Τρίτη 1 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς

Πρωτοχρονιά σήμερα. Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένα με Στόχο την Ανθρωπιά. Μεγάλωσα με τον Αϊ - Βασίλη. Αυτός σήμαινε δώρα, σήμαινε γαλοπούλα - κούρκο ή μισίρκα την έλεγε η νενέ μου - με γέμιση που κατέληγε σε διαγωνισμό ανάμεσα στις νοικοκυρές, ποια θα την πετύχει καλύτερα, και κερδισμένοι φυσικά ήταν... οι άντρες και τα παιδιά που τρώγανε ό,τι ποιο νόστιμο γίνεται. Την παραμονή μια ώρα πριν τα μεσάνυχτα οι οικογένειες - συνήθως γύρω στα δέκα με δεκαπέντε άτομα - κάθονταν στο τραπέζι και παίζανε χαρτιά για να μάθουν... αν θα είναι τυχεροί τον καινούριο χρόνο! Το παιχνίδι που παίζανε ήταν η «τριανταμία» και ήταν μαγεία να βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους να ξαναγίνονται παιδιά για λίγες ώρες και να αισθάνονται, όταν κερδίζανε, σαν νικητές δαφνοστεφανωμένοι. Οι εικόνες έρχονται μπροστά στα μάτια μου καθαρές, ζωντανές, δυνατές. Ομως ξέρω καλά ότι αυτές οι εικόνες είναι παλιές, αλλά οι σκέψεις είναι τωρινές. Αποκλείεται να σκεφτόμουνα πριν από ογδόντα χρόνια - παρά κάτι ψιλά - πόσο συγκινητική είναι η μάζωξη αγαπημένων προσώπων. Σίγουρα θα παρακαλούσα να φύγουν, να κοιμηθούμε και να 'ρθει γρήγορα το πρωί να δω τι παιχνίδια μου έφερε ο Αϊ - Βασίλης.

Τέλος, πάντων, αυτές οι καταχωνιασμένες στο βάθος της μνήμης εικόνες ξεπηδάνε τώρα με τις γιορτές, από την έμμονη ιδέα - σωστή ή λανθασμένη - που έχω για τα έθιμα που, θεωρώ ότι μας αποκοιμίζουν. Αυτό το θέμα μ' απασχόλησε και την περασμένη βδομάδα με τα Χριστούγεννα και φυσικά απασχόλησε και τον Αποστόλη, γιατί όλο για τα έθιμα του μιλούσα. Εδειχνε ότι ήταν έτοιμος να συμφωνήσει, όμως δεν είμαι βέβαιος γιατί έφυγε για το χωριό του, παρά τη θεομηνία και τους κλειστούς δρόμους και ίσως δεν έφυγε γιατί έπρεπε να πάει, αλλά για να με ξεφορτωθεί. Ομως δεν τη γλίτωσε γιατί και εκεί που πήγε του έστειλα ένα γράμμα με μόνο θέμα τα έθιμα. Τέλος πάντων μην ανησυχείτε θα τα βρούμε με τον Αποστόλη.

Οι γιορτές λοιπόν, εθνικές ή θρησκευτικές, γεννούν τα έθιμα, που με τη σειρά τους γίνονται συνήθειες που τελικά κυριαρχούν και κάνουν την αιτία, τη γιορτή δηλαδή να πεθαίνει, να είναι ανύπαρκτη. Μπορεί να πούνε ότι καθώς ο άνθρωπος στα γεράματα, πολλές φορές, αποκτά έμμονες ιδέες έτσι κι εγώ τα έχω βάλει τώρα με τις γιορτές και τι μου φταίει ξαφνικά η Πρωτοχρονιά; Αν υπάρχουν άνθρωποι που θα σκεφτούν έτσι, θα πρέπει να μην ήμουν αρκετά σαφής. Τους ζητώ συγγνώμη λοιπόν και επαναλαμβάνω την άποψή μου όσο γίνεται πιο καθαρά.

Δεν κατηγορώ την Πρωτοχρονιά. Κατηγορώ αυτούς που την καταντήσανε όπως την καταντήσανε. Αν η Πρωτοχρονιά σημαίνει παρότρυνση για χαρτοπαιξία, γιατί να τη σεβαστώ; Υπάρχουν άνθρωποι που χαρτοπαίζουν 365 μέρες το χρόνο στα καζίνα. Τι είναι αυτοί; Λάτρεις της Πρωτοχρονιάς. 0μως μπορεί το «κουσούρι» της χαρτοπαιξίας να ξεκινήσει σ' ένα παιδί από κάποια Πρωτοχρονιά. Επομένως η Πρωτοχρονιά μπορεί και να διαφθείρει.. Γιατί να μ' αρέσει; Επειτα υπάρχει και η γελοιότητα της ατομικής Πρωτοχρονιάς όπου ας πούμε μια στρουμπουλή κυρία αποφασίζει να ξεκινήσει την Πρωτοχρονιά δίαιτα για χάσιμο δέκα κιλών και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τη βρίσκουν να κοιμάται με τα μούτρα σ' ένα ταψί μπακλαβά. Αλλος πάλι, καπνιστής αυτός, που τον ρωτάς γιατί καπνίζει τόσο πολύ σου απαντά: «θα το.. το.. κό.. κό.. κό...» κι όταν του το επιτρέψει ο βήχας, σου εξηγεί ότι την Πρωτοχρονιά θα κόψει το τσιγάρο και γι' αυτό καπνίζει διπλά για να το χορτάσει. Γιατί λοιπόν να μ' αρέσει αυτή η Πρωτοχρονιά με τις βλαβερές συνήθειες;

Οι χωρίς λογική συνήθειες είναι εμπόδιο στη δημιουργία. Πιστεύω ότι ένα μεγάλο ποσοστό του 86% που ψήφισε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ψήφισε από συνήθεια, χωρίς σκέψη. Ψήφισε γιατί... έτσι ψηφίζει η οικογένεια από χρόνια! Ψήφισε... για να μην έρθουν οι ΑΛΛΟΙ!! Από ΣΥΝΗΘΕΙΑ, από ΠΑΡΑΔΟΣΗ. 'Η, χωρίς σκέψη.

Μπορεί να γίνει Πρωτοχρονιά μια χρήσιμη και μεγάλη μέρα. Να ένα παράδειγμα. Αν βάλουμε καθήκον για το 2002 να ξυπνήσουμε μερικές χιλιάδες «συνηθειοχτυπημένους» και ταράξουμε το αίσχος του Δικομματισμού, τότε θα έχουμε πραγματική απόφαση Πρωτοχρονιάς.

Αντε γεια.


του
Τίτου ΒΑΝΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ