Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Στρωμένο» το τραπέζι των επικίνδυνων διευθετήσεων από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Για «ραντεβού» Μητσοτάκη - Ερντογάν το φθινόπωρο γράφει ο «Economist»

Eurokinissi

Για «ραντεβού» Μητσοτάκη - Ερντογάν το φθινόπωρο γράφει ο «Economist»
Για ραντεβού των Μητσοτάκη - Ερντογάν το φθινόπωρο στο Βερολίνο γράφει ο «Economist», σε άλλο ένα δείγμα ότι επιταχύνονται «διάλογος» και επικίνδυνες διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με «προξενήτρες» τα ευρωατλαντικά ιμπεριαλιστικά κέντρα - εταίρους της ελληνικής αστικής τάξης.

Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ, με τίτλο «Η Ελλάδα και η Τουρκία αποφεύγουν τη σύγκρουση προς το παρόν» και υπότιτλο «Αλλά μια διαμάχη για τα δικαιώματα γεώτρησης απέχει πολύ από την επίλυση», αναφέρει: «Μια συμφωνία φαίνεται εφικτή. Μετά από τηλεφωνική κλήση μεταξύ της Αγκελα Μέρκελ και του Ερντογάν, η Τουρκία δήλωσε ότι θα αναστείλει τα σχέδια για γεώτρηση στο Καστελόριζο και θα δώσει την ευκαιρία στις συνομιλίες. Το "Oruc Reis" έμεινε δεμένο στο λιμάνι. Σε αντάλλαγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσφέρθηκε να συναντήσει τους Τούρκους στο Βερολίνο, εάν επικρατήσει ηρεμία στο Αιγαίο, για το υπόλοιπο καλοκαίρι. Αυτό δεν είναι και τόσο εγγυημένο. Ωστόσο, η προθυμία της Μέρκελ να εμπλακεί σε ένα από τα πιο περίπλοκα θέματα της νότιας Ευρώπης είναι ένα καλό σημάδι», καταλήγει το άρθρο.

Αλλωστε, ενδεικτικά του πλαισίου του «διαλόγου» που προωθείται είναι και τα όσα σημειώνει το δημοσίευμα, που υποστηρίζει ότι «το Δίκαιο της Θάλασσας δεν προσφέρει ξεκάθαρες λύσεις στη Μεσόγειο»... Μάλιστα, επικαλείται τοποθέτηση της Μπρέντα Σάφερ, «ειδικής» σε ενεργειακά θέματα, στελέχους της διαβόητης «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council», η οποία υποστηρίζει ότι «καλά επιχειρήματα μπορούν να προβληθούν και από τις δύο πλευρές», προσθέτοντας το δημοσίευμα ότι «τέτοιες διαφορές καταλήγουν να επιλύονται με τη βία ή με συμφωνία», ξαναβάζοντας ουσιαστικά το ψευτοδίλημμα ιμπεριαλιστική «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών ή «θερμό» επεισόδιο και πόλεμος, για να προωθηθούν τα βάρβαρα σχέδια του κεφαλαίου και των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην Ανατ. Μεσόγειο.

Εξάλλου, πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου θα γίνει επανάληψη των περιλάλητων διερευνητικών επαφών (που διακόπηκαν το 2016, μετά από 60 έως τότε γύρους), με συνάντηση στην Τουρκία και «ορίζοντα ολοκλήρωσης», όπως λέγεται, μήνες και όχι χρόνια.

Εξάλλου, στις 26 Αυγούστου αναμένεται η λεγόμενη άτυπη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στο Βερολίνο, και αμέσως μετά, 27 και 28 του μήνα, πάλι στη γερμανική πρωτεύουσα, η αντίστοιχη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο μενού των οποίων βρίσκονται οι «ευρωτουρκικές σχέσεις».

Επιβεβαιώνεται ότι το Κυπριακό είναι μέρος του παζαριού

Στο μεταξύ, κι ενώ προετοιμάζεται συστηματικά το έδαφος για νέο παζάρι Ελλάδας - Τουρκίας με ευρωατλαντική «ομπρέλα» και στόχο τη συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική πλευρά, αξιοποιώντας το ψευδοκράτος στην Κύπρο, «ξετυλίγει» τον συνολικό σχεδιασμό της. Ετσι το Κυπριακό και η προωθούμενη ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού με επικύρωση της εισβολής και κατοχής αποτελούν μέρος του συνολικού παζαριού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο λεγόμενος ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι επανέφερε το ζήτημα της βήμα βήμα εκμετάλλευσης των Βαρωσίων (δηλαδή των «φιλέτων» γης στην κατεχόμενη Αμμόχωστο), λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι εξελίξεις που υπάρχουν τις τελευταίες μέρες δείχνουν ότι είμαστε στον σωστό δρόμο (...) Και η Τουρκία πλέον παρέχει πλήρη στήριξη σε αυτό το όραμα. Αυτές οι εξελίξεις, και ειδικά η παραδοχή της ίδιας της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι δεν μπορεί να το εμποδίσει, δείχνουν την κατάσταση και ότι είμαστε στον σωστό δρόμο». Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι στο διάστημα μετά τις "προεδρικές εκλογές" (τον προσεχή Οκτώβρη) θα μπορέσω να εξηγήσω με τον καλύτερο τρόπο διεθνώς το όραμά μας για το Βαρώσι, χρησιμοποιώντας και το καθεστώς που τυγχάνει αποδοχής στον κόσμο, και ότι θα μπορέσω να ανοίξω το κλειστό Βαρώσι στους παλιούς του κατοίκους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, επιδεικνύοντας σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και εμποδίζοντας πιθανές αντιδράσεις των παικτών στον κόσμο».

Από την πλευρά του, ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, επισκέπτεται αυτές τις μέρες την Τουρκία για να συναντήσει τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι.

Μάλιστα, ο Τατάρ, σχολιάζοντας τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία, την χαρακτήρισε «επικίνδυνο παιχνίδι» γιατί «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει αρμοδιότητα να συνάπτει συμφωνίες με άλλες χώρες, εκτός από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις» (Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία). Αντίθετα ισχυρίστηκε «οι συμφωνίες ψευδοκράτους - Τουρκίας είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο» και προειδοποίησε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά εισέρχεται σε κάποιες σχέσεις κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, σε αντίθεση με τις συνθήκες εγγυήσεων, και αυτό θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή». Ταυτόχρονα, επέκρινε το ρόλο της ΕΕ γιατί δήθεν μεροληπτεί και δεν παίρνει υπόψη τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής πλευράς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ