Παρασκευή 10 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Καταγγελία για τις συνθήκες εργασίας σε καράβια

Την καταπάτηση στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων των ναυτικών καταγγέλλουν με παρεμβάσεις τους προς το υπουργείο Ναυτιλίας και τους συναρμόδιους φορείς τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», απαιτώντας να πάρουν μέτρα.

Σύμφωνα με καταγγελίες τους, με βάση τα δρομολόγια των πλοίων «Super Jet» και «Sifnos Jet» της ναυτιλιακής εταιρείας «Seajets», τα ωράρια εργασίας, προσθέτοντας τον χρόνο προετοιμασίας και αποκατάστασης του κάθε πλοίου, ξεπερνούν τις 15 ώρες ημερησίως! Η ναυτιλιακή εταιρεία δεν έχει ναυτολογήσει διπλά πληρώματα, ως όφειλε με βάση τα ωράρια εργασίας, αντίθετα, με την ανοχή και της λιμενικής αρχής της Νάξου, υπάρχει εφεδρικό πλήρωμα που χρησιμοποιείται και στα δύο πλοία, με αποτέλεσμα να γίνονται καθημερινά προσλήψεις - απολύσεις ναυτεργατών.

Τα εξαντλητικά δρομολόγια που εφαρμόζει η εταιρεία - αναφέρουν τα σωματεία - παραβιάζουν τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 180/1996 και το ΠΔ 152/2003, που καθορίζουν τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των ναυτεργατών, προκαλώντας σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Με άλλη καταγγελία τους απαιτούν την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς, όπως τους έγινε γνωστό, «από καταγγελία των ναυτεργατών του M/V "Amberl" της ναυτιλιακής εταιρείας "Karlog Shipping Co. Ltd.", το οποίο βρίσκεται στην Ινδονησία, η ναυτιλιακή εταιρεία οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές 4 μηνών, παραβιάζοντας την εφαρμογή της ΣΣΕ για τα ποντοπόρα πλοία, προκαλώντας οξυμένα προβλήματα στους ίδιους και φέρνοντας σε οικονομική δυσχέρεια τις οικογένειές τους».

Οι ναυτεργάτες απαιτούν την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών τους και τον επαναπατρισμό τους λόγω λήξης των συμβάσεών τους, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας το επόμενο διάστημα. Επίσης στην καταγγελία τους γίνεται αναφορά στο ότι τα αποθέματα τροφοδοσίας τελειώνουν και η εταιρεία δεν τους προμηθεύει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ