Τρίτη 1 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
Παραιτήθηκε και ο Τίτος Πατρίκιος

Δύο παραιτήσεις, μέσα σε 14 μήνες, από την προεδρία της «ΑΕ Προβολής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» - του φορέα υλοποίησης της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, είναι ένα...«ατομικό ρεκόρ» του υπουργείου Πολιτισμού, που μετατρέπει την όποια ευφορία των αφελών από τις μεγαλοστομίες περί του συγκεκριμένου θεσμού, σε σκεπτικισμό.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας» και γνωστός ποιητής, Τίτος Πατρίκιος, παραιτήθηκε από τη συγκεκριμένη θέση, διότι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, «θέλει στο εξής να αφιερωθεί απολύτως και χωρίς περισπάσεις στο ποιητικό και γενικότερα στο λογοτεχνικό του έργο». Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να «προλάβει» τους εύλογους προβληματισμούς, το υπουργείο σημειώνει ότι, «ο Τίτος Πατρίκιος είχε από πολύ καιρό εκδηλώσει την επιθυμία του με το τέλος του 2001 να αποσυρθεί από την προεδρία της Ανώνυμης Εταιρίας Προβολής της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που διοργανώνει και την Πολιτιστική Ολυμπιάδα». Και προστίθεται, ότι ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, «είχε την ευκαιρία κατ' επανάληψη να εκφράσει την αγάπη και τη βαθιά του εκτίμηση προς το πρόσωπο και το έργο του Τίτου Πατρικίου και σέβεται απολύτως τον ουσιαστικό λόγο και το ευγενικό κίνητρο που τον οδήγησαν σε αυτή του την απόφαση, παρά το γεγονός πως δημιουργείται ένα οργανωτικό κενό, το οποίο θα καλυφθεί τις πρώτες ημέρες του 2002».

Θυμίζουμε, ότι τον Οκτώβρη του 2000 και επί υπουργίας στο ΥΠΠΟ του Θ. Πάγκαλου, είχε παραιτηθεί από την ίδια θέση και ο, επίσης γνωστός, σκηνοθέτης, Μιχάλης Κακογιάννης. Μάλιστα, ο σκηνοθέτης δεν προέβαλλε ως αιτία της παραίτησής του κάποια καλλιτεχνική αναγκαιότητα, αλλά στη σχετική του επιστολή είχε επιτεθεί δριμύτατα στην εταιρία, χαρακτηρίζοντάς της ως ανομοιογενή και δυσκίνητο γραφειοκρατικό οργανισμό. Πάντως, δεδομένου του γεγονότος ότι και η εταιρία, αλλά και ο ίδιος ο θεσμός της ΠΟ εξυπηρετούν τα ιδεολογικά και οικονομικά συμφέροντα του κεφαλαίου και κάθε άλλο παρά την ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού, η «διαβεβαίωση», ουσιαστικά, του ΥΠΠΟ ότι δεν αιφνιδιάστηκε από την παραίτηση Πατρίκιου, δεν εξηγεί, φυσικά, αυτήν την εξέλιξη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ