Τετάρτη 3 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στο μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων στο δήμο

Με δύο ιδιωτικοποιήσεις σε μια μέρα προχώρησε τους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου στη διαχείριση απορριμμάτων στην περιοχή η δημοτική αρχή Ιωαννίνων.

Με πρόσχημα τη... διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την πανδημία, στην προχτεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με τηλεδιάσκεψη, αποφασίστηκε η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων των Δημοτικών Ενοτήτων Μπιζανίου και Παμβώτιδος, καθώς και των Κοινοτήτων Νεοχωρόπουλου, Μαρμάρων, Ολυμπιάδος, Σταυρακίου, Καρδαμιτσίων και Εξοχής της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων, για 4 μήνες, έναντι 270.000 ευρώ.

Στην ίδια συνεδρίαση, λίγα λεπτά πριν την έναρξη, ήρθε εκτός ημερήσιας διάταξης η ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας συλλογής των ογκωδών αντικειμένων.

Η δημοτική αρχή, μέσα στις μέρες της καραντίνας, ιδιωτικοποίησε επίσης την αλλαγή των λαμπτήρων του οδοφωτισμού και το πλύσιμο κάδων, ενώ πριν δέκα μέρες καταψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η εισήγηση να δοθεί με Σύμβαση Ενεργειακής Αναβάθμισης (μορφή Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) η αλλαγή των συμβατικών λαμπτήρων οδοφωτισμού σε LED. Με αυτόν τον τρόπο, κομμάτι - κομμάτι παραχωρούνται σε ιδιώτες όλες οι υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται από τα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία για την πόλη των Ιωαννίνων κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο δημαρχείο

Απέναντι στους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής βρέθηκαν οι εργαζόμενοι του δήμου. Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων πραγματοποίησε προχτές στάση εργασίας και συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο, ενώ είχε προηγηθεί αποχή από τα καθήκοντα το Σαββατοκύριακο 30 - 31 Μάη.

Το Σωματείο καταγγέλλει τις ιδιωτικοποιήσεις, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι η δημοτική αρχή όχι μόνο επαναφέρει σε ιδιώτες την αποκομιδή απορριμμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Παμβώτιδας και Μπιζανίου (ήταν σε ιδιώτες μέχρι τον Σεπτέμβρη), αλλά το κάνει με ακόμα χειρότερους όρους, με επιπλέον «καπέλο» 34% και 14% αντίστοιχα! «Η ιδιωτικοποίηση για 4 μήνες δεν είναι εμβαλωματική λύση. Ηρθε για να μείνει, καθώς δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόβλεψη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού», τονίζει το Σωματείο.

Τη στήριξή του στην κινητοποίηση εξέφρασε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, αντιπροσωπεία του οποίου με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Σίμο, μέλος της διοίκησης, συμμετείχε στη συγκέντρωση. Τη συμπαράστασή τους δήλωσαν επίσης το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ και η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ - ΟΤΑ).

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι εργαζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι και με την προκλητική στάση της διοίκησης του δήμου, που είχε καλέσει άνδρες της ΟΠΚΕ, της Ασφάλειας, ένστολους αστυνομικούς, μέχρι και την Τροχαία στο χώρο του Δημαρχείου!

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ, Τίνα Ζέκα, μιλώντας στη συγκέντρωση, κάλεσε τη δημοτική αρχή να απομακρύνει τις δυνάμεις καταστολής από το δημαρχείο. Οπως τόνισε, ενώ σε «όλη τη μέχρι τώρα θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής έχουν αφήσει τους εργάτες να δουλεύουν χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας και να παίζουν κάθε μέρα τη ζωή τους κορόνα γράμματα, αφού έγιναν 3 εργατικά ατυχήματα μέχρι τώρα, τους έφεραν και την αστυνομία επειδή διαμαρτύρονται!».

Να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή είχε προσπαθήσει και τον Σεπτέμβρη του 2019 να παραχωρήσει σε ιδιώτες τμήμα της αποκομιδής απορριμμάτων, συναντώντας ωστόσο τοίχο αντίστασης από τους εργαζόμενους στο δήμο, στο Εργατικό Κέντρο και τα Σωματεία της πόλης. Τότε ο δήμαρχος της πόλης, Μ. Ελισάφ, είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό, που επισκεπτόταν εκείνες τις μέρες την πόλη, μεγαλύτερη «ευκαμψία» στις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων, πράγμα που υλοποιήθηκε με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκαν με πρόσχημα την πανδημία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ