Σάββατο 1 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 2 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διαδοχικές προτάσεις στη Βουλή για την πραγματική ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών

Με σκοπό να δοθεί μια ανάσα στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες βιοπαλαιστές, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε μέσα στη βδομάδα δύο τροπολογίες. Η μία προέβλεπε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στην πρώτη και δεύτερη κατοικία που καλύπτει ανάγκες στέγασης και αναψυχής της λαϊκής οικογένειας και δεν εκμισθώνεται. Η δεύτερη την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος για φορολογητέα ετήσια εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Πρόκειται για διεκδικήσεις που τις παλεύουν εδώ και χρόνια εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, όμως τώρα είναι ακόμα πιο επίκαιρες ενόψει των τεράστιων βαρών που τους φορτώνονται στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Εξίσου σημαντική παρέμβαση στη Βουλή είναι και η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ και αφορά την πραγματική ανακούφιση του λαού από την υπερχρέωση σε εφορίες, Ταμεία, δήμους και τράπεζες, προβλέποντας τη δραστική μείωση των χρεών αυτών. Η πρόταση αυτή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ περιέχει διατάξεις που προβλέπουν τη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων και την ευνοϊκή για τις λαϊκές οικογένειες ρύθμιση χρεών.

Απορρίφθηκαν οι τροπολογίες, στα συρτάρια η πρόταση νόμου

Οι δύο τροπολογίες απορρίφθηκαν ασυζητητί από την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ η πρόταση νόμου από τις 23 Ιούλη που κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, ακόμα παραμένει στα συρτάρια.

Δηλαδή, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση, με μπαράζ νομοθετημάτων στη Βουλή, έχει περάσει μέχρι τώρα αμέτρητα προνόμια, επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, φροντίζοντας για την ενίσχυση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του εγχώριου και όχι μόνο κεφαλαίου, γράφοντας το λογαριασμό, όπως πάντα, στο όνομα του λαού, αρνείται ακόμα και τα αυτονόητα για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, τους αυτοαπασχολούμενους βιοπαλαιστές, που έχουν γονατίσει από τα αβάσταχτα βάρη και χρέη που τους φορτώνει η αντιλαϊκή της πολιτική.

Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι οι δύο τροπολογίες είχαν κατατεθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με το οποίο πρόσφερε την πλήρη απαλλαγή από φόρους στα κέρδη των κεφαλαιουχικών εταιρειών, που διανέμουν στους μετόχους, αρκεί να φέρουν τον χαρακτηρισμό του μπόνους, την πλήρη απαλλαγή των εφοπλιστών σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό και εφοδιασμό των πλοίων τους και βεβαίως την παροχή νέου πακέτου ρευστότητας και προνομίων προς τις τράπεζες, με το λεγόμενο πρόγραμμα «Γέφυρα».

Οι τροπολογίες απορρίφθηκαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα με την εκκωφαντική σιωπή τους, επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι ο καβγάς τους με την κυβέρνηση αφορά το ποιο σχέδιο συμφέρει καλύτερα τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αλλωστε η πρόταση νόμου είχε κατατεθεί από το ΚΚΕ και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στο όνομα των συμφερόντων του κεφαλαίου την απέρριψε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ