Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ
Εκατοντάδες εστίες φωτιάς καίνε εκτάσεις και σπίτια

Εκκενώνονται πολλές περιοχές

Noah Berger

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.--

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους την Τετάρτη στην Καλιφόρνια, όπου μαίνονται μεγάλες πυρκαγιές εδώ και μερικές μέρες. Στο Βάκαβιλ, μια πόλη περίπου 100.000 κατοίκων μεταξύ του Σαν Φρανσίσκο και του Σακραμέντο, πολλοί ήταν αυτοί που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους μέσα στη νύχτα - και ορισμένοι υπέστησαν εγκαύματα - καθώς οι φλόγες, ενισχυμένες από τους ισχυρούς ανέμους, κατέστρεψαν δεκάδες σπίτια.

Εντολές για εκκένωση εκδόθηκαν και σε άλλες κομητείες, όπως η Σονόμα και η Νάπα, όπου εκατοντάδες εστίες μαίνονται ανεξέλεγκτα.

Δύο πυρκαγιές έχουν καταστρέψει περισσότερα από 200.000 στρέμματα γης τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ενώ ζημιές έχουν υποστεί αυτοκίνητα και σπίτια. Εξάλλου περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς το δίκτυο έχει υπερφορτωθεί λόγω του καύσωνα.

Ο πιλότος ενός ελικοπτέρου, που συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης στην κομητεία Φρέσνο, νοτιοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο, σκοτώθηκε όταν το ελικόπτερο συνετρίβη την ώρα που προσπαθούσε να ρίξει το νερό που κουβαλούσε σε μια εστία φωτιάς.

«Αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζουμε 367 εστίες», δήλωσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος κήρυξε την Τρίτη την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διευκολυνθεί η αποδέσμευση πόρων που είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. «Κεραυνοί έπληξαν 10.849 φορές την Καλιφόρνια τις τελευταίες 72 ώρες και η πολιτεία έχει καταγράψει παγκόσμια ρεκόρ ζέστης», πρόσθεσε. Εδώ και μία βδομάδα η Καλιφόρνια πλήττεται από ένα άνευ προηγουμένου κύμα καύσωνα. Την Κυριακή στην Κοιλάδα του Θανάτου καταγράφηκε θερμοκρασία - ρεκόρ 54,4 βαθμών Κελσίου, η τρίτη υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη.

Οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο στην Καλιφόρνια, ωστόσο είναι φανερό ότι το αστικό κράτος δεν παίρνει ούτε τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψή τους ούτε και για την αντιμετώπισή τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ