Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ «ΘΡΙΑΣΙΟ» ΚΑΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Nα γίνουν οι συμβασιούχοι ισότιμα μέλη και με πλήρη δικαιώματα σε όλα τα Σωματεία

Eurokinissi

Με αλλεπάλληλα έγγραφα, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ (13/2, 24/6 και 15/7) επιχειρεί να αποκλείσει τη συμμετοχή των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις στις εκλογές για ανάδειξη αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ, παραβιάζοντας τα καταστατικά των Σωματείων, που ορίζουν ότι τα μέλη τους έχουν ισότιμα δικαιώματα όσον αφορά το «εκλέγειν και εκλέγεσθαι».

Υπενθυμίζεται ότι είναι πάνω από 18.000 οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εργολαβικοί) που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες Υγείας και αναπληρώνουν ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Εχουν κουτσουρεμένα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα σε σύγκριση με τους μόνιμους και είναι καθημερινά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης και της αντικατάστασής τους από άλλους συμβασιούχους ή και της επιστροφής των εργολαβικών εταιρειών.

H παραπάνω εξέλιξη έχει ήδη ξεσηκώσει αντιδράσεις από αγωνιστικά Σωματεία υγειονομικών.

Διασπαστικός και υπονομευτικός ο ρόλος της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ

«Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ επιχειρεί να βάλει εμπόδια στην ισότιμη συμμετοχή τους στα Σωματεία, επιβεβαιώνοντας, για άλλη μια φορά, τον διασπαστικό και υπονομευτικό της ρόλο (...). Είναι οι ίδιοι που, στα περισσότερα σωματεία, κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την εγγραφή των συμβασιούχων συναδέλφων στα Σωματεία και την κοινή δράση τους με τους μόνιμους συναδέλφους (...). Φτάνουν στο σημείο να απειλεί με αποκλεισμό από το προσεχές Συνέδριο - με απόφαση μάλιστα της Επιτροπής Πιστοποίησης του Συνεδρίου, που δεν έχει καμία σχετική αρμοδιότητα - Σωματεία, όπου θα ψηφίσουν οι συμβασιούχοι συνάδελφοι.

Απειλούν, δηλαδή, με αποκλεισμό τα πιο "ζωντανά" και αγωνιστικά σωματεία, όπως στα νοσοκομεία "Ευαγγελισμός", "Θριάσιο", ΚΑΤ, ΠΑΓΝΗ, Δράμας, Λευκάδας, Πρέβεζας, Σάμου κ.λπ., όπου οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις έχουν γίνει μέλη και συμμετέχουν ισότιμα σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες και δράσεις, δίπλα στους μόνιμους και ΙΔΑΧ συναδέλφους», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου.

Και καλεί όλους τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα για την τακτική της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, όλα τα Σωματεία να καταδικάσουν την «εκλογική εγκύκλιο» για τον αποκλεισμό των συμβασιούχων από τις εκλογές για αντιπροσώπους για το Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ και να δυναμώσουν μαζί τον αγώνα για μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Η ΠΟΕΔΗΝ αρνείται να κάνει μέλη τους πιο ευάλωτους εργαζόμενους

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας επισημαίνει ότι «η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ εδώ και χρόνια αρνείται να κάνει μέλη της τους πιο ευάλωτους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τους συμβασιούχους (επικουρικούς, ΙΣΟΧ, ΟΑΕΔ), οι οποίοι χρόνια τώρα δουλεύουν δίπλα δίπλα με τους μόνιμους, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αναπληρώνουν ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων διαχρονικών ελλείψεων.

Αρνείται να εγγράψει δηλαδή στην Ομοσπονδία, ώστε να παλέψουμε όλοι μαζί για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, όλους αυτούς που δεν ξέρουν αν την επόμενη μέρα της λήξης της σύμβασής τους, θα έχουν δουλειά, άρα θα έχουν ζωή! (...)

Ολοι οι συμβασιούχοι, όλοι όσοι θέλουν να παλέψουν συλλογικά μέσα από το σωματείο, μπορούν να είναι ισότιμα μέλη, να έχουν το δικαίωμα του "εκλέγειν" και "εκλέγεσθαι" (...) Κάτω από την πίεση των προβλημάτων και των εργαζομένων, την ανασφάλεια της επόμενης μέρας λόγω της λήξης της σύμβασης των συμβασιούχων, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ αναγκάστηκε να υιοθετήσει το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Το αίτημα αυτό όμως δεν το πιστεύει (...) μια ματιά στις ανακοινώσεις της μπορεί να επιβεβαιώσει αυτό το γεγονός.

Παλιότερα αρνούνταν το αίτημα "για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις", προτάσσοντας τη "μοριοδότησή" τους για τη διεκδίκηση μιας μόνιμης θέσης, αίτημα που αποδείχτηκε καταστροφικό για τους συμβασιούχους, μιας και το 30% δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια μόνιμη θέση στην προκήρυξη 2Κ. Ηταν αυτή που έλεγε: "Τι καλές που είναι οι ατομικές συμβάσεις στην καθαριότητα, στην εστίαση και στη φύλαξη των νοσοκομείων", που ήταν η άλλη όψη των εργολαβικών συμβάσεων, μιας και οδηγούσαν σε μια πορεία πάλι στους εργολάβους, όπως συμβαίνει σε πολλά νοσοκομεία όπου επανέρχονται οι εργολάβοι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις χτες, με το στίγμα της κλιμάκωσης του αγώνα(2022-10-21 00:00:00.0)
Οχι στο «νέο ΕΣΥ» των νοσοκομείων - επιχειρήσεων!(2022-03-22 00:00:00.0)
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες με αιχμή την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά(2020-05-29 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία ενάντια στις απολύσεις εργολαβικών εργαζομένων(2019-04-23 00:00:00.0)
Να μπει τέρμα στην ομηρία των εργολαβικών - Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους(2017-03-11 00:00:00.0)
Αντιμέτωποι με την εκμετάλλευση και τα απατηλά «πανηγύρια»...(2017-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ