Πέμπτη 4 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
Στους δρόμους για την επιβίωσή τους σε όλη τη χώρα

Μαζικές συγκεντρώσεις διεκδίκησης άμεσων μέτρων ουσιαστικής στήριξης

Ο Θ. Καλαμπαλίκης
Ο Θ. Καλαμπαλίκης
Στους δρόμους του αγώνα για την επιβίωσή τους βρέθηκαν χτες αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικροί ΕΒΕ, διεκδικώντας από την κυβέρνηση την άμεση λήψη μέτρων ουσιαστικής στήριξης. Με συγκεντρώσεις, εξορμήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και πορείες έκαναν καθαρό ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν και πάλι την κρίση, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση παρέχει αφειδώς κάθε είδους στήριξη στο μεγάλο κεφάλαιο.

Οι κινητοποιήσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας έγιναν έπειτα από αποφάσεις που έλαβαν δεκάδες Ομοσπονδίες, Σωματεία, τοπικές Ενώσεις ΕΒΕ και Επιτροπές Αγώνα, προβάλλοντας ένα αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων, με προτεραιότητα σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.

Η μαζική συμμετοχή εκφράστηκε και στη συγκέντρωση που οργανώθηκε χτες το απόγευμα στην Κάνιγγος, όπου έδωσαν το «παρών» 35 πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις της Αττικής.

Στους αυτοαπασχολούμενους χρέη και φτώχεια, και στα μονοπώλια τα εκατομμύρια

Αναδεικνύοντας το ταξικό περιεχόμενο των μέτρων της κυβέρνησης, ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, σημείωσε: «Είναι πια καθαρό ότι η κυβέρνηση πορεύεται με δύο μέτρα και σταθμά. Τα "οριζόντια" μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης που θεσμοθέτησε προσφέρουν ζεστό χρήμα και άλλες διευκολύνσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες, ελάχιστα όμως βοηθούν τους αυτοαπασχολούμενους. Εχει ξεκινήσει ένας ασύλληπτος χορός δισεκατομμυρίων προκειμένου να στηριχτούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι όμιλοι, τα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες. Αυτοί είναι οι αποδέκτες των επιχορηγήσεων της τζάμπα χρηματοδότησης των πακέτων στήριξης και των φοροαπαλλαγών που προσφέρουν κυβέρνηση και ΕΕ. Οι μικροεπιχειρήσεις δεν έχουν να λάβουν, και αυτό αποδείχθηκε πολλές φορές στο παρελθόν.

Με τα ταξί συμμετείχαν στην πορεία οι οδηγοί τους
Με τα ταξί συμμετείχαν στην πορεία οι οδηγοί τους
Τα μέτρα της κυβέρνησης, μπροστά στην κρίση που έρχεται, ήταν και παραμένουν ανεπαρκή και - το κυριότερο - ήταν προσωρινά. Τα 800 ευρώ τα εξανέμισαν τα έξοδα και οι ανάγκες. Οσο για τις υποχρεώσεις που πήραν αναστολή, δεν θα μας χαριστούν, αντίθετα θα φορτωθούν στις νέες που έρχονται το φθινόπωρο».

Στον αντίποδα αυτών των μέτρων έθεσε τις διεκδικήσεις τους, τονίζοντας:

«Ομως εδώ στη συγκέντρωσή μας είμαστε εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες βιοπαλαιστές, συνταξιούχοι με τα σωματεία μας. Δεκάδες Ενώσεις, Σύλλογοι, Σωματεία, που έχουν τη διάθεση να παλέψουν, που πιστεύουν στη δύναμη της συλλογικής δράσης και θέλουν να οργανώσουν την πάλη των μελών τους, που πασχίζουν καθημερινά για την επιβίωση. Που καταλαβαίνουν ότι τα σούρτα - φέρτα στα υπουργεία, σε απόσταση από τη συλλογική πάλη, είναι "σημαδεμένη τράπουλα".

Για εμάς, το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό, η δωρεάν και υψηλού επιπέδου δημόσια Υγεία, οι συντάξεις, η κυριακάτικη αργία και ο ελεύθερος χρόνος είναι στην προμετωπίδα των διεκδικήσεών μας. Γι' αυτά τα ουσιώδη αιτήματα οι κυβερνήσεις δεν δέχονται κανένα διάλογο, καμία συνεννόηση, ακριβώς γιατί ο πυρήνας της πολιτικής τους είναι αντιλαϊκός. Επομένως δεν αρκούν οι διαβουλεύσεις και οι γνωριμίες. Οι "κοινωνικοί διάλογοι" είναι πεπονόφλουδα για τα δικαιώματά μας.


Για να αποσπαστούν κατακτήσεις χρειάζεται μαζικότητα και αποφασιστικότητα. Ετσι θα δυναμώσει η φωνή μας. Η ιστορική πείρα δείχνει ότι καμία κυβέρνηση ποτέ δεν χάρισε το παραμικρό, αυτά που μέχρι σήμερα μπορεί να θεωρούνται δεδομένα κατακτήθηκαν με συλλογικούς αγώνες.

Το δίκιο είναι με το μέρος μας! Με εμπιστοσύνη στη δύναμη της συλλογικής μας δράσης, καλούμε κάθε συνάδελφο στον αγώνα».

Θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Παναγιώτης Μαυρίκης από τις Επιτροπές Αγώνα Αυτοπασχολούμενων και Οδηγών Ταξί, που έδωσαν δυναμικό «παρών» στην κινητοποίηση με τα οχήματά τους. Ο Π. Μαυρίκης τόνισε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί για την οικονομική ενίσχυση του κλάδου και ότι αυτόν τον αγώνα τον δίνουν μαζί αυτοαπασχολούμενοι και οδηγοί. Παράλληλα εξέφρασε τη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων στις ΗΠΑ.

Η Μυρτώ Δεμίρη, εκ μέρους των αυτοαπασχολούμενων στα κυλικεία των σχολείων Αττικής, κατήγγειλε την κυβέρνηση που κρατά κλειστά τα κυλικεία και τη σίτιση των παιδιών την έχουν αναλάβει οι πολυεθνικές. Σημείωσε ότι 6 μήνες θα μείνουν χωρίς εισόδημα. «Θα μας βρει ο Σεπτέμβρης με χρέη», τόνισε, προσθέτοντας πως «καταδικάζονται 10.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά με 12.000 απασχολούμενους και 40.000 εξαρτώμενα μέλη». «Δεν θα μείνουμε θεατές. Διεκδικούμε ανοιχτά σχολεία - ανοιχτά κυλικεία», συμπλήρωσε.

Ακολούθησε μαχητική πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών μέσω της οδού Ακαδημίας. Στην κεφαλή της πορείας ήταν το πανό της ΟΒΣΑ και ακολουθούσαν τα πανό των Ενώσεων ΕΒΕ και Σωματείων και οι Επιτροπές Αγώνα Αυτοαπασχολουμένων και Οδηγών Ταξί με τα οχήματά τους. Με συνθήματα «Αφορολόγητο η απαίτησή μας, δεν θα παζαρέψουμε άλλο τη ζωή μας» και «Τα χρέη οδηγούν τα σπίτια στο σφυρί. Κάτω οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί», πορεύτηκαν προς το υπουργείο Οικονομικών.

Εκεί, αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, στον οποίο παρέδωσαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους, για να πάρουν την απάντηση ότι «η οικονομία δεν αντέχει». Οι αυτοαπασχολούμενοι από την πλευρά τους δήλωσαν ότι θα κλιμακώσουν την πάλη τους. Εδωσαν άλλωστε νέο αγωνιστικό ραντεβού στις 11 Ιούνη, στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν Εργατικά Συνδικάτα και Ομοσπονδίες.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ενώ συμμετείχε επίσης ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Επίσης αντιπροσωπείες από την ΕΓ του ΠΑΜΕ και την ΟΓΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ