Παρασκευή 4 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αυταρχική εκτροπή

Δεν πρόλαβε να «ξημερώσει» ο νέος χρόνος και η Κυβερνητική Επιτροπή φρόντισε να μας χορηγήσει μια πρώτη δόση αντιδημοκρατικών μέτρων. Οι αποφάσεις, που έλαβε χτες για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τις εκλογικές δαπάνες, συνιστούν ένα αντιδημοκρατικό έκτρωμα, το οποίο ο πρωθυπουργός είχε το θράσος να βαφτίσει θεσμικές αλλαγές, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας!

Εν ολίγοις, οι αλλαγές αυτές εισάγουν την υποχρεωτική καταγραφή του ονόματος ενός χρηματοδότη, εφόσον η χρηματοδότηση ξεπερνά τα 600 ευρώ, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης από το 1,7 τοις χιλίοις του κρατικού προϋπολογισμού στο 1,25 τοις χιλίοις, την εφαρμογή από τα κόμματα ενός γενικού λογιστικού σχεδίου, όπως αυτό των επιχειρήσεων, δηλαδή να τηρούν κανονικά και ελέγξιμα βιβλία, την υποχρέωση των κομμάτων να διακινούν τουλάχιστον το 80% των εσόδων και των δαπανών τους μέσω τραπεζικών λογαριασμών, κάτι που «διευκολύνει τη διαπίστωση ποιος έδωσε τα χρήματα, από πού και πόσα χρήματα δόθηκαν». Επιπροσθέτως, η σύνθεση των μελών της επιτροπής ελέγχου της Βουλής διευρύνεται και σ' αυτή πλέον θα συμμετέχουν, πέραν των εκπροσώπων των κομμάτων και δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Είναι, βεβαίως, φως φανάρι πως ο στόχος αυτών των αποφάσεων μακράν βρίσκεται από οποιαδήποτε θωράκιση της δημοκρατίας και της μη χειραγώγησης των πολιτικών διαδικασιών από οικονομικές εξουσίες, όπως ισχυρίστηκε χτες ο πρωθυπουργός. Τα φαινόμενα εξάρτησης, διαπλοκής, χειραγώγησης δε χτυπιούνται με θεσμικές αλλαγές, όντας συνυφασμένα με το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Αυτό που επιχειρείται να χτυπηθεί είναι εκείνες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που αντιδρούν στη φιλομονοπωλιακή πολιτική. Κατά τα άλλα, τα κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία, οι πολιτικοί εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης θα συνεχίσουν να στηρίζουν και να στηρίζονται ποικιλοτρόπως από το μεγάλο κεφάλαιο, θα βρίσκουν πάντα τρόπους να παραβιάζουν τους νόμους χρηματοδότησης που τα ίδια ψηφίζουν.

Το ΚΚΕ από όταν ακόμη το θέμα απασχολούσε τη διακομματική επιτροπή είχε εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση. Κι αυτό χωρίς να έχει τίποτε να κρύψει, αντιθέτως έχοντας στα χέρια του την πιο διαφανή εγγύηση για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί και τις πηγές χρηματοδότησής του, εγγύηση που δεν είναι άλλη από την πολιτική του, πολιτική που στρέφεται ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Από θέσεις αρχής όμως εναντιώνεται στο ιδιότυπο φακέλωμα που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στον εκβιασμό που έμμεσα ή και άμεσα μπορεί να ασκηθεί σε όσους εργαζόμενους το στηρίζουν οικονομικά, στην επίθεση που αυτοί μπορεί να δεχτούν. Αλλωστε, έχει πικρή εμπειρία από το όχι και πολύ μακρινό παρελθόν. Δηλώνει δε εξαρχής πως ο μόνος έλεγχος που θα δεχτεί θα είναι ο σχετικός με την κρατική επιχορήγηση.

Στα πλαίσια αυτά καλεί τον ελληνικό λαό να αντιδράσει στα νέα βαθιά αντιδημοκρατικά μέτρα, πόσο μάλλον που έπονται κι άλλα, δριμύτερα. Και η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική, γιατί ο ελληνικός λαός θα είναι και ο τελικός αποδέκτης των συνεπειών τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ