Τετάρτη 3 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΛΕΡΟ
Να παρθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης και αποζημίωσης των πληγέντων

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου του ΚΚΕ

Μεγάλη κακοκαιρία έπληξε την Λέρο, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια μέσα σε λίγα λεπτά και τη στεριά να γίνεται ένα με τη θάλασσα. Σοβαρές είναι οι ζημιές στο οδικό δίκτυο και σε αγροτικούς δρόμους, ενώ το νησί έχει πληγεί σχεδόν σε όλη την έκτασή του, ενώ πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα. Δύο άνθρωποι εγκλωβίστηκαν μέσα στα οχήματά τους και διασώθηκαν χάρη στην άμεση παρέμβαση συμπολιτών τους. Την κήρυξη της Λέρου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησαν ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου, με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Η κατάσταση που βρίσκεται το νησί της Λέρου μετά τη νεροποντή δεν επιτρέπει καμία καθυστέρηση από κυβέρνηση και Περιφέρεια. Η Τομεακή Επιτροπή Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου του ΚΚΕ απαιτεί κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών άμεσα να πραγματοποιήσουν αυτοψίες, ώστε να καταγραφούν τα προβλήματα, να αποζημιωθούν πλήρως οι πληγέντες, να αποκατασταθούν οι ζημιές σε σπίτια, μαγαζιά και υποδομές, να παρθούν μέτρα πολιτικής προστασίας και να εκπονηθούν - επιτέλους - έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης με ολοκληρωμένο κρατικό επιστημονικό σχεδιασμό.

Η απουσία αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη των κυβερνήσεων, Περιφέρειας και δήμου θα συνεχίζει να προκαλεί καταστροφές και να επιβεβαιώνει τα αδιέξοδα της αντιλαϊκής πολιτικής, που δίνει τα πάντα στους επιχειρηματικούς ομίλους και στερεί από το λαό μας βασικές υποδομές, ενώ δεν μπορεί ούτε απλά φυσικά φαινόμενα να αντιμετωπίσει.

Ζημιές σημειώθηκαν και στο hot spot, αναδεικνύοντας πόσο επικίνδυνο είναι να στοιβάζονται χιλιάδες πρόσφυγες στις απαράδεκτες αυτές δομές, χειροτερεύοντας τις ήδη άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους.

Οι κάτοικοι της Λέρου, αντιμέτωποι ήδη με τις αρνητικές συνέπειες της νέας οικονομικής κρίσης, με εκατοντάδες από αυτούς αντιμέτωπους με την ανεργία και την αναδουλειά, χρειάζεται σήμερα: Να εξασφαλιστεί το εισόδημά τους. Να παγώσουν τα χρέη τους σε τράπεζες, ΕΦΚΑ, εφορία χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Εκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων. Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη και φόρους. Να κλείσει το hot spot και να επισπευστούν οι διαδικασίες ασύλου για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων - μεταναστών προς τις χώρες προορισμού τους».

Επιπλέον, ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, σε δήλωσή του αναφέρει: «Το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας αναδεικνύεται κάθε φορά με οδυνηρό τρόπο, θέτοντας στο επίκεντρο την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη δημιουργία κατάλληλων έργων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας του λαού και των δημόσιων υποδομών. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" έχει αναδείξει αυτά τα ζητήματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, απαιτώντας να εκπονηθεί ένας σχεδιασμός των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, να ενταχθούν στο τεχνικό πρόγραμμα και να δεσμευτούν οι ανάλογοι πόροι. Μετά τη συμβολή στην αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας, πρέπει για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να μπουν σε προτεραιότητα η αντιπλημμυρική, η αντιπυρική και η αντισεισμική προστασία. Αμεσα να κηρυχθεί η Λέρος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες των σπιτιών και των καταστημάτων που πλημμύρισαν και να αποκατασταθούν οι ζημιές στο οδικό δίκτυο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο έλεος της έλλειψης υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας(2023-01-25 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή(2022-11-05 00:00:00.0)
Μέτρα για άμεση αποκατάσταση, πλήρη αποζημίωση και αντιπλημμυρικά έργα(2020-09-03 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι να απομονώσουν τις ρατσιστικές κραυγές(2020-02-06 00:00:00.0)
Επίκαιρη Ερώτηση για τις πλημμύρες σε περιοχές της Πελοποννήσου(2016-06-29 00:00:00.0)
Περιμένουν ακόμα έργα και αποζημιώσεις...(2007-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ