Πέμπτη 2 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΒΕ
Δυναμώνουμε τη συλλογική δράση, οργανώνουμε την πάλη για όλα όσα μας καίνε

Το ψήφισμα της πανελλαδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

Από την πανελλαδική σύσκεψη
Από την πανελλαδική σύσκεψη
Η μεγάλη συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη Σωματείων και Ομοσπονδιών ΕΒΕ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28/6 στο Χαϊδάρι, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), αποτυπώθηκε και στο ψήφισμα που εκδόθηκε και συνυπογράφεται από 8 Ομοσπονδίες και 52 Σωματεία και Ενώσεις.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του ψηφίσματος.

***

Οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία που υπογράφουμε το παρόν ψήφισμα, συγκεντρωθήκαμε σήμερα στην Αθήνα από όλη τη χώρα για να συζητήσουμε τα προβλήματα που απασχολούν τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, μπροστά στη σύνθετη κατάσταση που διαμορφώνεται.

Η πανδημία του κορονοϊού συνοδεύτηκε με νέα μεγάλα προβλήματα.

Η αδυναμία ουσιαστικής προστασίας της υγείας μας, των οικογενειών μας, από ένα σύστημα Υγείας σμπαραλιασμένο, χωρίς υποδομές, με περιορισμένο έμψυχο δυναμικό και ανεπαρκείς πόρους, δεν μπορεί να κρυφτεί, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν γλιτώσαμε τα χειρότερα. Οι ευθύνες των κυβερνήσεων, αυτής και των προηγούμενων, είναι τεράστιες. Στις πιο κρίσιμες συνθήκες, δικαιώνεται η πάλη του συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στις περικοπές, στην υποβάθμιση και την επιταχυνόμενη ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας, ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών.

Από την άλλη, η καθήλωση του εισοδήματός μας λόγω των έκτακτων μέτρων και η νέα ύφεση στην οικονομία που ήδη επελαύνει, αφήνουν τα σημάδια τους σε μας και τους συναδέλφους μας. Πριν καλά καλά κλείσουν οι πληγές της δεκάχρονης οικονομικής κρίσης, «ο ασκός του Αιόλου» ανοίγει για μια ακόμη φορά. Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αρκούν γιατί οι αντιλαϊκοί νόμοι που τσακίζουν το εισόδημά μας ζουν και βασιλεύουν. Πριν ακόμα πληρωθούν τα προηγούμενα χρέη, νέα συσσωρεύονται «σε ένα βαρέλι δίχως πάτο». Το 800άρι «εξατμίστηκε» πολύ γρήγορα, και οι νέες φορολογικές υποχρεώσεις που έρχονται, μας υπενθυμίζουν ότι η ευαισθησία της κυβέρνησης για τα κλειστά μαγαζιά σταματά μπροστά στις πόρτες της εφορίας. Οσες δόσεις και να βάλουν, όσα χρόνια και να τις σέρνουμε, το πρόβλημα δεν λύνεται. Την ίδια ώρα, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και οι τράπεζες λαδώνουν τους μηχανισμούς των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.

Μόνη διέξοδος η πάλη ενάντια στις πολιτικές που μας οδηγούν στην ανασφάλεια και το λουκέτο προκειμένου να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, των βιομηχάνων και των τραπεζιτών, των πολυκαταστημάτων, των αλυσίδων.

Συζητήσαμε διεξοδικά για τις δυσκολίες ανάπτυξης του συνδικαλιστικού κινήματος. Για τις συλλογικές διαδικασίες που δεν έχουν την απαιτούμενη μαζικότητα, για τη συλλογική δράση που δεν προσελκύει την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, παρά την όξυνση των προβλημάτων. Θέσαμε τα προβλήματα ανοιχτά και καθαρά, για να βρούμε τρόπους να ξεπεραστούν οι αδυναμίες, ανιχνεύσαμε δρόμους προσέγγισης περισσότερων συναδέλφων. Δεν ανεχόμαστε τη μοιρολατρία και την απογοήτευση. Δηλώνουμε την ξεκάθαρη αντίθεσή μας στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπονομεύουν τη συνδικαλιστική δράση στο όνομα του δήθεν εφικτού. Η λογική του «κοινωνικού διαλόγου» και των διαπραγματεύσεων δοκιμάστηκε στην πράξη για χρόνια και κρίνεται ανεπαρκής. Μας άφησε απροστάτευτους μπροστά στις δυσκολίες και τις αντιλαϊκές πολιτικές και γι' αυτό την απορρίπτουμε.

Η ενίσχυση της συλλογικής πάλης αποτελεί το καλύτερο στήριγμα κάθε αυτοαπασχολούμενου, πολύ πιο σίγουρο και σταθερό από οποιοδήποτε άπιαστο πρόγραμμα, από κάθε φευγαλέο σεμινάριο. Είναι η μόνη διέξοδος για να ορθώσουμε εμπόδια αλλά και για να αναδειχθούν οι πραγματικές ανάγκες και οι διεκδικήσεις μας.

Καταλήξαμε σε μια σειρά από βασικά συμπεράσματα.

  • Φέρνουμε τις πραγματικές ανάγκες μας στο προσκήνιο

Η ανάπτυξη της δράσης για ένα δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας είναι επιβεβλημένη και επείγουσα όχι μόνο λόγω ενός πιθανού δεύτερου κύματος του κορονοϊού αλλά και για όλα τα άλλα προβλήματα υγείας που είναι μόνιμα και όχι έκτακτα. Για τα εργατικά «ατυχήματα» και τις επαγγελματικές ασθένειες που μας ταλαιπωρούν, για την υγεία των παιδιών μας και των πατεράδων μας.

  • Αρκετά ματώσαμε, διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει

Σε κάθε οικονομική κρίση οι κυβερνήσεις μάς καλούν μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα «να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά», το ξέρουμε πολύ καλά αυτό. Για το μεγάλο κεφάλαιο προορίζονται τα πακέτα και οι επιχορηγήσεις, σε μας θα στείλουν τον λογαριασμό, έτσι έγινε και τα προηγούμενα χρόνια. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση χρειάζεται να χτίσουμε με την πάλη μας ανάχωμα, για να μπορέσουμε να αντέξουμε την επίθεση. Για να έχουμε εφαλτήριο αντεπίθεσης για την ικανοποίηση των σύγχρονων βασικών αναγκών μας, για αξιοπρεπές εισόδημα, δωρεάν Υγεία και Παιδεία, αξιοπρεπείς συντάξεις, ανθρώπινες συνθήκες ζωής και διαβίωσης. Για όλα αυτά που εργαζόμαστε σκληρά κάθε μέρα, αλλά γίνονται άπιαστα αν δεν τα παλεύουμε όλοι μαζί.

  • Μαζικοποιούμε τους αγώνες μας, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας

Μπροστά στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, κάθε καθυστέρηση, κάθε αναβολή στην ανάπτυξη της συλλογικής δράσης είναι ζημιογόνα. Χρειάζεται να απευθυνθούμε σε κάθε συνάδελφο, να υπολογίσουμε τις δυσκολίες του, να ακούσουμε τις αγωνίες του, να σχεδιάσουμε καλύτερα τους τρόπους και τα μέσα που θα τον προσεγγίσουμε. Στόχος μας, μαζικότερα σωματεία, αποτελεσματικότεροι αγώνες. Χωρίς καθυστέρηση να οργανώσουμε παρεμβάσεις στα μαγαζιά, συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις. Η συλλογική δράση δυναμώνει, γίνεται ανίκητη, όταν τρέφεται με το δίκαιο των αιτημάτων.

Η σημερινή σύσκεψη ήταν μια καλή ευκαιρία να βάλουμε τα ζητήματα όπως πρέπει, όπως απαιτούν οι συνθήκες. Θα πάμε πίσω στους συνδικαλιστικούς φορείς που εκπροσωπούμε, με καθαρά μυαλά και αισιοδοξία. Να οργανώσουμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά την πάλη για όσα μας καίνε. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, δεν θα σταματήσουμε εδώ. Οσο η δράση μας θα αναπτύσσεται, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα γίνονται όλο και πιο απαραίτητες.

Διεκδικούμε:

-- Αμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων. Να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και να ανοίξουν άμεσα όλες οι μονάδες ΜΕΘ που χρειάζονται. Αμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας σε πιθανή νέα έξαρση της πανδημίας.

-- Να σταματήσει εδώ και τώρα η συνεχιζόμενη υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας. Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με κάλυψη όλων των αναγκαίων δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα υλικά προφύλαξης. Να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια.

-- Αμεση επανένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, μείωση των έμμεσων φόρων. Τις αυξημένες κρατικές δαπάνες να τις πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο και όχι οι μικροί ΕΒΕ, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι.

-- Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής ασφάλισης, κατάργηση της εισφοράς Υγείας και των χρεών που προκύπτουν από αυτή.

-- Αμεση αποκατάσταση των συντάξεων και απόδοση 13ης - 14ης σύνταξης. Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο νόμος Βρούτση - Κατρούγκαλου.

-- Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, μέχρι το Σεπτέμβρη. Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες.

-- Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα.

-- Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.λπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.

-- Απαλλαγή όλων των αυτοαπασχολούμενων από δημοτικά τέλη για 6 μήνες. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση, π.χ. για κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.

-- Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπόλοιπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.

-- Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος(2021-11-18 00:00:00.0)
Πιο ψηλά ο πήχης της δράσης και των αγωνιστικών πρωτοβουλιών(2020-10-03 00:00:00.0)
Βήμα συντονισμού για να πάρουν «ανάσα» οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι και ΕΒΕ(2020-06-30 00:00:00.0)
Δυναμώνουμε τον δίκαιο αγώνα μας για αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής και εργασίας(2019-09-23 00:00:00.0)
Κινητοποίηση τη μέρα κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου(2019-09-12 00:00:00.0)
Καλεί σε συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών(2018-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ