Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Στους δρόμους την Πέμπτη για ασφάλεια - υγεία στα σχολεία

Συλλαλητήρια στην Αθήνα, στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια, και σε άλλες πόλεις, από εκπαιδευτικούς και γονείς

Την άμεση κάλυψη των αναγκών των σχολείων, ώστε να εξασφαλίζονται η υγεία και η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, διεκδικούν εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι, που την Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη διαδηλώνουν στα Προπύλαια, στις 6.30 το απόγευμα. Την ίδια μέρα αντίστοιχες κινητοποιήσεις διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Εκπαιδευτικά σωματεία, ενώσεις και ομοσπονδίες γονέων δηλώνουν πως κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, διεκδικούν 15 μαθητές ανά τμήμα, καθαρά σχολεία, κάλυψη των αναγκών με προσλήψεις και μόνιμη σταθερή δουλειά στην Εκπαίδευση, και καλούν την κυβέρνηση, η οποία όλο αυτό το διάστημα προπαγανδίζει μία εικόνα μακριά από τις ανάγκες και την πραγματικότητα, να αναλάβει τις ευθύνες της.

Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση πήραν μια σειρά ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής, που συμμετείχαν σε σύσκεψη για τους όρους έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, όπου αποφασίστηκαν διάφορες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Στα συλλαλητήρια της Πέμπτης καλούν εκπαιδευτικά σωματεία από όλη τη χώρα.

Εκπαιδευτικοί και γονείς καταγγέλλουν τη στάση της κυβέρνησης, που όλο το προηγούμενο διάστημα έκλεινε τα αυτιά στις διεκδικήσεις τους και βλέπει σαν κόστος την ασφάλεια, την υγεία, τη μόρφωση. Παράλληλα, προβάλλουν αποφασιστικά τα αιτήματα με τα οποία θα επιτευχθούν η ασφάλεια και η υγεία στα σχολεία.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Σχολείων ν. Πειραιά και Νήσων και η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Αθήνας.

Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα, ενώνοντας τις φωνές με εκπαιδευτικούς και γονείς, αναφέρονται στις σοβαρές ελλείψεις σε καθαρίστριες και όρους παροχής της, που, όπως επισημαίνουν, «καμία βελτίωση δεν έχουν με την προ κορονοϊού περίοδο». «Η απουσία του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, που αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα, δεν κρύβεται πια και στον πιο δύσπιστο. Ακόμη και σήμερα οι συμβάσεις και η εξασφάλιση της παρουσίας των καθαριστριών σε μια σειρά σχολεία είναι στον "αέρα"! Είναι απαράδεκτο να συζητάμε σε αυτές τις συνθήκες για ολιγόωρη απασχόληση, με μετακινήσεις εργαζομένων από σχολείο σε σχολείο για να καλυφθούν τα κενά στην καθαριότητα!», αναφέρουν στο κάλεσμα, τονίζοντας πως οι εξελίξεις αυτές «αναδεικνύουν το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων ως κορυφαίο και επικαιροποιούν όλες τις διεκδικήσεις μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ