Οι προωθούμενες απολύσεις συνδέονται άμεσα με το διαλυτικό σχέδιο που «τρέχει» η κυβέρνηση
Από τη συμβολική κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης στο εργοστάσιο της Λάρυμνας |
«Την ώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την ψήφιση της ουσιαστικής κατάργησης των διαδηλώσεων, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, έχοντας μπροστά το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ και το Συνδικάτο μας, μια γροθιά μόνιμοι και εργολαβικοί, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη διαμαρτυρίας στο χώρο των γραφείων, απαιτώντας την ανάκληση των τριών απολύσεων», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας. Οι απολύσεις, προσθέτει, αφορούν εργαζόμενους των 650 ευρώ από την εργολαβική εταιρεία ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοστασίου.
Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά το κλαδικό Συνδικάτο, «το επιχείρημα του "δουλέμπορου" εργολάβου, που με σθένος υπερασπίστηκε η ειδική διαχείριση των διορισμένων από την κυβέρνηση της ΝΔ, ήταν ότι "τους απολύουμε επειδή κλείνουν ένα χρόνο εργασίας και θα αποκτήσουν δικαιώματα"»...
Αναδεικνύοντας τη σύνδεση των απολύσεων με τη συνολικότερη διαλυτική πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, το Συνδικάτο τονίζει: «Οι απολύσεις είναι συνέχεια της προκλητικότητας που έδειξε εκνευρισμένος από την αγωνιστικότητα έξι μηνών ο υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποίησε με εκπροσώπους των εργαζομένων, όπου ξεδιάντροπα είπε ότι "οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ (που μέσα στη φωτιά των καμινιών του εργοστασίου και στα άγρια βουνά των μεταλλείων μετρούν 80 νεκρούς εν ώρα εργασίας, εκατοντάδες θανάτους από ασθένειες και εκατοντάδες σακατεμένους) χρωστάνε το μεροκάματο σε μένα και στον κ. Χατζηδάκη"! Οτι "τους πληρώνει ο ελληνικός λαός", είπε με περίσσιο θράσος για μια επιχείρηση που έχει 300 εκατομμύρια ευρώ τζίρο ετησίως και δυνατότητες που δεν έχουν αναπτυχθεί με πολιτική ευθύνη, που αν τις είχαν αναπτύξει αυτά θα ήταν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο».
Οι εν λόγω απολύσεις και η επιχειρηματολογία ότι η ΛΑΡΚΟ λειτουργεί τάχα σε βάρος του λαού αποτελούν, όπως επισημαίνει το Συνδικάτο, «λαγό» για το σχέδιο «εθελούσιων εξόδων και μετατάξεων» που προανήγγειλε η κυβέρνηση, στοχεύοντας στο να αμβλύνει το πολιτικό κόστος που έχουν προκαλέσει οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και να κρύψει το καταστροφικό αποτέλεσμα των πολιτικών που προωθεί.
«Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι απορρίπτουν αυτά τα σχέδια, απαιτούν τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τον εκσυγχρονισμό της και την παραπέρα ανάπτυξή της, την επαναφορά όλων των κεκτημένων, τη διασφάλιση ότι αυτή η τεράστια, ανεκτίμητη περιουσία ανήκει και πρέπει να την καρπώνεται ο ελληνικός λαός», τονίζει το Συνδικάτο.
Υπενθυμίζοντας για μια ακόμα φορά τις τεράστιες δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ, τις ευθύνες για τη μη αξιοποίησή τους και τις πολιτικές που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις οδηγώντας στην απαξίωσή της, το Συνδικάτο τονίζει ότι και η σημερινή κυβέρνηση προχωρά στη διάλυση της εταιρείας απαξιώνοντάς την παραπέρα, συκοφαντώντας και πετσοκόβοντας τις αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
«Οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν πίσω», ξεκαθαρίζει το κλαδικό Συνδικάτο, αλλά «μέσα από το συντονιστικό που πραγματοποιήθηκε, τα σωματεία προτείνουν συνέχιση των κινητοποιήσεων. Αμεσα θα προβούμε σε Γενικές Συνελεύσεις και θα κλιμακώσουμε με διάφορες μορφές».
Στηρίζοντας σταθερά τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, μέσα και έξω από τη Βουλή, το ΚΚΕ - μετά την τροπολογία που κατέθεσε, η οποία απορρίφθηκε χωρίς συζήτηση από την κυβέρνηση και με την εκκωφαντική σιωπή των υπόλοιπων κομμάτων - κατέθεσε χτες στη Βουλή, ως Αναφορά, το υπόμνημα που είχαν υποβάλει τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ σε όλα τα κόμματα κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην Αθήνα στις 13 Ιούνη.
Το υπόμνημα των σωματείων προσδιορίζει με σαφήνεια τις πραγματικές παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ, την αξία της για το λαό και τη χώρα, τις ολέθριες συνέπειες της ειδικής εκκαθάρισης και της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση οδηγώντας στη διάλυση της εταιρείας και εξυπηρετώντας την παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Πέρα από το ΚΚΕ που το κατέθεσε ως Αναφορά, το συγκεκριμένο υπόμνημα, αν και κατατέθηκε στη γραμματεία της Βουλής και προς όλα τα κόμματα, αντιμετωπίστηκε από αυτά με την ίδια εκκωφαντική σιωπή που έτυχε και η τροπολογία την οποία είχε καταθέσει το ΚΚΕ το προηγούμενο διάστημα.