Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Στην Αγκυρα ο υπουργός Αμυνας

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη συνέχιση των στενών διμερών στρατιωτικών σχέσεων επιβεβαίωσαν οι υπουργοί Αμυνας της Λιβύης, Σαλάχ αλ Ντιν αλ Ναμρούς, και της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Αγκυρα με αφορμή την πρόσφατη αναβάθμισή του σε υπουργό από υφυπουργό.

Στη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό ο Ναμρούς εξήρε τις καλές σχέσεις συνεργασίας ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών και ο Ακάρ τον διαβεβαίωσε πως η Αγκυρα θα συνεχίσει να στηρίζει τη «νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη» κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για την επίτευξη «διαρκούς ασφάλειας» στη Λιβύη.

Ο Λίβυος υπουργός Αμυνας ακολούθως επισκέφτηκε στρατιωτικό κολέγιο στην πρωτεύουσα της Τουρκίας και συναντήθηκε με Λίβυους δόκιμους αξιωματικούς.

Νωρίτερα χτες, εκπρόσωπος του λιβυκού στρατού στην Τρίπολη κατηγόρησε τον αντίπαλο «Λιβυκό Εθνικό Στρατό» (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ ότι παραβίασε «για δεύτερη φορά σε τρεις μέρες» τη συμφωνία παύσης πυρός που ανακοινώθηκε στα τέλη Αυγούστου ανάμεσα στον Σάρατζ και τον πρόεδρο της εκλεγμένης λιβυκής Βουλής, Αγκίλα Σάλεχ, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του LNA.

Η παραβίαση της παύσης πυρός φέρεται πως έγινε με τη ρίψη έξι ρουκετών τύπου Grad σε θέσεις των ενόπλων δυνάμεων του Σάρατζ έξω από τη δυτική Σύρτη. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των δυνάμεων του Σάρατζ, συνταγματάρχης Μοχάμαντ Κανούνου, που διατηρεί στενές σχέσεις με τον τουρκικό στρατό, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του «είναι έτοιμες και περιμένουν οδηγίες από τον ύπατο διοικητή (σ.σ. δηλαδή τον Σάρατζ) για το πώς θα απαντήσουν στα πυρά, στον κατάλληλο τόπο και χρόνο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ