήσεις σε Υγεία, Εκπαίδευση, Ακτοπλοΐα και Πολιτισμό

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Τις χτεσινές κινητοποιήσεις σε μια σειρά από χώρους οι οποίες «δίνουν ανάσα και ελπίδα στους εργαζόμενους και το λαό που αγωνιά για την επιβίωση και την υγεία του» χαιρετίζει το ΠΑΜΕ. Παράλληλα καλεί στο πανεργατικό συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 13 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα, με σύνθημα «Τώρα αγώνας μαζικός για την προστασία της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του».

«Εργαζόμενοι, υγειονομικοί, καλλιτέχνες, μαθητές, φοιτητές, γονείς βρέθηκαν σήμερα (σ.σ. χτες) στους δρόμους, οι ναυτεργάτες στους καταπέλτες των πλοίων, στις πόρτες των υπουργείων, διεκδικώντας το αυτονόητο: Μέτρα υπεράσπισης της ζωής, της υγείας, του εισοδήματος λαού και εργαζομένων. Μέτρα προστασίας της υγείας και της μόρφωσης της νεολαίας», σημειώνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει:

«Αντί η κυβέρνηση να πάρει τα αναγκαία αυτά μέτρα για την προστασία και την επιβίωση του λαού, αντίθετα προωθεί το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων των ναυτεργατών. Αντί να προσλαμβάνει δασκάλους, καταγγέλλει τους μαθητές που στοιβάζει στα σχολεία κατά εκατοντάδες για ...συνωστισμό όταν βγαίνουν στους δρόμους. Αντί να στελεχώνει τα δημόσια νοσοκομεία με γιατρούς και να προμηθεύει με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αντί να επιτάξει τις ιδιωτικές μονάδες τώρα, παρουσιάζει ως "φάρμακο" ενάντια στην πανδημία την ανακύκλωση κρεβατιών, τις μετακινήσεις προσωπικού κ.λπ. Η πολιτική της κυβέρνησης επέσπευσε το 2ο κύμα της πανδημίας, πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τις θυσίες του λαού και μετέτρεψε τους χώρους δουλειάς, τα ΜΜΜ και τα σχολεία σε κέντρα διασποράς του ιού».

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Καμία επανάπαυση - Καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που τζογάρουν την υγεία του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», τονίζει το ΠΑΜΕ και καλεί σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα για προστασία της υγείας, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Το εργατικό κίνημα δεν τρομοκρατείται, δεν μπαίνει σε "γύψο". Δίνουμε μαχητική απάντηση στις αντεργατικές πολιτικές, με οργανωμένη απειθαρχία, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας», είναι η απάντηση που δίνει στις προσπάθειες περιορισμού της αγωνιστικής συλλογικής δράσης με αντιλαϊκούς νόμους και καταστολή.

Στην κατεύθυνση αυτή, εκφράζει τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται τις επόμενες μέρες: Την κινητοποίηση των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό τη Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη. Τη συγκέντρωση την Τετάρτη 7 Οκτώβρη, μέρα που ανακοινώνεται η απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής (10 π.μ., σταθμός Μετρό «Αμπελόκηποι»), με αίτημα «την καταδίκη των μπράβων της εργοδοσίας, των εγκληματιών - φασιστών της Χρυσής Αυγής».

Μέρα δράσης στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας οργανώνουν τη Δευτέρα 28/9 σωματεία στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, στο πλαίσιο της μέρας δράσης που έχουν αποφασίσει:

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία οργανώνουν συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα, το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.).

-- Το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό Κέρκυρας προχωρά σε 24ωρη απεργία και συμμετέχει στο παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα εκδικάζεται η απαράδεκτη προσφυγή με την οποία η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕΤ) ζητά την ακύρωση των αρχαιρεσιών του κλαδικού Συνδικάτου του νησιού!

-- Στην Κρήτη, το Σωματείο Επισιτισμού στα Χανιά καλεί σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, ενώ στο Λασίθι το κλαδικό Σωματείο «Τάλως» και το επιχειρησιακό Σωματείο στο ξενοδοχείο «Breeze» σχεδιάζουν παρέμβαση στον ΟΑΕΔ. Επίσης, σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο προγραμματίζονται παρεμβάσεις από εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ και σε ΔΟΥ.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία, εστιατόρια και συναφή επαγγέλματα Λευκάδας - Βόνιτσας καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ.

-- Τα κλαδικά Σωματεία σε Ζάκυνθο και Κω οργανώνουν διαμαρτυρίες σε Περιφέρεια και δήμο αντίστοιχα.

Παρεμβάσεις για την Υγεία στη Μεσσηνία

Σε κινητοποίηση για την Υγεία, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, στα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας της Μεσσηνίας, προχωρούν σωματεία και φορείς της περιοχής την Πέμπτη 1/10, στις 7 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε στις 23/9, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, με θέμα την οργάνωση της πάλης για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η σύσκεψη κατέληξε σε ψήφισμα, το οποίο οι εκπρόσωποι των σωματείων θα μεταφέρουν στα Διοικητικά τους Συμβούλια.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τους εξής φορείς: Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, Α' ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών, Σύλλογος Γυναικών Καλαμάτας (μέλος της ΟΓΕ), Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων ν. Μεσσηνίας, Συνδικάτο Οικοδόμων & συναφών επαγγελμάτων ν. Μεσσηνίας, Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα ν. Μεσσηνίας, Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ν. Μεσσηνίας, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ ν. Μεσσηνίας, Σωματείο Εργαζομένων στο Ασυλο Ανιάτων ν. Μεσσηνίας, Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων ν. Μεσσηνίας.

Πρωτοβουλίες σε κλάδους και χώρους δουλειάς

Τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής συσκέψεις και συνελεύσεις:

-- Στη Θεσσαλονίκη, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας και το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας καλούν σε σύσκεψη τα σωματεία εργαζομένων στους βιομηχανικούς κλάδους, σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 27/9, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (έναντι ΟΤΕ) στο Περιστέρι (πλησίον σταθμού Μετρό «Αγ. Αντώνιος»).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 27/9, στις 9 π.μ. στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Παράλληλα, για να φτάσει πλατιά το κάλεσμα στο πανεργατικό συλλαλητήριο, συνδικαλιστικές οργανώσεις διαμορφώνουν πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής προχωρά σε εξορμήσεις στους εξής χώρους: Σήμερα Παρασκευή στους δήμους Κορυδαλλού (γκαράζ και πράσινο), Πετρούπολης (γκαράζ), Πεντέλης (αποθήκη και δημαρχείο) και Λυκόβρυσης - Πεύκης (γκαράζ). Τη Δευτέρα 28/9 στο δήμο Βριλησσίων (καθαριότητα). Την Τρίτη 29/9 στο δήμο Κηφισιάς (δημαρχείο και αμαξοστάσιο).

Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής έχει διαμορφώσει το εξής πρόγραμμα εξορμήσεων: Σήμερα Πέμπτη στο Βυρσοδεψείο Βασιλειάδη. Αύριο Σάββατο στα Βιομηχανικά Πλυντήρια «Spick and Span» και «Λέμη», και σε φασονατζίδικα Ιματισμού. Τη Δευτέρα 28/9 σε «BSB» και τσαγκαράδικα στου Ρέντη. Την Τρίτη 29/9 σε «Πεταλούδα» και «Candia Strom».

Εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς οργανώνουν και σωματεία στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών. Στα Χανιά το κλαδικό Συνδικάτο οργανώνει το άνοιγμά του στους εργαζόμενους (Δευτέρα 28/9 «Μύλοι Κρήτης», Τρίτη 29/9 ΑΒΕΑ, Τετάρτη 30/9 «Νερά Κρήτης», Πέμπτη 1/10 «Τεμένια»). Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας, εκτός από τις εξορμήσεις (Δευτέρα 28/9 στο συσκευαστήριο φρούτων «Μητροσύλης ΑΕ», Τρίτη 29/9 στις «Ζύμες Τσαμπάσης ΑΕ», Πέμπτη 1/10 στις εγκαταστάσεις της «Σελόντα» στην Επίδαυρο), καλεί σήμερα Παρασκευή σε Γενική Συνέλευση στη Βιομηχανία Χυμών «ΡΕΑ ΕΑΣ» και την Κυριακή 27/9 σε σύσκεψη με θέμα την Υγεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδηλώνουν σήμερα, προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην Εργατική Πρωτομαγιά(2021-04-20 00:00:00.0)
Αύριο διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα(2021-04-08 00:00:00.0)
Ολοι στη δουλειά με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!(2021-03-17 00:00:00.0)
Σήμερα η συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας(2021-02-12 00:00:00.0)
Αύριο η συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας(2021-01-28 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες συνδικάτων για την Υγεία(2020-10-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ