Σάββατο 18 Ιούλη 2020 - Κυριακή 19 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Απειλές για χτύπημα σε πυρηνικό σταθμό

Ενώ συνεχίζονται οι σποραδικές συγκρούσεις στα σύνορα, η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους υπέρ του Αζερμπαϊτζάν

ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Συνεχίστηκαν μέσα στη βδομάδα οι σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, ενώ οι δυο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποια ξεκίνησε πρώτη τις εχθροπραξίες από το περασμένο Σαββατοκύριακο, στη συνοριακή περιοχή Τοβούζ στη Βορειοανατολική Αρμενία. Μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί 16 στρατιωτικοί και από τις δύο πλευρές, ανάμεσά τους και ένας Αζέρος στρατηγός. Πάντως, οι αλληλοκατηγορίες συνεχίζονται, όπως και οι απειλές για χτυπήματα σε στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις. Ο εκπρόσωπος του αζέρικου υπουργείου Αμυνας προειδοποίησε πως «οι ένοπλες δυνάμεις μας διαθέτουν προηγμένα πυραυλικά συστήματα, ικανά να πραγματοποιούν επιθέσεις υψηλής ακρίβειας στον Πυρηνικό Σταθμό Metsamor, προκαλώντας τεράστια καταστροφή για την Αρμενία».

Η δήλωση έγινε μετά από μια φερόμενη αρμενική απειλή για το φράγμα Mingachevir, με 15 δισ. κυβικά μέτρα νερού, τροφοδοτώντας έναν ζωτικής σημασίας υδροηλεκτρικό σταθμό, κάτι που αρνήθηκε η Αρμενία, ενώ χαρακτήρισε «έγκλημα» την απειλή του Αζερμπαϊτζάν.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι συγκρούσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην Τοβούζ, είναι γύρω στα 300 χλμ. από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που είναι το μόνιμο θέατρο εχθροπραξιών. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ (με κυρίαρχο αρμενικό στοιχείο και 150.000 κατοίκους σήμερα) στην περίοδο της ΕΣΣΔ ήταν αυτόνομη περιοχή στο πλαίσιο της ΣΣΔ του Αζερμπαϊτζάν, αλλά μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση Αρμένιοι και Αζέροι βρέθηκαν σε πολύνεκρο πόλεμο και από το 1994 είναι σε ένα καθεστώς προσωρινής εκεχειρίας. Και αυτή η σύγκρουση στην περιοχή του Καυκάσου (όπως και άλλες διενέξεις, ο πόλεμος Οσέτιων και Ινγκουσίων, ο πόλεμος μεταξύ Οσέτιων και Γεωργιανών για τη Νότια Οσετία το 2008, η σύγκρουση μεταξύ Αμπχάζιων και Γεωργιανών, τα αποσχιστικά κινήματα από τη Ρωσία σε Τσετσενία και Νταγκεστάν) σχετίζονται με τον σφοδρό ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για τον έλεγχο της Ενέργειας και των αγωγών μεταφοράς της. Σε αυτό το κουβάρι είναι μπλεγμένοι οι λαοί, στην κόντρα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Τουρκίας που στηρίζουν το Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας που «παίζει» και με την Αρμενία και με το Αζερμπαϊτζάν, για τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλιακών ομίλων.

Ετσι η ένταση στην περιοχή ξανανεβαίνει. Η δε Τουρκία με δηλώσεις του Προέδρου Ρ. Ερντογάν και του υπουργού Αμυνας Χ. Ακάρ δηλώνει έτοιμη να στείλει στρατιωτική βοήθεια στο Αζερμπαϊτζάν. Χαρακτηριστικά, την Παρασκευή ο διευθυντής Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, έγραψε στο Twitter πως «η αμυντική βιομηχανία μας, με όλη την πείρα, την τεχνολογία και τις δυνατότητές της, από τα οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματά μας μέχρι τα πυρομαχικά και τους πυραύλους μας και τα συστήματά μας ηλεκτρονικού πολέμου, βρίσκεται πάντα στη διάθεση του Αζερμπαϊτζάν». Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ έχουν καλέσει σε τήρηση της εκεχειρίας και αποκλιμάκωση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ