Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αίτημα για επαναφορά όλων των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν

Απειλούν Ρωσία, Κίνα και ευρωπαϊκά κράτη αν δεν συμμορφωθούν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Διαδικασίες επαναφοράς όλων των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν ξεκινούν οι ΗΠΑ, κίνηση που αναμένεται να πυροδοτήσει νέο γύρο αντιπαραθέσεων με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα που διαφωνούν με τον τρόπο «αντιμετώπισης» του Ιράν, έχουν ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και δεν θα συμμορφωθούν με αυτές.

Χτες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, αναμενόταν να μεταβεί στη Νέα Υόρκη προκειμένου να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ και τον ίδιο τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την πρόθεση των ΗΠΑ να ενεργοποιήσουν τη λεγόμενη ρήτρα επανεπιβολής (snapback clause) των διεθνών κυρώσεων.

Ωστόσο, τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κράτη μέλη του ΣΑ αμφισβητούν την δυνατότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να ενεργοποιήσει αυτήν τη ρήτρα της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από αυτή το 2018, ενώ τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη (Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και ΕΕ) παραμένουν.

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις σε Ρωσία, Κίνα και όποιο άλλο κράτος δεν επιβάλει εκ νέου τις κυρώσεις, ο Πομπέο απάντησε «οπωσδήποτε» και διαμήνυσε σε Ρωσία και Κίνα να συμμορφωθούν.

Παράλληλα, επιτέθηκε σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, διότι δεν τάσσονται στο πλευρό των ΗΠΑ: «Αρνούνται να κάνουν το θαρραλέο βήμα (...) Εχουμε τους ίδιους στόχους, απλά έχουν παντρευτεί αυτήν την παλαβή συμφωνία» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το ΣΑ θα έχει 30 μέρες για να παρατείνει την απαλλαγή του Ιράν από τις κυρώσεις, διαφορετικά αυτές θα επανεπιβληθούν αυτόματα, όπως και η απαίτηση το Ιράν να αναστείλει όλες τις δραστηριότητες που συνδέονται με τον εμπλουτισμό ουρανίου, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ακόμη, πάντα σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κίνηση αυτή θα σημάνει πως «θα παραταθεί το εμπάργκο όπλων που επιβάλλεται για 13 χρόνια στο Ιράν». Οι ΗΠΑ είχαν καταστήσει σαφές πως θα προχωρούσαν στην επαναφορά των κυρώσεων όταν πριν από λίγες μέρες απορρίφθηκε από το ΣΑ του ΟΗΕ το αίτημά τους να παραταθεί το εμπάργκο όπλων σε βάρος του Ιράν, που λήγει τον Οκτώβρη. Μάλιστα, τα ευρωπαϊκά κράτη του ΣΑ απείχαν από τη διαδικασία, ενώ Ρωσία και Κίνα καταψήφισαν.

Παράλληλα, το Ιράν περιέλαβε στο οπλοστάσιό του έναν βαλλιστικό πύραυλο εδάφους - εδάφους με βεληνεκές 1.400 χλμ. και έναν νέο πύραυλο Κρουζ, δήλωσε χτες ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Αμίρ Χαταμί, αγνοώντας αιτήματα των ΗΠΑ να σταματήσει η Τεχεράνη το πυραυλικό πρόγραμμά της.

  • Το Ιράν κατάσχεσε πλοίο με σημαία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) που παραβίαζε τα χωρικά του ύδατα, αυτήν τη βδομάδα, ανακοινώθηκε χτες, ενώ την ίδια μέρα η ακτοφυλακή των ΗΑΕ σκότωσε δύο Ιρανούς αλιείς. Τα ΗΑΕ φέρεται να εξέφρασαν τη λύπη τους για το περιστατικό και την ετοιμότητά τους να καταβάλουν αποζημιώσεις για όλες τις προκληθείσες ζημιές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ