Σάββατο 23 Μάη 2020 - Κυριακή 24 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τελευταίος αποχαιρετισμός του ήλιου πριν από τον ανταρκτικό χειμώνα

Τον ήλιο αποχαιρετά το 16ο πλήρωμα του ερευνητικού σταθμού «Κονκόρντια» στην Ανταρκτική, στο τελευταίο ηλιοβασίλεμα πριν από την έναρξη του ανταρκτικού χειμώνα, καθώς δεν θα τον ξαναδεί για αρκετούς μήνες. Το δωδεκαμελές πλήρωμα θα περάσει αυτό το χρονικό διάστημα σε συνθήκες σκότους, ενώ συνολικά θα παραμείνει επί 9 μήνες σε απομόνωση, σε ένα από τα πιο εχθρικά περιβάλλοντα πάνω στη Γη.

Ο ερευνητικός σταθμός «Κονκόρντια» είναι ένας από τους τρεις επιστημονικούς σταθμούς που λειτουργούν στο μέσο του ανταρκτικού παγοκαλύμματος, καθώς βρίσκεται στο αχανές οροπέδιο της Ανταρκτικής, σε υψόμετρο 3.200 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Αν το υψόμετρο δεν είναι αρκετό για να δυσκολέψει την αναπνοή, τότε το κρύο σίγουρα επαρκεί: Οι θερμοκρασίες εκεί πέφτουν έως τους -80 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα, με ετήσιο μέσο όρο τους -50 βαθμούς Κελσίου!

Η απομόνωση σε ένα κρύο, σκοτεινό περιβάλλον στη Γη, είναι καλή προσομοίωση των ανάλογων συνθηκών του Διαστήματος. Στον «Κονκόρντια» έρχονται ερευνητές που μελετούν όχι μόνο αστρονομία, μετεωρολογία και τους παγετώνες, αλλά και την ανθρώπινη φυσιολογία και ψυχολογία. Τους ενδιαφέρει να διερευνήσουν με ποιους τρόπους αυτό το ακραίο περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για το ανθρώπινο σώμα και τον ανθρώπινο νου. Τα δεδομένα από αυτές τις έρευνες βοηθούν στην προετοιμασία της ζωής στο βαθύ Διάστημα.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι, αλλά και οι πιο αποδοτικοί για την επιστημονική δουλειά του πληρώματος του «Κονκόρντια».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org