Ο πρωθυπουργός απέδωσε την αποτυχία του στη διαφθορά, ενώ χιλιάδες λαού διαδηλώνουν από το Σάββατο αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής
Copyright 2020 The Associated |
Από τις συνεχείς λαϊκές διαδηλώσεις |
Μπροστά στην έκρηξη της λαϊκής οργής και σχεδόν μία βδομάδα μετά την καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε χτες βράδυ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του - σε μια τακτική κίνηση - παραίτηση της κυβέρνησής του, και απέδωσε την εξέλιξη ...«στη διαφθορά που είναι μεγαλύτερη από το κράτος».
Ο Ντιάμπ προσπάθησε να παρουσιάσει την αποτυχία της κυβέρνησής του ως «ένα βήμα πίσω για να σταθούμε στο πλευρό του λαού». «Προωθούμε τη λαϊκή απαίτηση για πραγματική αλλαγή» ισχυρίστηκε, ενώ είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις τουλάχιστον τεσσάρων υπουργών και αρκετών βουλευτών. Ανάμεσα στους παραιτηθέντες υπουργούς ήταν ο Γάζι Ουάζνι, που είχε το υπουργείο Οικονομικών και ήταν ο βασικός διαπραγματευτής με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με στόχο μία συμφωνία «διαχείρισης» της καπιταλιστικής κρίσης που πλήττει τα τελευταία χρόνια τη χώρα, προς όφελος της ντόπιας αστικής τάξης.
Μετά το διάγγελμα ο πρωθυπουργός παρέδωσε την επιστολή παραίτησης της κυβέρνησης στον Πρόεδρο της χώρας, Μισέλ Αούν, προκειμένου να ξεκινήσει και τυπικά η διαδικασία εύρεσης εντολοδόχου πρωθυπουργού μέχρι να αποφασιστεί εάν και πότε θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές. Εκλογές που ακόμη και εάν γίνουν δεν θα φέρουν τη λύση που χρειάζεται ο λαός της χώρας, καθώς το αστικό διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας θα ανακυκλώσει τον φαύλο κύκλο ενδοαστικών συγκρούσεων...
Παράλληλα, χιλιάδες διαδηλωτές γεμίζουν τους δρόμους της Βηρυτού, απαιτώντας εξηγήσεις και τιμωρία των ενόχων για την καταστροφική έκρηξη και λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που τον βασανίζουν για χρόνια. Την ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε την παραίτηση της κυβέρνησης, χιλιάδες λαού διαδήλωναν για τρίτο συνεχόμενο βράδυ. Και χτες δεν έλειψαν οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία, ούτε οι τραυματισμοί δεκάδων, ούτε οι συλλήψεις. Στις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου υπήρξε άγρια καταστολή από στρατό και αστυνομία, με δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ, ενώ πλήθος διαδηλωτών επιχείρησε καταλήψεις πέντε υπουργείων, μεταξύ των οποίων το υπουργείο Εξωτερικών. Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν δυναμικά τα στελέχη, μέλη και φίλοι του Λιβανέζικου ΚΚ και της νεολαίας του κόμματος, απαιτώντας απαντήσεις για το έγκλημα της 4ης Αυγούστου και βαθιές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα ενάντια στις εξωτερικές επεμβάσεις στη χώρα. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και 16 μέλη της νεολαίας του Λιβανέζικου ΚΚ και ένα μέλος έχει χάσει το ένα μάτι από σφαίρα καουτσούκ. Επίσης το Λιβανέζικο ΚΚ κατήγγειλε την πυρπόληση από αγνώστους μέσα στο σκοτάδι του μνημείου των Μαρτύρων του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης στην πόλη Ζαραρία.
Συνάμα αυξάνεται και ο θλιβερός απολογισμός των θυμάτων της καταστροφικής έκρηξης στο λιμάνι της πρωτεύουσας. Οι νεκροί χτες ξεπέρασαν τους 200, οι αγνοούμενοι τους 20 και οι τραυματίες ανέβηκαν σε 6.000 (από 5.000 που ήταν μέχρι προχτές). Ανάμεσα στους νεκρούς φαίνεται πως είναι αρκετές δεκάδες Σύροι πρόσφυγες και ξένοι μετανάστες, που κατά τον περιφερειάρχη Βηρυτού, Μαρουάν Αμπούντ, δούλευαν ως οδηγοί φορτηγών στο λιμάνι.
Αξιωματικοί του λιβανέζικου στρατού ανακοίνωσαν πως πλέον εξανεμίζονται οι ελπίδες για τον εντοπισμό περισσότερων επιζώντων από την καταστροφική έκρηξη. Παρ' όλα αυτά, σωστικά συνεργεία από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και εκείνα από Ελλάδα και Κύπρο, συνεχίζουν τη μάχη για τον εντοπισμό επιζώντων μέχρι την τελευταία στιγμή.
Επιπλέον η Ελλάδα έστειλε στον Λίβανο το αρματαγωγό «Ικαρία», μεταφέροντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, φαρμακευτικό υλικό και προμήθειες. Το αρματαγωγό «Ικαρία» θα κάνει στάση και στο λιμάνι της Λεμεσού, κατόπιν αιτήματος της Κύπρου, ώστε να φορτώσει μέρος της κυπριακής βοήθειας προς τη Βηρυτό.
Υπό τις εκρηκτικές συνθήκες στον Λίβανο, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή διεθνής τηλεδιάσκεψη δωρητών με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Πρέπει «να δράσουμε γρήγορα» προέτρεψε τους ομολόγους του ο Πρόεδρος Μακρόν σε ρόλο αυτόκλητου «σωτήρα» του λαού του Λιβάνου.
Ανάμεσα στους 30 ηγέτες που υποσχέθηκαν βοήθεια συμφωνώντας πως θα πρέπει να είναι «έγκαιρη, επαρκής», ήταν και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Υποσχέθηκε «σημαντική» αρωγή, αποφεύγοντας εντούτοις να την προσδιορίσει αριθμητικά. Συνολικά στην τηλεδιάσκεψη δόθηκαν υποσχέσεις για τη χορήγηση περίπου 253 εκατομμύρια ευρώ. Η Γαλλία προσέφερε 30 εκατ. ευρώ, η Γερμανία 10 εκατ. ευρώ, η ΕΕ 60 εκατ. ευρώ, οι χώρες του Κόλπου υποσχέθηκαν 50 εκατ. δολάρια. Η «βοήθεια» αυτή από τις αστικές κυβερνήσεις δεν αποτελεί ένδειξη ευαισθησίας και συμπαράστασης στον λιβανέζικο λαό, αλλά επιδίωξη οι επιχειρηματικοί τους όμιλοι να πιάσουν καλύτερη θέση στην «πίτα» της ανοικοδόμησης αλλά και της μοιρασιάς του πλούτου στην ευρύτερη περιοχή.
Μέσα στην καταστροφή που βίωσε η Βηρυτός, χάθηκαν και σπουδαία αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα και πολιτιστικοί χώροι. Ανάμεσά τους το Μουσείο Σουρσόκ, που είχε πρόσφατα ανακαινιστεί και φιλοξενούσε έργα σύγχρονης τέχνης και πλήθος εκδηλώσεων.