Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Κινήσεις της αντιπολίτευσης για «μεταβίβαση εξουσίας»

Σήμερα συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξετάζοντας κυρώσεις σε αξιωματούχους της χώρας

Οι διαδηλώσεις στο Μινσκ συνεχίζονται

Copyright 2020 The Associated

Οι διαδηλώσεις στο Μινσκ συνεχίζονται
ΜΙΝΣΚ.--

Εντείνεται η κινητικότητα στην αντιπολίτευση της Λευκορωσίας και οι εξωτερικές παρεμβάσεις, επιδιώκοντας τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, στον απόηχο των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου, τις οποίες ΕΕ και ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ανελεύθερες και νόθες.

Χτες η εκπρόσωπος της υποψήφιας για την προεδρία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια (έλαβε περίπου 10% των ψήφων) δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι «ολοκληρώνεται η διαδικασία σχηματισμού του 70μελούς συμβουλίου» της ενοποιημένης αντιπολίτευσης, στο οποίο θα συμμετέχουν αρκετά «άτομα με επιρροή». Σύμφωνα με την ίδια, η αντιπολίτευση σχεδιάζει να οικοδομήσει διάλογο με τις αρχές της χώρας για να διασφαλίσει ότι τηρείται η βούληση της πλειοψηφίας του λαού για μεταβίβαση της εξουσίας.

Παράλληλα, από προχτές οι εργαζόμενοι μίας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Λευκορωσίας, της «Belaruskalya», αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην πανεθνική απεργία και τα ορυχεία έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους, σύμφωνα με δήλωση του συνδικάτου. Χτες, περίπου 200 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη φυλακή όπου κρατείται από τις 29 Μάη ο σύζυγος της Τιχανόφσκαγια, Σεργκέι Τιχανόφσκι, ο οποίος είναι γνωστός «μπλόγκερ» και είχε δηλώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για τις φετινές προεδρικές εκλογές. Κατηγορείται κυρίως για «διατάραξη της δημόσιας τάξης» και κινδυνεύει με πολυετή κάθειρξη.

Ο Λουκασένκο δήλωσε χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι τα στρατεύματα της χώρας στα δυτικά σύνορα έχουν τεθεί σε πλήρη επιφυλακή μάχης, προειδοποιώντας για εντάσεις.

Επαφές ΕΕ - Ρωσίας

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των 27 κρατών - μελών, εξετάζοντας επιπλέον κυρώσεις σε αξιωματούχους της Λευκορωσίας και υποστηρίζοντας τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, που απαιτούν την παραίτηση του Λουκασένκο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι ήρθε σε επαφή με την Τιχανόφσκαγια, η οποία έχει διαφύγει στη Λιθουανία.

Σε χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι «απόπειρες για εξωτερική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις και άσκηση πιέσεων στην ηγεσία της Λευκορωσίας είναι απαράδεκτες και θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις». Πάντως ο Πούτιν έχει διαβεβαιώσει τον Λουκασένκο ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια απέναντι σε «εξωτερικές απειλές», εφόσον χρειαστεί, στο πλαίσιο της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).

Η Μέρκελ υπογράμμισε ότι η λευκορωσική κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει τη βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, να απελευθερώσει αμέσως πολιτικούς κρατουμένους και να αρχίσει έναν εθνικό διάλογο με την αντιπολίτευση και την κοινωνία, για να ξεπεραστεί η κρίση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ