Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Συνεχίζονται τα παζάρια για την επίτευξη «εκεχειρίας»

Νέες επισκέψεις από Μπορέλ αλλά και Ντι Μάγιο

Από προηγούμενη επίσκεψη του Μπορέλ στη Λιβύη
Από προηγούμενη επίσκεψη του Μπορέλ στη Λιβύη
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σαν αλεπούδες στο παζάρι επέστρεψαν χτες, για μία ακόμη φορά, στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάγιο, για να προωθήσουν υποτίθεται το σχέδιο επίτευξης μιας «βιώσιμης εκεχειρίας».

Ο Ζ. Μπορέλ, συναντώντας τον πρωθυπουργό Φαγιέζ Σάρατζ, είπε πως συζήτησαν τα περιθώρια για την εφαρμογή μιας συμφωνίας παύσης πυρός όπως αυτή που είχε πρόσφατα προτείνει - δίχως απτό αποτέλεσμα - ο πρόεδρος του εκλεγμένου Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, που εδρεύει στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης.

Συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής της Λιβυκής Εταιρείας Πετρελαίου συμφωνώντας πως θα πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο το πετρελαϊκό εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ και φύλαρχοι της Ανατολικής Λιβύης.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, που συνοδευόταν από τον βοηθό υφυπουργού Εξωτερικών Μανίλιο Ντι Στέφανο, επικέντρωσε τις συνομιλίες με Λίβυους αξιωματούχους στις διαβουλεύσεις για μία «τελική συμφωνία εκεχειρίας» κρίνοντας πως οι συνθήκες είναι «ώριμες». Στη συνέχεια προγραμμάτιζε να μεταβεί στο Τομπρούκ για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Α. Σάλεχ, και να συζητήσει περιθώρια συμφωνιών στους τομείς της βιομηχανίας και του εμπορίου.

Στο μεταξύ, συνομιλίες με τον Λίβυο πρέσβη στη Μόσχα, Αμπντούλ Μπάσιτ αλ Μπάντρι, είχε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. Συμφώνησαν πως είναι «απαραίτητη» μια συμφωνία για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη.

Νωρίτερα, σε συνάντησή τους στην Αγκυρα οι υπουργοί Εξωτερικών Αλγερίας, Σάμπρι Μπουκαντούμ, και Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσαν πως θα συνεργαστούν με στόχο το «συντονισμό των προσπαθειών για ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή». Προηγήθηκε, προχτές το απόγευμα, η υπογραφή τουρκο-λιβυκού μνημονίου συναντίληψης μεταξύ των επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών Λιβύης και Τουρκίας.

Τέλος, βομβιστική επίθεση σημειώθηκε χτες το πρωί στην Τρίπολη από αυτόχειρα άνδρα αδιευκρίνιστης ταυτότητας και αιτημάτων. Από την έκρηξη σκοτώθηκε μόνο ο βομβιστής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ