Τρίτη 18 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Τεχνολογικοί κολοσσοί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Πίεση σε μεγάλους κινεζικούς τεχνολογικούς ομίλους ασκεί η αμερικανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της βαθιάς γεωπολιτικής αντιπαράθεσης που οξύνεται καθημερινά.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την Παρασκευή διάταγμα που αναγκάζει τον κινεζικό όμιλο «ByteDance» να πουλήσει μέσα σε 90 μέρες στις ΗΠΑ τις δραστηριότητες του «TikTok» (εφαρμογή μέσου κοινωνικής δικτύωσης για μικρά βίντεο).

«Υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις που με κάνουν να πιστεύω ότι η "ByteDance" (...) μπορεί να λάβει μέτρα που απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», εξηγεί στο διάταγμα ο Τραμπ, αναφερόμενος στην ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων που χειρίζεται.

Σύμφωνα με το διάταγμα, η «ByteDance» θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι κατέστρεψε όλα τα δεδομένα «Αμερικανών χρηστών, που αποκτήθηκαν ή διοχετεύθηκαν από το "TikTok" και τη "Musical.ly"», μια αμερικανική εφαρμογή που εξαγοράστηκε από την κινεζική εταιρεία και ενσωματώθηκε στο «TikTok». Επιπλέον, ο αγοραστής θα πρέπει να είναι αμερικανική εταιρεία και «να αποδείξει θέληση και ικανότητα να συμμορφώνεται με το διάταγμα».

Ο αμερικανικός Τύπος αναφέρει πως η «Microsoft» βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την «ByteDance» για την εξαγορά του «TikTok», τουλάχιστον στις ΗΠΑ, συναλλαγή που θα μπορούσε να ανέλθει σε 10 - 30 δισ. δολάρια. Ο Τραμπ έχει δηλώσει πως αν γίνει η εξαγορά, «ένα πολύ μεγάλο μέρος του τιμήματος πρέπει να επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ», επειδή αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τις αμερικανικές αρχές.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τραμπ δεν απέκλεισε να επιβληθεί απαγόρευση και άλλων κινεζικών ομίλων, όπως ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου «Alibaba».

Εξάλλου, οι ΗΠΑ έλαβαν πριν από μέρες δραστικά μέτρα κατά της πλατφόρμας «WeChat», η οποία ανήκει στον κινεζικό κολοσσό «Tencent» και έχει μεγάλη παρουσία στη ζωή των Κινέζων (υπηρεσία μηνυμάτων, πληρωμές εξ αποστάσεως, κρατήσεις...). Διέταξε να σταματήσουν μέσα σε 45 μέρες κάθε συναλλαγή με εταίρους από τις ΗΠΑ.

Νέα δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση των «NBC News» και «Wall Street Journal» την Κυριακή δείχνει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, να προηγείται του Ρεπουμπλικάνου Τραμπ με 9 ποσοστιαίες μονάδες και συγκεκριμένα με 50% έναντι 41%.

Η δημοσκόπηση έγινε μία μέρα πριν από τη χτεσινή έναρξη του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου ο Μπάιντεν αναμένεται να λάβει επισήμως το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη. Το μισό σκέλος της δημοσκόπησης διεξήχθη αφότου ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Δημοκρατικής γερουσιαστή, Καμάλα Χάρις, για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ