Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ
Σε αδιέξοδο γονείς και εργαζόμενοι από τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών

Αντιμέτωποι με τον αποκλεισμό περίπου 65.000 παιδιών από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) βρίσκονται χιλιάδες γονείς, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Τα ΚΔΑΠ που λειτουργούν σε μια σειρά από δήμους προσφέρουν δραστηριότητες που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 χρόνων και λειτουργούν τις απογευματινές ώρες.

Φέτος, οι αιτήσεις μητέρων για μια θέση στα ΚΔΑΠ μέσω του προγράμματος κατέγραψαν σημαντική αύξηση.

Συγκεκριμένα, από 73.937 την περσινή χρονιά οι φετινές αιτήσεις έφτασαν τις 127.476. Ετσι, μητέρες που όχι μόνο πληρούσαν τα κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα αλλά συγκέντρωσαν υψηλή μοριοδότηση λόγω χαμηλού εισοδήματος, επειδή είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες, δεν έλαβαν ένα από τα περιορισμένα voucher για την εγγραφή των παιδιών τους στις δομές. Οπως εξηγεί ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων ΚΔΑΠ (ΠΑΣΕΚΔΑΠ), οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν αφορούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό γονείς που «δεν έχουν εναλλακτικές ή την οικονομική δυνατότητα ούτε για τη συμμετοχή των παιδιών τους σε άλλες εκπαιδευτικές εξωσχολικές δραστηριότητες ούτε για να πληρώνουν κάποιον άνθρωπο να τους τα κρατάει στο σπίτι όσο αυτοί εργάζονται».

Ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία τη Δευτέρα 31/8, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη. Οπως εξηγεί, η απόρριψη δεκάδων χιλιάδων αιτήσεων, εκτός από τα προβλήματα που προκαλεί σε ισάριθμες οικογένειες, απειλεί να φέρει αντιμέτωπους με την ανεργία πολλούς από τους 2.400 εργαζόμενους στις δομές. «Οι συμβάσεις μας λήγουν στις 31/08/2020 και κανείς δεν ξέρει αν θα εργάζεται από 01/09/2020 ή θα οδηγηθεί στα μητρώα του ΟΑΕΔ», σημειώνει.

Τον κίνδυνο λουκέτου στην πλειοψηφία των δημοτικών ΚΔΑΠ και απόλυσης εκατοντάδων εργαζομένων σε αυτά, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να αυξήσει το κονδύλιο του προγράμματος, αναδεικνύει η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων ΚΔΑΠ στη Θεσσαλονίκη. Καλεί την κυβέρνηση να αυξήσει άμεσα τη χρηματοδότηση για τα δημοτικά ΚΔΑΠ, ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός και να μη βρεθεί κανένας συμβασιούχος στην ανεργία.

Με τον αποκλεισμό 65.000 παιδιών από τα ΚΔΑΠ πλησιάζει ολοένα και περισσότερο ο κίνδυνος να μείνουν άνεργοι οι μισοί και πλέον από τους 2.500 εργαζόμενους των ΚΔΑΠ, έπειτα από έως και 18 χρόνια εργασίας στις συγκεκριμένες δομές.

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα σημειώνει ότι «η κυβέρνηση συνειδητά συρρικνώνει και υποβαθμίζει της δημόσιες δομές ενώ συγχρόνως ενισχύει τις ιδιωτικές, ακολουθώντας τη "συνταγή" όλων των προηγούμενων, όπου οι κοινωνικές δομές απαξιώνονται και καταργούνται, ιδιαίτερα δε όπου υπάρχει πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιώτες. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομική και υγειονομική κρίση πλήττουν βαθιά τα εργατικά στρώματα και οικογένειες, οι οποίες είναι και οι άμεσα ωφελούμενες του προγράμματος και της λειτουργίας των ΚΔΑΠ».

Διεκδικεί: Αμεση ανανέωση των συμβάσεων - κανένας συμβασιούχος στην ανεργία. Κανένα παιδί να μη μείνει εκτός κοινωνικών δομών. Να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μαζικές, μόνιμες προσλήψεις. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οι παιδικοί σταθμοί υποδέχονται τα παιδιά της πόλης μας»(2019-09-04 00:00:00.0)
Να παρθούν μέτρα για να μπουν όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς(2018-08-22 00:00:00.0)
Δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών και φέτος(2015-08-23 00:00:00.0)
Αγώνας δρόμου για μια θέση στους παιδικούς σταθμούς(2013-08-10 00:00:00.0)
Αγώνας δρόμου για μια θέση στους παιδικούς σταθμούς(2013-08-10 00:00:00.0)
Πολλαπλάσιες οι ανάγκες σε σχέση με αυτά που παρέχει(2013-07-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ