Παρασκευή 10 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
Οι παρεμβάσεις των υγειονομικών

«Η Υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και θα πρέπει να παρέχεται σε όλους αποκλειστικά δωρεάν, μέσα από ένα δίκτυο δημόσιων δομών Υγείας, όπου θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», τόνισε μεταξύ άλλων η Γρανέτα Τσιβίκα, γιατρός, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Εύβοιας.

Στάθηκε στη μεγάλη σημασία της ΠΦΥ και τόνισε ότι η λογική του «κόστους - οφέλους» έχει τραγικές συνέπειες στην προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού. Εκανε λόγο για στοχευμένη πολιτική, που εξυπηρετεί την είσοδο της επιχειρηματικότητας, φέρνοντας ως παράδειγμα τη λειτουργία των Νοσοκομείων Σαντορίνης και Κομοτηνής με ΣΔΙΤ και εκφράζοντας προβληματισμό για το τι θα συμβεί και με το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας. Πρόσθεσε ότι απαιτούνται πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και σύγχρονος εξοπλισμός στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τονίζοντας πως υπάρχει πολυάριθμο και έμπειρο υγειονομικό προσωπικό που μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, ώστε η Υγεία να αποτελεί πραγματικά κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, και όχι εμπόρευμα, όπως σήμερα.

«Το ΤΕΠ στο Νοσοκομείο Χαλκίδας βλέπει πάνω από 40.000 περιστατικά το χρόνο και καταβάλλοντας υπερπροσπάθεια καταφέρνουμε να δίνουμε λύσεις ανάγκης, με τους γιατρούς να τρέχουν ασταμάτητα για να καλύψουν όλα τα πόστα, νοσηλευτές να δίνουν λύσεις πάνω από τα καθήκοντά τους με βάρδιες και ωράρια απάνθρωπα, απόγευμα - πρωί, χωρίς να υπάρχει ανάπαυση τουλάχιστον 11 ωρών από τη μια βάρδια στην άλλη», τόνισε στην παρέμβασή του ο Παναγιώτης Τζουβαράς, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Αναφέρθηκε στην έναρξη λειτουργίας του νέου νοσοκομείου χωρίς την πρόσληψη του προσωπικού που απαιτείται, και εξέφρασε την ανησυχία ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα οδηγήσει στην είσοδο ιδιωτών. Κάλεσε τέλος το λαό της περιοχής να προβληματιστεί για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και να βρίσκεται σε επαγρύπνηση.

Στις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα, οι οποίες χαρακτηρίζουν και τη λειτουργία του ΕΚΑΒ στην Εύβοια, εκθέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία του λαού της περιοχής και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και ατυχημάτων, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Δημήτρης Κούκουρας, εργαζόμενος σε πλήρωμα ασθενοφόρου.

Εφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του Κέντρου Υγείας Ψαχνών, που αν και υπηρετεί μια μεγάλη σε έκταση περιοχή και έναν μεγάλο αριθμό κατοίκων, δεν διαθέτει ασθενοφόρο. Σημείωσε επίσης ότι η έλλειψη ασθενοφόρων, που συνεπάγεται μεγάλη καθυστέρηση στις μετακινήσεις ασθενών, δημιουργεί το έδαφος για την είσοδο ιδιωτικών ασθενοφόρων.

Παρέμβαση έκανε και ο Γιάννης Τήνιος, ιδιώτης ορθοπεδικός, ο όποιος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η πανδημία του κορονοϊού έφερε στην επιφάνεια την αδυναμία του δημόσιου συστήματος Υγείας να καλύψει τις ανάγκες του λαού εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, ενώ αναφερόμενος στην έναρξη λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας εξέφρασε κι αυτός την ανησυχία για το πώς θα γίνει χωρίς προσλήψεις προσωπικού, φέρνοντας ως παράδειγμα τη λειτουργία των ΜΕΘ και το πολυάριθμο εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Εύβοιας, Νίκος Δασκαλόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ