Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Μαθήματα διάχυσης του πολέμου»

Ολα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά για τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Η Σομαλία, το Σουδάν, η Υεμένη, το Ιράκ, παραμένουν εν δυνάμει στόχοι. Την ίδια στιγμή το κυνηγητό κατά της «Αλ Κάιντα» έχει ήδη επεκταθεί στο γειτονικό Πακιστάν

Αμερικανοί πεζοναύτες στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΜΠΑΓΚΡΑΜ - ΑΛΙΖΑΪ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΪΡΟ -ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ενώ πια ήδη ο πόλεμος έχει διαχυθεί εκτός των αφγανικών συνόρων, στο γειτονικό Πακιστάν, όπου πια αναζητούνται μέλη της Αλ Κάιντα αλλά και ο ίδιος ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, τη διάχυση του πολέμου και εκτός της «στενής περιοχής» της Κεντρικής Ασίας έχουν αναλάβει εδώ και καιρό οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Χτες στο «βήμα ανέβηκε» η υπουργός Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις...

... όπου κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Χαγιάτ» διαιώνισε το «στόχο» της εξάρθρωσης όλων των πυρήνων της «Αλ Κάιντα» «που μπορεί να βρίσκονται σε οποιαδήποτε χώρα εκτός του Αφγανιστάν» και «αυτό που πρέπει τώρα να κάνουμε είναι να καταστήσουμε ανενεργούς τους εν υπνώσει πυρήνες της "Αλ Κάιντα" που βρίσκονται εκτός του Αφγανιστάν» ώστε να αποτραπούν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει ποιες χώρες εννοεί.

Οταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Σομαλία όπου έχουν εγκατασταθεί ισλαμικές οργανώσεις προσκείμενες στον Μπιν Λάντεν, αλλά και στο Σουδάν και την Υεμένη, η Ράις δήλωσε ότι «θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε όταν θα έχει τελειώσει η αποστολή μας στο Αφγανιστάν»... «διαθέτουμε πολλά μέσα για να αναλάβουμε δράση σε ό,τι αφορά τους πυρήνες που μπορεί να βρίσκονται σε διάφορα μέρη»...«δε θέλουμε να αναπαραγάγουμε με συστηματικό τρόπο ό,τι κάναμε στο Αφγανιστάν».

Αναφερόμενη στην οργάνωση Χεζμπολάχ η Ράις διευκρίνισε ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και ειδικότερα την τρομοκρατική δράση εναντίον του Ισραήλ κάτι που «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το ανεχθούν» και συνεπώς... «η Χεζμπολάχ και εκείνοι που την υποστηρίζουν πρέπει να καταλάβουν ότι για το λόγο αυτό βρίσκεται στον κατάλογο των τρομοκρατών και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ως τρομοκρατική οργάνωση».

Ξανά και πάλι το Ιράκ

Τέλος, στην ίδια συνέντευξη στην «Αλ Χαγιάτ», η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας δεν ξέχασε και το Σαντάμ Χουσεΐν, και το Ιράκ, δηλώνοντας ότι «ο κόσμος και το Ιράκ θα ζήσουν καλύτερα χωρίς τον Σαντάμ Χουσεΐν στην εξουσία». Σε ερώτηση εάν οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να απαλλαγούν από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ακόμη και αν αυτό συνεργαστεί με τον ΟΗΕ, απάντησε: «Πιστεύουμε ότι το πιθανότερο είναι ότι δε θα συνεργαστεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια της περιοχής». «Πρόκειται για ένα καθεστώς που απειλεί την περιοχή, τα συμφέροντά μας και τα συμφέροντα των φιλικών μας χωρών. Απειλεί επίσης το λαό του. Επιδιώκει να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής» ήταν η απάντηση της Ράις σε ερώτηση για το ενδεχόμενο στρατιωτικού πλήγματος εναντίον του Ιράκ, που παραμένει καθώς φαίνεται δραματικά ανοιχτό ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του και την κατακλείδα της Ράις: «ο Πρόεδρος δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση. Εχουμε στη διάθεσή μας πολλά μέσα εναντίον του ιρακινού καθεστώτος»...

Ενα ακόμη στοιχείο που συνηγορεί στην άποψη της διάχυσης του πολέμου και στην περιοχή του Κόλπου παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, είναι και το χτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής «Τέλεγκραφ», όπου αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη μεταφέρει τα αρχηγεία του 3ου Σώματος του αμερικανικού στρατού στη Μέση Ανατολή και πιο συγκεκριμένα στο Κατάρ εδώ και δύο βδομάδες αλλά και περίπου 20.000 στρατιώτες.

Οσον αφορά το ίδιο το Αφγανιστάν, ή μάλλον καλύτερα το Πακιστάν, σύμφωνα με πληροφορίες, εκατοντάδες μέλη της «Αλ Κάιντα» συνελήφθησαν τη νύχτα της Τετάρτης από τις πακιστανικές αρχές, που έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, τα οποία διέφυγαν την Τετάρτη, κατά τη μεταφορά τους σε φυλακή της χώρας. Στόχος των πακιστανικών αρχών, όμως, είναι και ο ίδιος ο Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος, τον οποίο πληροφορίες θέλουν να έχει περάσει στο Πακιστάν και να κρύβεται στα βουνά. Τις πληροφορίες αυτές θεωρούν βάσιμες και οι ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κόλιν Πάουελ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «άριστη» συνεργασία του Πακιστάν με τις αμερικανικές αρχές. Η συνεργασία με το Πακιστάν είναι απολύτως άριστη, ιδιαιτέρως με τις στρατιωτικές αρχές, επισήμανε ο Πάουελ, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πακιστανό Πρόεδρο, Περβέζ Μουσάραφ, για να τον ευχαριστήσει για τη στάση του.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ