Παρασκευή 31 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Επικοινωνιακές φιέστες ενώ τα προβλήματα των πληγέντων παραμένουν...

Το Μάτι επισκέφτηκε χτες το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι «η κυβέρνηση αυτή έχει ασχοληθεί πολύ συστηματικά» με την περιοχή, παρουσιάζοντας ως «μεγάλη πρόκληση» ένα «Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο», η δημόσια διαβούλευση για το οποίο έχει παραταθεί έως τις 17 Αυγούστου.

Παρακάμπτοντας μια σειρά από προβλήματα που μένουν άλυτα δυο χρόνια μετά την τραγωδία, αφήνοντας στο απυρόβλητο την ουσία, την εμπορευματοποίηση της γης, ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως ζήτημα αιχμής την «αξιοποίηση» δύο οικοπέδων, «αφενός για κατασκευή πρότυπου συγκροτήματος κοινωνικής κατοικίας, που θα διατεθεί σε άστεγους πυρόπληκτους», και αφετέρου για τη δημιουργία ενός άλσους, που θα αποτελεί επίσης πάρκο μνήμης. Εργα που θα γίνουν με την «αρωγή» - όπως λένε - της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξιοποιώντας (και σε αυτήν την περίπτωση) δωρεά συνολικά 12 εκατομμυρίων ευρώ που έχει γίνει από την κυπριακή κυβέρνηση και Κύπριους πολίτες. Οκτώ εκατομμύρια θα διατεθούν για την ανέγερση των οικιστικών μονάδων, τρία εκατομμύρια για την εκπόνηση της μελέτης και τα τεχνικά έργα που απαιτούνται ώστε να διαμορφωθεί ο χώρος του πάρκου, ενώ οι υπόλοιποι πόροι θα διοχετευτούν σε τυχόν συμπληρωματικές ανάγκες, όπως η συντήρηση του άλσους.


Eurokinissi

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε αρχικά τον χώρο που προορίζεται για το άλσος, στην έκταση των πρώην κατασκηνώσεων που είναι ιδιοκτησίας ΝΑΤ-ΕΦΚΑ. Στη συνέχεια, επισκέφτηκε το σημείο όπου σχεδιάζεται η κατασκευή των κοινωνικών εστιών, κοντά στη λεωφόρο Μαραθώνος. Η έκταση ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία παραχωρείται για τις ανάγκες πυρόπληκτων, με αποτέλεσμα να διατεθεί οικοδομήσιμη έκταση περίπου 40 στρεμμάτων.

Την ίδια ώρα και με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, στο σύνολο της καμένης περιοχής υπάρχουν 929 δηλώσεις για ακατάλληλες κατοικίες και 403 για επικίνδυνες. Μόλις δε το 37% των κτιρίων που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα έχει γκρεμιστεί. Η κατεδάφιση από το υπουργείο Υποδομών, μέσω εργολαβιών, είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να προχωρήσουν όσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν στα επόμενα βήματα της διαδικασίας ανακατασκευής του σπιτιού τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, 1 στους 3 ιδιοκτήτες κατεδαφιστέων κτιρίων, το 30% του συνόλου, δεν έχει υποβάλει αίτηση για να του βεβαιωθεί το ποσό που δικαιούται να πάρει για να ξαναφτιάξει το σπίτι του ή να αγοράσει άλλο. Φαίνεται πως αυτό συμβαίνει διότι σε πολλούς πυρόπληκτους κυριαρχεί η αντίληψη πως δεν θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Οι δε οικοδομικές άδειες ανακατασκευής που έχουν εκδοθεί είναι 12.

Οσον αφορά το «Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο» για το Μάτι, κάτοικοι της περιοχής που έχουν συγκροτήσει την «Ομάδα Κόκκινο Λιμανάκι - ΕΠΣ» έχουν επισημάνει μεταξύ άλλων ότι «αν και το ΕΠΣ εκπονήθηκε, θεωρητικώς, με γνώμονα τη διασφάλιση της μη επανάληψης των τραγικών στιγμών που όλοι ζήσαμε προ 2 χρόνων, δηλαδή την εξασφάλιση ελεύθερων διόδων προς τη θάλασσα (κάτι που στην παραλία στο Κόκκινο Λιμανάκι υπάρχει και λειτούργησε σωτήρια για τον κόσμο την τραγική μέρα της 23ης Ιούλη 2018), στους νέους χάρτες οι δίοδοι προς την παραλία μειώνονται δραστικά με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η πρόσβαση στην παραλία. Προφανώς, μια τέτοια πρόταση κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην αποφυγή μιας ακόμη τραγωδίας και στην εξυπηρέτηση των αναγκών των πληγέντων κατοίκων και των επισκεπτών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάλη για να μπει στο επίκεντρο η πραγματική προστασία του λαού(2020-07-23 00:00:00.0)
Να παραταθούν τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων στην Ανατ. Αττική(2020-07-15 00:00:00.0)
Η ΕΔΟΝ στο πλευρό των πυρόπληκτων παιδιών της Ανατολικής Αττικής(2019-02-19 00:00:00.0)
Επιστολή του Κ. Πελετίδη για τις ελλείψεις σε γήπεδα(2018-09-28 00:00:00.0)
Απαλλοτριώσεις που δεν κρύβουν το μεγάλο ξεπούλημα(2010-07-13 00:00:00.0)
Δεν πάνε όλα τα χρήματα στους πυρόπληκτους!(2009-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ