Eurokinissi |
Θυμίζουμε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να φύγουν σταδιακά - χωρίς να ξεκαθαρίζεται τι θα απογίνουν - οι 11.237 πρόσφυγες από τα διαμερίσματα του προγράμματος «Eστία», τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής χώρας και τις θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος «Filoxenia», όπως ενημέρωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η «έξωση» περιλαμβάνει 300 πρόσφυγες από τον Ελαιώνα, πάνω από 2.000 από άλλες δομές, περίπου 600 από ξενοδοχεία και 7.500 από τα διαμερίσματα του προγράμματος «Εστία», καθώς και από άλλα προγράμματα. Με δεδομένο ότι προβλέπεται να διακοπεί η χρηματική βοήθεια και ότι δεν εφαρμόζονται προγράμματα προετοιμασίας για πρόσβαση στην αγορά εργασίας, για κοινωνική ένταξη και για εγγραφή στα προγράμματα Πρόνοιας, τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά.
Πρακτικά, χιλιάδες άνθρωποι θα αποκλειστούν από το πρόγραμμα στέγασης και το μηνιαίο ποσό ενίσχυσης των 90 ευρώ σε όσους παίρνουν άσυλο. Οικογένειες με παιδιά θα βρεθούν εκτός δομών, χωρίς να έχει παρθεί κανένα μέτρο προστασίας τους, ενώ παραμένουν οι κίνδυνοι από την πανδημία του κορονοϊού και - υποτίθεται - τα μέτρα φυσικής απόστασης και υγιεινής. Ακόμα, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στους ενήλικες, ένταξής τους στην εργασία, στέγασης, εκθέτοντάς τους σε εκτεταμένους κινδύνους κοινωνικής περιθωριοποίησης. Ουσιαστικά η παροχή του ασύλου από ευχή έγινε κατάρα γι' αυτούς τους ανθρώπους.
Ερωτήματα υπάρχουν για το αν στα κυβερνητικά σχέδια είναι να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αστυνομικές επιχειρήσεις σε δομές και διαμερίσματα, για να εκδιώξουν τους πρόσφυγες. Ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι ότι η «αποχώρηση» των προσφύγων κάθε μήνα θα δημιουργήσει κενές θέσεις φιλοξενίας, τις οποίες θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αιτούντες άσυλο από τα νησιά. Οι περισσότεροι πρόσφυγες εμφανίζονται απρόθυμοι να αποχωρήσουν και βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν τους δίνεται εναλλακτική λύση για τη στέγασή τους.
Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ έκανε παρέμβαση πριν από λίγες μέρες, με την οποία ζητά: Κανένας πρόσφυγας που έχει πάρει άσυλο να μην πεταχτεί στο δρόμο. Να παραταθεί το πρόγραμμα στέγασης των προσφύγων σε διαμερίσματα. Αμεση διευκόλυνση όσων παίρνουν άσυλο για να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους. Για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ληφθούν άμεσα μέτρα από το κράτος, και όχι από τις ΜΚΟ, για τη χάραξη σχεδιασμένης και καθολικής ένταξής τους στην εργασία και την κοινωνία, με την εξατομικευμένη στήριξη των προσφύγων και των οικογενειών τους, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας, παίρνοντας υπόψη το επάγγελμα και τις γνώσεις τους.
Εξάλλου, τη «βαθιά ανησυχία της» για την κυβερνητική απόφαση να διωχτούν από το σύστημα υποδοχής περίπου 9.000 πρόσφυγες, και άλλοι 11.000 τους επόμενους μήνες, εκφράζει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. «Με βάση τη νέα νομοθεσία, η οποία υιοθετήθηκε το Μάρτη του 2020, η περίοδος χάριτος για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες μειώνεται από τους 6 μήνες στις 30 μέρες προκειμένου να μεταβούν από την παροχή οργανωμένης στέγασης και βασικής υποστήριξης στην ανεξάρτητη διαβίωση», αναφέρει η Αρμοστεία και συνεχίζει: «Το να αναγκάζονται οι άνθρωποι να αποχωρήσουν από τη στέγη τους χωρίς να υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας, ούτε μέτρα για να εξασφαλιστεί η αυτάρκειά τους, μπορεί να οδηγήσει πολλούς στη φτώχεια και την αστεγία. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που πλήττονται άμεσα δεν έχουν ένα σταθερό εισόδημα, υπάρχουν πολλές οικογένειες με παιδιά σε σχολική ηλικία, μονογονεϊκές οικογένειες, άνθρωποι που επέζησαν από βία και άλλες περιπτώσεις με ιδιαίτερες ανάγκες. Η συνεχιζόμενη πανδημία Covid-19 και τα μέτρα για τη μείωση της εξάπλωσής της έχουν δημιουργήσει επιπλέον προκλήσεις, περιορίζοντας τη δυνατότητα των ανθρώπων να μετακινηθούν και να βρουν εργασία ή στέγη».