Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Συνεχίζουν τον αγώνα για το εισόδημα και τα δικαιώματά τους

Διαμαρτυρία σήμερα στις 5 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας

Από τις συνεχείς κινητοποιήσεις των εργαζομένων του κλάδου το προηγούμενο διάστημα
Από τις συνεχείς κινητοποιήσεις των εργαζομένων του κλάδου το προηγούμενο διάστημα
Σε διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας καλεί σήμερα Τετάρτη στις 5 μ.μ. το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, απαιτώντας να μπει τέρμα στις απαράδεκτες καθυστερήσεις στην καταβολή της αποζημίωσης «ειδικού σκοπού» και να παρθούν μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων, για την προστασία των δικαιωμάτων και της υγείας τους.

«Απαιτούμε άμεσα να σταματήσει η κοροϊδία με την καταβολή της πενιχρής αποζημίωσης των 534 ευρώ, που καταβάλλεται κάθε δύο μήνες, δημιουργώντας άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε μας και τις οικογένειές μας», υπογραμμίζει το κλαδικό Συνδικάτο και διεκδικεί: Να πληρωθεί άμεσα η αποζημίωση «ειδικού σκοπού». Αμεση διακοπή πληρωμών σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και εφορία. Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Δωρεάν πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου στον μηχανισμό στήριξης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

«Δυναμώνουμε την οργάνωσή μας και την πάλη μας. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας. Κανένας μόνος του, να πληρώσουν τώρα κράτος και εργοδοσία», τονίζει το Συνδικάτο στο κάλεσμά του.

Στην κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας καλεί και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. Η κυβέρνηση, όπως καταγγέλλει, «αγνοεί πλήρως» τις ανάγκες επιβίωσης των εργαζομένων στον κλάδο, «προβλέποντας με πρόσφατη απόφαση επιδότηση 534 ευρώ μόνο για τους επιχειρηματίες και όχι για τους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων».

Αγωνιστικές παρεμβάσεις σε ξενοδοχεία στην Κρήτη

Στο μεταξύ, κινητοποίηση στο ξενοδοχείο «Gouves Water Park Holiday Resort», διεκδικώντας να εφαρμοστεί η Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να σταματήσουν τα φαινόμενα εντατικοποίησης, έκαναν συνδικαλιστές της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Ηράκλειο.

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, η εργοδοσία του ξενοδοχείου «έχει καταργήσει με το "έτσι θέλω" το διάλειμμα των εργαζομένων, τα ωράρια φτάνουν και τις 12 ώρες σε μέρες με αυξημένο φόρτο εργασίας, ενώ δεν παίρνουν καθόλου ρεπό». Αποτέλεσμα της εντατικοποίησης ήταν η λιποθυμία εργαζόμενης τις προηγούμενες μέρες.

«Η λιποθυμία της συναδέλφου δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό», τονίζει η ΔΑΣ και υπενθυμίζει ότι πριν από έναν περίπου μήνα εργαζόμενος λιποθύμησε από την εξάντληση και απολύθηκε ενώ ήταν σε αναρρωτική άδεια. Οπως εξηγεί η ΔΑΣ, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αντιμετωπίζουν εντατικοποίηση, μειώσεις μισθών, απλήρωτες υπερωρίες, εκ περιτροπής εργασία, δουλειά χωρίς ρεπό, εργοδοτική τρομοκρατία. Επιπλέον, τα μέτρα προστασίας της υγείας τους είναι ελλιπή, αφού «δουλεύουν ο ένας επάνω στον άλλο, εξαντλημένοι από την κούραση, και το μόνο μέσο προστασίας είναι μία μάσκα για 10 - 12 ώρες δουλειάς».

Την ίδια ώρα, απλήρωτοι για τον Ιούλη παραμένουν οι εργαζόμενοι σε δύο «πεντάστερα» ξενοδοχεία γνωστού ομίλου στο Ρέθυμνο. Οπως καταγγέλλει μάλιστα η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου, η απάντηση των εκπροσώπων της εργοδοσίας στους εργαζόμενους ήταν ότι... «δεν γνωρίζουν» πότε θα καταβληθεί η πρώτη μισθοδοσία του προσωπικού για τη φετινή σεζόν.

Παρέμβαση για το ζήτημα έκαναν οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές της ΔΑΣ στον διευθυντή προσωπικού του ομίλου. Με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ καταγγέλλει την κοροϊδία που έχουν δεχθεί φέτος όσον αφορά το εισόδημά τους οι εργαζόμενοι, τόσο από την εργοδοσία όσο και από την κυβέρνηση. «Δεν θα κάνουμε λογαριασμό των θυσιών μας στο τέλος της σεζόν», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν αγωνιστική απάντηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ