Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ
Ερευνες και απόφαση για τη δολοφονία Χαρίρι

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Καθώς συνεχίζεται η έρευνα για την καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, με περίπου 200 νεκρούς, 6.000 τραυματίες και πάνω από 300.000 ξεσπιτωμένους, ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν απέρριψε χτες ως «αδύνατο» το ενδεχόμενο η τεράστια έκρηξη να πυροδοτήθηκε από αποθήκη όπλων της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» (που, σημειωτέον, στήριζε μέχρι τώρα την κυβέρνηση συνεργασίας του παραιτηθέντος Χ. Ντιάπ), πρόσθεσε όμως ότι θα εξεταστούν όλες οι πιθανότητες. Αυτά είπε ο Αούν σε συνέντευξή του στην ιταλική «Κοριέρε ντε λα Σέρα» και επισήμανε ότι η έρευνα που διεξάγεται εξετάζει αν η έκρηξη προκλήθηκε από αμέλεια, από ατύχημα ή από «εξωτερική παρέμβαση». «Αν και φαίνεται ότι πρόκειται για ατύχημα, θέλω να αποφύγω να με κατηγορήσουν ότι δεν άκουσα όλες τις φωνές», τόνισε, προσθέτοντας πως «πολλοί άνθρωποι ισχυρίστηκαν ότι είδαν αεροπλάνα να πετούν πάνω από το λιμάνι της Βηρυτού λίγο πριν από την έκρηξη, και παρόλο που δεν είναι πολύ αξιόπιστο, πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις».

Την οποιαδήποτε σχέση της «Χεζμπολάχ» είχε αποκλείσει και ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, λίγο μετά την έκρηξη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ξέρουν καλύτερα το λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ παρά της Βηρυτού». Βεβαίως, στελέχη της οργάνωσης διαμηνύουν πως αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για δολιοφθορά του Ισραήλ, τότε θα υπάρξουν αντίποινα.

Οι αρχές του Λιβάνου, με συνδρομή Γάλλων και Αμερικανών από το FBI, εξετάζουν τα αίτια που οδήγησαν στην ανάφλεξη των 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας η οποία ήταν αποθηκευμένη επί 6 χρόνια στο λιμάνι της Βηρυτού και προκάλεσε τη φονική έκρηξη. Ως υπεύθυνος για την ώρα κρατείται ο επικεφαλής του τελωνείου του λιμανιού, ενώ άλλοι αξιωματούχοι έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους.

Μια παράλληλη εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί στο ρευστό σκηνικό του Λιβάνου είναι η πρώτη ανακοίνωση του Ειδικού Δικαστηρίου της Χάγης του ΟΗΕ για τη διερεύνηση της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ραφίκ Αλ Χαρίρι, από βομβιστική επίθεση το 2005. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, δικαστής Ντέιβιντ Ρε, διαβάζοντας μια σύνοψη της απόφασης του δικαστηρίου (η πλήρης έχει έκταση 2.600 σελίδων) ανέφερε: «Το δικαστήριο είναι της άποψης ότι η Συρία και η "Χεζμπολάχ" μπορεί να είχαν κίνητρα να εξοντώσουν τον Ραφίκ Αλ Χαρίρι και τους πολιτικούς συμμάχους του, ωστόσο δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ηγεσία της "Χεζμπολάχ" είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία του Χαρίρι και δεν υπάρχει οποιαδήποτε απευθείας ένδειξη για συριακή ανάμειξη».

Στοιχεία DNA έδειξαν πως η έκρηξη που σκότωσε τον Χαρίρι πραγματοποιήθηκε από άνδρα καμικάζι βομβιστή, ο οποίος δεν αναγνωρίστηκε ποτέ. Οι εισαγγελείς χρησιμοποίησαν ηχογραφήσεις δορυφορικών τηλεφώνων προκειμένου να επιχειρηματολογήσουν ότι οι κατηγορούμενοι Σαλίμ Τζαμίλ Αγιάς, Χασάν Χαμπίμπ Μέρχι, Ασαντ Χασάν Σάμπρα και Χουσεΐν Χασάν Ονέισι παρακολουθούσαν προσεκτικά τις κινήσεις του Χαρίρι μήνες πριν από την επίθεση, ώστε να τις χρονομετρήσουν και να προβάλουν μια ψευδή ανάληψη ευθύνης ως αντιπερισπασμό. Δικηγόροι διορισμένοι από το δικαστήριο δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν φυσικές αποδείξεις που να συνδέουν τους τέσσερις με το έγκλημα και ότι πρέπει να αθωωθούν. Τελικά ένοχος κηρύχθηκε ο Σαλίμ Αγιάς «πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ως συναυτουργός της εκ προθέσεως δολοφονίας του Ραφίκ Χαρίρι», σύμφωνα με τον δικαστή Ρε. Ο Μουσταφά Μπαχρεντίν, κύριος ύποπτος και «εγκέφαλος» της επίθεσης κατά τους ερευνητές, έχει πεθάνει.

Η ετυμηγορία στη Χάγη μπορεί να πολώσει περαιτέρω την ήδη διαιρεμένη χώρα και να περιπλέξει μια ήδη ταραχώδη κατάσταση μετά την έκρηξη της 4ης Αυγούστου. Ο Χαρίρι ήταν μεγαλοεπιχειρηματίας, σουνιτικού δόγματος, με καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, που υποσχέθηκε την ανοικοδόμηση του κέντρου και του αεροδρομίου της Βηρυτού. Τον διαδέχτηκε στην κυβέρνηση ο γιος του, Σάαντ, που διετέλεσε πρωθυπουργός για 3 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ