Τετάρτη 24 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ
Υποστηρίζει την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου στο θέμα των ΑΟΖ

Δήλωση του Παλαιστίνιου πρέσβη στην Αθήνα, Μ. Τουμπάσι, και αντίστοιχη του πρέσβη στην Αγκυρα

Η Παλαιστίνη δεν θα σύναπτε «καμία συμφωνία ή διακανονισμό εκτός των αρχών του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε χτες σε ανακοίνωσή του ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, με αφορμή τις προχτεσινές δηλώσεις του Παλαιστίνιου ομολόγου του στην Αγκυρα, Φαέντ Μουστάφα, ο οποίος στο πλαίσιο συνέντευξής του σε τουρκική εφημερίδα εξέφρασε την «ετοιμότητα» της Παλαιστινιακής Αρχής να κάνει συμφωνία για ΑΟΖ με την Τουρκία.

«Η θέση μας σε οποιοδήποτε ζήτημα αφορά στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου και στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) εκεί, περιορίζεται στη δέσμευσή μας στις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στις οποίες είμαστε μέλη, καθώς και τα δικαιώματα που μας παρέχει αυτή η Συνθήκη. Η Παλαιστίνη είναι ένθερμος υποστηρικτής της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, ως εκ τούτου δεν θα συνάπταμε καμία συμφωνία ή διακανονισμό χωρίς να στηριζόμαστε σε αυτήν την αρχή. Ομοίως, η Παλαιστίνη αναμένει από όλες τις χώρες να σεβαστούν τα παλαιστινιακά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων της και της ΑΟΖ. Παρακαλούμε όλα τα ελληνικά κανάλια και μέσα ενημέρωσης να είναι προσεκτικά όταν μεταδίδουν επίσημες θέσεις, διασφαλίζοντας ότι οι δηλώσεις δεν μεταφέρονται αποσπασματικά ή δεν παρουσιάζονται εκτός πλαισίου», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της πρεσβείας.

Χτες, επίσης, σε γραπτή δήλωσή του ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αγκυρα, Φ. Μουστάφα, εκφράζοντας την έκπληξή του για τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρθηκαν οι δηλώσεις του σε τουρκικά ΜΜΕ σημειώνει ότι «μου αποδόθηκαν δηλώσεις που δεν έκανα, μεταφέρθηκαν εκτός του πλαισίου των συμφραζομένων, προκαλώντας ορισμένες αντιδράσεις που απαιτούν από μένα να διευκρινίσω πως ήταν διαφορετικό το πλαίσιο της συνέντευξης και τα θέματα που συζητήθηκαν». Και καταλήγει: «Επιβεβαιώνω πως η χώρα μου, που επιδιώκει την ανάπτυξη, διεύρυνση και εμβάθυνση σχέσεων, διμερών και πολυμερών, δεν σκοπεύει ούτε σήμερα ούτε στο προβλεπόμενο μέλλον να κάνει οποιαδήποτε συμφωνία με κάποια από τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας, της Ελλάδας ή της Κύπρου».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε ακολούθως και το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών, όπου επισημαίνεται πως «οι σχέσεις μας με μεσογειακές χώρες είναι στενές, και η δήλωση του πρέσβη μας στην Τουρκία αποδόθηκαν εκτός των συμφραζομένων». Ταυτόχρονα σημειώνεται ότι το Κράτος της Παλαιστίνης διατηρεί «στενές και καλές σχέσεις με τις μεσογειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας». Σημειώνει επίσης πως το Κράτος της Παλαιστίνης «είναι πρόθυμο να διατηρήσει και να αναπτύξει αυτές τις καλές σχέσεις» και ότι «δεν υπάρχουν επί του παρόντος συζητήσεις για συμφωνίες με καμία από αυτές τις πλευρές».

«Λάμπει» η υποκρισία κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Παλαιστίνη

Στο μεταξύ, σε ένα όργιο υποκρισίας κι αφού την προηγούμενη βδομάδα στην Ιερουσαλήμ ο Κυρ. Μητσοτάκης και πρωτοκλασάτοι υπουργοί της κυβέρνησης διεύρυναν σε όλα τα επίπεδα τη «στρατηγική συνεργασία» με το κράτος - δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού, χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, έσπευσε να εμφανίσει την κυβέρνηση ως ...ευεργέτη των Παλαιστινίων.

Συγκεκριμένα, μετέχοντας σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη δωρητών για την οικονομική ενίσχυση της UNRWA, της Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης «για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, οι οποίες έχουν επιδεινώσει έτι περαιτέρω την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στις χώρες όπου διαμένουν». «Ειδικά ως προς τη Λωρίδα της Γάζας, η σημερινή κατάσταση προσθέτει επιπλέον προκλήσεις σε μια ήδη σύνθετη πραγματικότητα», πρόσθεσε, κάνοντας γαργάρα την ισραηλινή κατοχή σε βάρος των Παλαιστινίων.

Στο μεταξύ, τη συμφωνία για τις αεροπορικές μεταφορές μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ισραήλ ενέκρινε στην τελευταία του Ολομέλεια το Ευρωκοινοβούλιο.

Η συμφωνία ουσιαστικά αποτελεί ένα ακόμη βήμα διεύρυνσης και αναβάθμισης των σχέσεων της ΕΕ με το κράτος του Ισραήλ, παρέχοντάς του ένα ακόμα ευρωενωσιακό στήριγμα, και μάλιστα σε μία περίοδο που κλιμακώνει την επίθεση απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό με τα σχέδια για νέες προσαρτήσεις παλαιστινιακών εδαφών.

Οπως άλλωστε ομολογείται και στην αιτιολογική έκθεση, «κατά τη διοικητική της εφαρμογή, η συμφωνία αποδείχθηκε σημαντικό βήμα για την εφαρμογή μιας φιλόδοξης εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Δημιούργησε σημαντικά οφέλη και για τις δύο πλευρές και αύξησε σημαντικά τη συνδεσιμότητα μεταξύ της ΕΕ και του Ισραήλ με την εξυπηρέτηση σχεδόν 70 νέων ζευγών πόλεων μετά την υπογραφή της συμφωνίας...».

Να σημειωθεί ότι κατά την έγκριση της συμφωνίας ανάμεσα στα άλλα «έλαμψε» ξανά και η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, που υπερψήφισε μια ακόμα συμφωνία με το κράτος - δολοφόνο, την ώρα που κατά τ' άλλα η ευρωκοινοβουλευτική του ομάδα «διαμαρτύρεται» για τα νέα σχέδια προσάρτησης του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org