Πέμπτη 11 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Γερμανικές «επιφυλάξεις» για τα σχέδια προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών

Από τη χτεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ισραήλ και Γερμανίας

Copyright 2020 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ισραήλ και Γερμανίας
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τα ισραηλινά σχέδια προσάρτησης κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών της Δυτικής Οχθης μετά την 1η Ιούλη, οι εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και διμερή θέματα τέθηκαν εκτενώς στις συναντήσεις που είχε χτες στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό και υπουργούς της ισραηλινής κυβέρνησης ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, που πραγματοποίησε χτες πολύωρη επίσκεψη στο Ισραήλ.

Ο Γερμανός υπουργός, που είναι ο δεύτερος ξένος αξιωματούχος μετά τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, που επισκέπτεται το Ισραήλ εν μέσω πανδημίας, εξέφρασε δυσφορία για τη «δύσκολη θέση» στην οποία θα βρεθεί το Βερολίνο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου προωθήσει το σχέδιο μονομερούς προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών. Εξήγησε στους Ισραηλινούς αξιωματούχους πως η Γερμανία, που αναλαμβάνει από 1η Ιούλη ταυτόχρονα την προεδρία της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «προτιμά» τη λύση δύο κρατών μέσω διαπραγμάτευσης ως τον πιο «σωστό τρόπο», επειδή η μονομερής προσάρτηση παραβιάζει διεθνείς αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ. Υπαινίχθηκε ωστόσο εμμέσως πλην σαφώς πως δεν επιθυμεί να τιμωρήσει, σε μία τέτοια περίπτωση, το Ισραήλ επιβάλλοντας κυρώσεις. Από την άλλη, τόνισε πως άλλες χώρες της ΕΕ (που δεν τις κατονόμασε) επιθυμούν την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ και ενδεχομένως να προχωρήσουν σε άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης.

Ο Νετανιάχου από την πλευρά του υποστήριξε πως η «ασφάλεια του Ισραήλ» χρειάζεται τον «πλήρη έλεγχο ασφαλείας» στις περιοχές «δυτικά του Ιορδάνη» και πως κάθε «ρεαλιστικό ειρηνευτικό σχέδιο» χρειάζεται την αναγνώριση των εβραϊκών εποικισμών. Ζήτησε μάλιστα «να σταματήσουν κάποιοι να τροφοδοτούν την ψευδαίσθηση πως μπορούν να εκτοπίσουν τον κόσμο από τα σπίτια τους» (αναφερόμενος στους εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίους εποίκους που έχουν καταπατήσει παλαιστινιακή γη).

Ο υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντς εγκωμίασε το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη σαν «ιστορική ευκαιρία». Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι εξήρε τις καλές διμερείς διπλωματικές σχέσεις «βαθιάς φιλίας εδώ και 55 χρόνια», ευχαριστώντας τη γερμανική κυβέρνηση για την απόφασή της να χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση» τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είχε προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη με Παλαιστίνιους αξιωματούχους και στη συνέχεια επρόκειτο να μεταβεί στην Ιορδανία για συνάντηση με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β'. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος και μέλος του ΠΓ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε χτες (και με αφορμή τις συναντήσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ) πως η Παλαιστίνη δεν χρειάζεται να κηρύξει την ανεξαρτησία της, γιατί είναι κράτος υπό κατοχή, που σύμφωνα με την απόφαση 67/19 του 2012 του ΟΗΕ «περιγράφεται γεωγραφικά από περιοχές της Δυτικής Οχθης, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ