Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ
Απαίτησαν μόνιμη, σταθερή δουλειά λίγες μέρες πριν λήξουν οι συμβάσεις τους

Μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για κάλυψη των αναγκών των μαθητών και των σχολείων διεκδίκησαν χτες με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν λήξουν οι συμβάσεις 40.000 περίπου αναπληρωτών εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και 9.500 συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών. Τα αιτήματα για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των συμβασιούχων αποτυπώνονταν στα πανό της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών, ΕΛΜΕ, Συλλόγων και του Σωματείου Καθαριστριών Πειραιά. Εκπρόσωποί τους δήλωναν, για μια ακόμα φορά, χτες πως η μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην εκπαίδευση είναι όρος για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των σχολείων.

Από τη συγκέντρωση καταγγέλθηκαν τα νέα ωρολόγια προγράμματα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, με στόχο τη μείωση προσωπικού, που θα οδηγήσουν στην ανεργία ένα μέρος από τους 20.000 αναπληρωτές που εργάστηκαν φέτος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, τονίστηκε πως και μέσα από τις συνθήκες της πανδημίας φάνηκε η ανάγκη για μόνιμο προσωπικό καθαριότητας μέσα στα σχολεία και επιπλέον για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αντί για την εξασφάλιση αυτών των όρων, οι καθαρίστριες που εργάζονται με χαμηλούς μισθούς για την αναγκαία με ή χωρίς πανδημία καθαριότητα στα σχολεία, βρίσκονται στον αέρα, μπαλάκι ανάμεσα σε υπουργεία, χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα προσληφθούν, τι θα γίνει με την καθαριότητα των σχολείων.

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα, για κάλυψη των αναγκών των σχολείων με μόνιμο προσωπικό, εξέφρασε η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, με τους εκπροσώπους της να επισημαίνουν πως, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, κανένα σχολείο δεν μπορεί να ανοίξει με κενά σε εκπαιδευτικούς και τονίζοντας τις αυξημένες ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό καθαριότητας.

Σε άλλες πόλεις

Παράσταση διαμαρτυρίας, για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, έγινε χτες και στο Ηράκλειο, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονιών.

Με αιχμή τη μονιμοποίηση του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, κινητοποίηση έγινε την περασμένη Τρίτη και στην Κέρκυρα, στους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τον Κερκυραϊκό Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλη του, που είναι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Το Σωματείο ανέδειξε την εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων, τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ