Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΕΑ ΩΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Κινητοποίηση ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές

Σήμερα στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Παιδείας

Τη δική τους απάντηση απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δίνουν με συγκέντρωση σήμερα στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, και με αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις, εκπαιδευτικοί και γονείς. Υπενθυμίζεται πως τα ωρολόγια προγράμματα που δημοσιοποιήθηκαν περιλαμβάνουν εξοβελισμό μαθημάτων κοινωνικών επιστημών και κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το Λύκειο, συμπεριλαμβανομένου και του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου, που είναι πανελλαδικά εξεταζόμενο ειδικό μάθημα.

«Η απόφαση της κυβέρνησης για τις αλλαγές των ωρολογίων προγραμμάτων δεν έχει ίχνος παιδαγωγικής και επιστημονικής τεκμηρίωσης. Η ΝΔ προχωρά στην αποψίλωση των "περιττών" μαθημάτων από το Λύκειο, αφήνοντας μόνο εκείνα που θα εξετάζονται για το "εθνικό απολυτήριο" και τις πανελλαδικές εξετάσεις, υλοποιώντας το σχέδιό της για ένα ακόμα πιο σκληρό και εξετασιοκεντρικό σχολείο», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών». «Ταυτόχρονα, οι αλλαγές αυτές στα προγράμματα θα οδηγήσουν από το Σεπτέμβριο σε μαζικές περικοπές προσωπικού. Οι αναπληρωτές των ειδικοτήτων που προσλήφθηκαν φέτος στα μαθήματα που καταργούνται, οδηγούνται στην απόλυση (...) Τώρα είναι ώρα για μαζικές κινητοποιήσεις όλων των κλάδων και όλων των συναδέλφων, για να μην περάσουν αυτές οι αντιδραστικές αλλαγές, να μην περάσουν οι απολύσεις!», τονίζει η ΑΣΕ. Σε αντίστοιχο πνεύμα τοποθετήθηκε και στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, καλώντας στη σημερινή κινητοποίηση, αλλά και στην κινητοποίηση που διοργανώνεται την Πέμπτη για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής καλεί τους γονείς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, καταγγέλλοντας τις αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα, που υποβαθμίζουν την όποια καλλιτεχνική εκπαίδευση υπήρχε, καταργούν μαθήματα κοινωνικών και πολιτικών επιστημών και το Σχέδιο και σπρώχνουν τους μαθητές αποκλειστικά στα φροντιστήρια για να το διδαχθούν. «Πλέον μετατρέπουν το Λύκειο σε εξεταστική αρένα που υπηρετεί μόνο έναν σκοπό, την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, υποβαθμίζοντας τη γενική μόρφωση», τονίζει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία.

Συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση αποφασίστηκε μεταξύ άλλων στην κοινή σύσκεψη που διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, την Ενωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων και την ΑΣΚΤ, στην οποία σύσκεψη συζητήθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με τα ωρολόγια προγράμματα και η οργάνωση της απάντησης.

Να σημειωθεί ότι την αντίθεσή της στην κατάργηση όλων των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το Λύκειο εκφράζει με αναλυτική ανακοίνωσή της και η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Αντίστοιχη κινητοποίηση διοργανώνεται και στη Θεσσαλονίκη. Η Α' ΕΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 2 μ.μ. στη Διεύθυνση Ανατολικής Θεσσαλονίκης, και αύριο την ίδια ώρα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org