Τρίτη 26 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απορρίπτει το δίκαιο αίτημα για μόνιμη δουλειά στη σχολική καθαριότητα

Αυτό προκύπτει ξανά από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, αντί για συμβάσεις ομηρίας που τους στερούν στοιχειώδη δικαιώματα, απέρριψε για μια ακόμα φορά για λογαριασμό της κυβέρνησης, απαντώντας χτες σε σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.«Η λύση της μονιμοποίησης δεν υπάρχει στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος, κατά τη συνήθη πρακτική, τη σχετική συνταγματική απαγόρευση. Επιχείρησε μάλιστα να υποδείξει στους εργαζόμενους να διαγράψουν από τη σκέψη και τη δράση τους το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, ισχυριζόμενος πως «η επανάληψη αιτημάτων για μονιμοποίηση δεν έχει κανένα νόημα, γιατί δεν μπορεί να υλοποιηθεί».

«Αυτό το αίσχος πρέπει να σταματήσει, γιατί εκτός από αντεργατικό είναι πλέον και επικίνδυνο», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, αναφερόμενος στους απαράδεκτους όρους αμοιβής και εργασίας, στα κενά και τις ελλείψεις στη σχολική καθαριότητα. Την ίδια στιγμή που η μεγάλη κοινωνική αξία της δουλειάς των εργαζομένων έχει γίνει ολοφάνερη στις συνθήκες της επιδημίας του κορονοϊού, οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του Ιούνη, η καθαριότητα των σχολείων γίνεται σήμερα με «μπαλώματα», ενώ παραμένει σοβαρό ζήτημα τι θα γίνει το Σεπτέμβρη. «Η οριστική λύση είναι μια», υπογράμμισε και κάλεσε την κυβέρνηση να μονιμοποιήσει τους εργαζόμενους και να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις για να καλύπτονται οι ανάγκες των σχολείων. Οσον αφορά την επίκληση του Συντάγματος και του άρθρου 103, ξεκαθάρισε πως «δεν έπεσε από τον ουρανό» αλλά το έχουν ψηφίσει και το διατηρούν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, απορρίπτοντας προτάσεις για την αλλαγή του.

Αφού έσπευσε να ενταφιάσει το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, ο υπουργός παρουσίασε ως «δίκαιη και ρεαλιστική λύση» που προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών, Παιδείας και Οικονομικών) τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου με τους εργαζόμενους από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για την επόμενη σχολική χρονιά. Την ίδια στιγμή που διαιωνίζει την εργασιακή ομηρία περίπου 10.000 εργαζομένων, έκανε προκλητικά λόγο για τις προθέσεις της κυβέρνησης να βάλει «τέλος στην πελατειακότητα».

Αξίζει να σημειωθεί πως η «δίκαιη και ρεαλιστική λύση» της συνέχισης της ομηρίας και της ανασφάλειας φαίνεται να έχει τις «πλάτες» και των εκπροσώπων του εργατοπατερισμού, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό το «συντονιστικό» των σωματείων που μεταχειρίζεται ως τσιφλίκια του γνωστός εργατοπατέρας έχει σταθεί «θετικό» στην κυβερνητική πρόταση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ