Σάββατο 1 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 2 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Μαγνητικός «αναβρασμός» ακόμα και στις περιόδους μαγνητικής ηρεμίας

Ο Πολωμετρικός και Ηλιοσεισμικός Απεικονιστής (PHI) του «Solar Orbiter» μετράει το μαγνητικό πεδίο κοντά στην επιφάνεια του Ηλιου και επιτρέπει τη διερεύνηση του εσωτερικού του μέσω της τεχνικής τής ηλιοσεισμολογίας. Αυτές οι φωτογραφίες αποτελούν επίδειξη του εύρους των πληροφοριών που μπορεί να δώσει.

Η πάνω αριστερά φωτογραφία λήφθηκε με το Τηλεσκόπιο Πλήρους Δίσκου του PHI και δείχνει τον Ηλιο όπως φαίνεται με γυμνό μάτι (εννοείται πάντα μέσω προστατευτικού γυαλιού). Προς το παρόν ο Ηλιος είναι μαγνητικά ήρεμος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν εμφανίζει κηλίδες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μαγνητικά πεδία που διατρέχουν την επιφάνεια και την ατμόσφαιρά του.

Η κάτω αριστερά φωτογραφία λήφθηκε με το Τηλεσκόπιο Υψηλής Ανάλυσης του PHI και είναι ένα μαγνητόγραμμα που καλύπτει περιοχή διαστάσεων 200.000 x 200.000 χιλιομέτρων της επιφάνειας του άστρου. Οι μικρές δομές που φαίνονται είναι μαγνητικές περιοχές τόσο βόρειας όσο και νότιας πολικότητας, μερικές από τις οποίες έχουν μέγεθος μερικών χιλιάδων χιλιομέτρων.

Η κάτω δεξιά εικόνα είναι μια προβολή των μαγνητικών δυναμικών γραμμών που ξεπηδούν από τις μαγνητικές δομές προς τα ανώτερα στρώματα της ηλιακής ατμόσφαιρας.

Η πάνω δεξιά φωτογραφία δείχνει πώς φαίνεται αυτό το κομμάτι της επιφάνειας του Ηλιου. Το κοκκώδες μοτίβο προκαλείται από τις ροές προς τα πάνω και προς τα κάτω, θερμού ηλεκτρικά φορτισμένου αερίου, γνωστού ως πλάσμα (τέταρτη κατάσταση της ύλης), το οποίο σχηματίζεται κάτω από την επιφάνεια του Ηλιου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ