Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η επιλογή φύλου και η «εξωσωματική» των μίντια

Τη γέννηση ενός κοριτσιού πριν δέκα μέρες με προεπιλογή φύλου ανακοίνωσε χτες ο μαιευτήρας Μ. Καπετανάκης που εργάζεται στο ιδιωτικό κέντρο «Υγεία».

Η προεπιλογή του φύλου γίνεται με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου η μητέρα οδηγήθηκε στην προεπιλογή του φύλου, επειδή τα αρσενικά παιδιά -λόγω κληρονομικότητας- μένουν παράλυτα από μια σπάνια αρρώστια. Ετσι μετά την τεχνητή γονιμοποίηση και πριν εμφυτευτεί το έμβρυο στη γυναίκα γίνεται βιοψία για να βρεθεί το υγιές έμβρυο.

Μάλιστα στη συνέντευξη ήταν παρούσα και η μητέρα και δέχτηκε να μιλήσει με την προϋπόθεση να μη φανεί το πρόσωπό της απ' τις οθόνες των τηλεοράσεων.

Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις η γέννηση του παιδιού ήταν η πρώτη στην Ελλάδα.

Οταν ρωτήθηκε ο μαιευτήρας αν τον έχουν προσεγγίσει άλλα ζευγάρια -χωρίς «σοβαρό ιατρικό λόγο»- για να του ζητήσουν προεπιλογή φύλου απάντησε ότι τους απέτρεψε με την ενημέρωση ότι αυτό θα επιτευχθεί με τη δοκιμασία της τεχνητής γονιμοποίησης.

Κι όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν νομικά εμπόδια ή ηθικά διλήμματα απάντησε ότι είναι μεγαλύτερο το ηθικό δίλημμα για μια διακοπή κύησης μετά από μια αμνιοκέντηση που δείχνει ότι το παιδί δεν είναι γερό.

Γυρνώντας στα δημοσιογραφικά γραφεία ανακαλύψαμε ότι ο ίδιος μαιευτήρας στις 14.6.2000 είχε ανακοινώσει τη γέννηση τριών παιδιών με επιλογή φύλου πάλι για σοβαρούς ιατρικούς λόγους. (Μάλιστα, είχε δημοσιευτεί εκτενές ρεπορτάζ στις εφημερίδες της επομένης).

Τι να πιστέψει πια κανείς;

Και η μάνα -που το βλέμμα της έδειχνε την επιθυμία της να αποκτήσει ένα γερό παιδί- υποχρεώθηκε να υποστεί και την «εξωσωματική» των μίντια.

Η αγορά της Υγείας δεν «έχει αισθήματα». Το λόγο έχουν οι σύλλογοι των γιατρών, ενώ να προβληματιστούν και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι που χτες απεργούσαν με σύνθημα: «Η ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι αναλώσιμοι».


Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ