Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Πρωταθλητής Ελλάδας ο Χρ. Μπανίκας

Συμπρωταθλητής στο 51ο Ατομικό Πρωτάθλημα Αντρών, ο Στέλιος Χαλκιάς. Δεύτερη συνεχόμενη φορά ο «Κύδων» Χανίων κατακτά Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδας

Ο πρωταθλητής Ελλάδας 2001 Χρ. Μπανίκας με τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροβ στην Πάτρα. Στην ένθετη φωτό, ο συμπρωταθλητής Ελλάδας 2001 Στέλιος Χαλκιάς
Ο πρωταθλητής Ελλάδας 2001 Χρ. Μπανίκας με τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροβ στην Πάτρα. Στην ένθετη φωτό, ο συμπρωταθλητής Ελλάδας 2001 Στέλιος Χαλκιάς
Ενα απρόσμενο και ασυνήθιστο γεγονός, η κακή λειτουργία του ηλεκτρονικού χρονομέτρου, παραλίγο να χαλάσει την κατά τα άλλα άψογη διοργάνωση εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών, του 51ου Ατομικού Πρωταθλήματος Ελλάδας Αντρών.

Συγκεκριμένα, στην 1η παρτίδα του ματς, το χρονόμετρο του Στέλιου Χαλκιά και μάλιστα την ώρα της «πίεσης» χρόνου, δεν έδινε το «πριμ χρόνου» (χρονόμετρα τύπου Φίσερ), με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσει ακύρωση της παρτίδας.

Ακολούθησε μεγάλη ένταση, η οποία έγινε μεγαλύτερη όταν ο διευθυντής αγώνων, με συμπεριφορά που δεν έπρεπε, έριξε την ευθύνη αποκλειστικά και μόνο στο διαιτητή των αγώνων.

Πρόκειται για ένα περιστατικό που έχει ξανασυμβεί σε αυτού του τύπου τα χρονόμετρα και μάλιστα σε ματς παγκόσμιου πρωταθλήματος. Το συμβάν μπήκε σε μια σωστή διαδικασία με την ψύχραιμη και ευγενική παρέμβαση, του μέλους του ΔΣ του ΣΑΕ κ. Αποστόλη Τζιτζά, μελετήθηκαν οι κανονισμοί, ένας από τους οποίους λέει, ότι έπρεπε ο Στέλιος Χαλκιάς να επισημάνει τη βλάβη του χρονομέτρου, στα τρία πρώτα λεπτά της παρτίδας. Τότε θα μπορούσε να ακυρωθεί η παρτίδα.

Ετσι, την επομένη -πάντα στο Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών, όπου εκεί αγωνίστηκαν οι δέκα ισχυρότεροι σκακιστές της χώρας- συνεχίστηκε το μπαράζ, ο Χαλκιάς ισοφαρίζει με τα μαύρα σε 1-1 και στη συνέχεια στην 3η παρτίδα (βλέπε στη «Γωνιά της παρτίδας») ο Μπανίκας έκανε το 2-1. Λόγω καλύτερου συντελεστή ισοβαθμίας, ο περσινός πρωταθλητής και με 2-2 κέρδιζε τον τίτλο, έτσι η 4η παρτίδα δεν παίχτηκε. Διαιτητής τη 2η ημέρα (την 1η ήταν ο κ. Βαζελάκης), ήταν ο κ. Κωστούρος.

Να σημειώσουμε τη συνεχιζόμενη επί τριετίας ανοδική πορεία του 21χρονου Θεσσαλονικιού Στέλιου Χαλκιά, τη νόρμα GM που πήρε, καθώς επίσης την αγωνιστικότητα και το ποιοτικό του παιχνίδι.

Οι αγώνες μεταδόθηκαν απευθείας από την ιστοσελίδα Hellas Chess Club (www.blackueen.net) από τον μετρ του Διαδικτύου Αργύρη Κώτση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ