Τρίτη 18 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Διαπάλη για τη Σύρτη και τις πετρελαιοπηγές

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Συνεχίζονται τα πέρα δώθε στη Λιβύη εκπροσώπων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, προκειμένου να πάρουν θέση στη λεηλασία της διαλυμένης εδώ και μια δεκαετία χώρας μετά την αμερικανοΝΑΤΟική επέμβαση. Χτες στην Τρίπολη βρέθηκαν για συναντήσεις με την κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φ.Σάρατζ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακαρ και ο υπουργός Αμυνας του Κατάρ Χαλίντ Μπιν Μοχάμεντ αλ Ατίγιε.

Ο Μάας, υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Βερολίνου το Γενάρη του 2020 για την εκεχειρία και το άνοιγμα της πολιτικής διαδικασίας (που πρακτικά έχει μείνει στα χαρτιά), σημείωσε: «Βλέπουμε μια απατηλή ηρεμία αυτή τη στιγμή στη Λιβύη. Και οι δύο πλευρές και οι διεθνείς σύμμαχοί τους συνεχίζουν να εξοπλίζουν τη χώρα σε μαζική κλίμακα και να εμποδίζουν τις προϋποθέσεις για μια κατάπαυση του πυρός».

Ο Γερμανός αξιωματούχος, που έχει συναντήσεις με την κυβέρνηση Σάρατζ (στηρίζεται από την Τουρκία, το Κατάρ και αναγνωρίζεται διεθνώς), προβάλλει όπως λέγεται «μια πρόταση του ΟΗΕ για μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από τη Σύρτη», πόλη που αυτή την περίοδο ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατηγού Χ. Χάφταρ (στηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εμμέσως από τη Ρωσία) και είναι κομβικής σημασία για τον έλεγχο της πετρελαιοπαραγωγής της χώρας. Το σχέδιο αυτό αναμενόταν να συζητήσει και με τον Μουσταφά Σανάλαχ, τον πρόεδρο της λιβυκής Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC).

Μετά την επίσκεψή του στη Λιβύη, ο Μάας πρόκειται να ταξιδέψει στο Αμπού Ντάμπι, έπειτα από τη συμφωνία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το Ισραήλ για εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων. Ο Μάας δήλωσε πως σχεδιάζει να συγχαρεί τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ, Αμπντάλα Μπιν Ζάγεντ αλ Ναγιάν, για την «ιστορική» αυτή κίνηση, ενώ θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση σε Λιβύη, Ιράν, Συρία, Κατάρ και Λίβανο.

Από την πλευρά του ο Ακάρ, που συνοδεύεται και από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, επιθεώρησε το Κέντρο Εκπαίδευσης που έχει συστήσει η Τουρκία με την κυβέρνηση Σάρατζ, ενώ εξετάστηκαν επίσης η πορεία των μνημονίων Τουρκίας - κυβέρνησης της Τρίπολης και τα επόμενα βήματα για την καλύτερη λειτουργία της τουρκικής ναυτικής βάσης στη Μισράτα, καθώς και της αεροπορικής στην Αλ Ουτίγια. Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχε και ο υπουργός Αμυνας του Κατάρ μαζί με τη συνοδεία του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ