Σάββατο 18 Ιούλη 2020 - Κυριακή 19 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Με δύο έδρες διαφορά η νίκη Ζάεφ

ΣΚΟΠΙΑ.--

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης στη Βόρεια Μακεδονία, καταλαμβάνοντας 46 έδρες σε σύνολο 120 βουλευτών στη νέα Βουλή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής.

Δεύτερο ήρθε το αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό κόμμα VMRO - DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, με 44 έδρες, τρίτο το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με 15 έδρες, τέταρτη η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» με 12 έδρες, τέταρτο το κόμμα «Levica» με 2 έδρες και πέμπτο το επίσης συγκυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) με 1 έδρα.

Η ανακοίνωση της κατανομής των εδρών στη νέα Βουλή εκ μέρους της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής καθυστέρησε αρκετά, καθότι τα συστήματα πληροφορικής της Επιτροπής έγιναν στόχος κυβερνοεπίθεσης αργά το βράδυ της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας για πολλές ώρες.

Αμεσα πάντως αναμένεται να ξεκινήσουν τα παζάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με πιθανότερο το ενδεχόμενο εκ νέου σύμπραξης του SDSM, του DUI και του DPA. Στην περίπτωση αυτή, τα τρία κόμματα εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 62 εδρών στην 120μελή Βουλή.

Πρόκειται πάντως για κόμματα που όποιο τίτλο κι αν φέρουν - συντηρητικό, σοσιαλδημοκρατικό, κεντρώο κ.λπ. - μόνο επιμέρους διαφοροποιήσεις έχουν. Και σε αυτές τις εκλογές στη γειτονική χώρα (ήταν να γίνουν τον Απρίλη, αλλά αναβλήθηκαν λόγω πανδημίας) κυριάρχησε ο εγκλωβισμός του λαού στα ψευτοδιλήμματα της αστικής τάξης, με προμετωπίδα τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στις ευρωατλαντικές δομές. Το VMRO - DPMNE εμφανίστηκε να διαφωνεί με τη Συμφωνία, για λόγους τακτικής, αλλά στηρίζει και υπηρετεί τα στρατηγικά ζητήματα της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ