Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Σφίγγει τον αποκλεισμό στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός κατοχής συνεχίζει αυτές τις μέρες τις επιθέσεις στη Γάζα, με πρόσχημα τα λεγόμενα εμπρηστικά μπαλόνια της «Χαμάς», και στη Δυτική Οχθη τις κατεδαφίσεις σπιτιών, τους τραυματισμούς και τις συλλήψεις Παλαιστινίων.

Με τον αποκλεισμό του μόνου εμπορικού περάσματος στη Γάζα, Καρέμ Αμπου Σάλεμ, νοτιοανατολικά της Ράφα, από το Ισραήλ, ήδη από τις 12 Αυγούστου, ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της πολύπαθης λωρίδας γης έκλεισε χτες καθώς δεν μπόρεσε να αναπληρώσει τα απαραίτητα καύσιμα για να τεθεί σε λειτουργία. Ετσι η ήδη μειωμένη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους βασανισμένους κατοίκους της Γάζας θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης, όπου επίσης η ανεργία θερίζει, με πάνω από 65% στους νέους. Ακόμη, το Ισραήλ απαγόρευσε την Κυριακή στους αλιείς από τη Γάζα την πρόσβαση στη θάλασσα.

Τη Δευτέρα ωστόσο έγινε γνωστό ότι αιγυπτιακή αντιπροσωπεία πήγε στη Γάζα, στα Παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ, για να διαπραγματευτεί να επιτραπεί να φτάνει «βοήθεια» στη Γάζα. Με βάση τη λεγόμενη εκεχειρία που υπέγραψαν πέρσι, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, η «Χαμάς» και το Ισραήλ, προβλέπεται να φτάνουν κάθε μήνα 30 εκατ. δολάρια από το Κατάρ μέσω Ισραήλ, για χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων στη Γάζα, πράγμα που έχει διακοπεί με την ένταση του τελευταίου διαστήματος.

Ταυτόχρονα, στη Δυτική Οχθη ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τη νύχτα της Τρίτης 8 Παλαιστίνιους στην περιοχή της Τζενίν, οι οποίοι αντιστέκονταν στην κατεδάφιση των σπιτιών τους, ανάμεσά τους και ένας 17χρονος. Στην Ιεριχώ και τη Βηθλεέμ επίσης συνελήφθησαν δύο έφηβοι ενώ κοντά στο τζαμί Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ πυροβολήθηκε θανάσιμα ένας 30χρονος που, κατά τον ισραηλινό στρατό, ήταν οπλισμένος με μαχαίρι.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στα Παλαιστινιακά εδάφη ενάντια στη συμφωνία Ισραήλ - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ, που ουσιαστικά δίνει «αέρα στα πανιά» στην ισραηλινή κατοχή. Πάντως, παρά τη συμφωνία, το Ισραήλ εξακολουθεί να διαφωνεί με την πώληση όπλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) από τις ΗΠΑ, καθώς έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για πώληση μαχητικών «F-35», που ήδη διαθέτει το Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ