Οπως ανέδειξαν, στο συγκεκριμένο σχολείο, τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας είναι μικρότερες από τα προβλεπόμενα από το υπουργείο τετραγωνικά μέτρα, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η απαιτούμενη απόσταση του 1,5 μέτρου από μαθητή σε μαθητή, ακόμα και μετά το διαχωρισμό των τμημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σπάσει το σχολείο στα δύο και τρία τμήματα να μεταφερθούν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο. Επιπλέον, οι μαθητές δεν θα κάνουν μαθήματα Πληροφορικής, καθώς η αίθουσα Πληροφορικής είναι ακατάλληλη (υπόγεια χωρίς αερισμό και μικρή). Τέλος, για την καθαριότητα των χώρων που χρησιμοποιούνται στα δύο σχολεία απασχολούνται μόλις δύο καθαρίστριες με σύμβαση ορισμένου χρόνου.
Εκπαιδευτικοί και μαθητές απαιτούν να βρεθούν κατάλληλοι χώροι διδασκαλίας, προκειμένου να λειτουργήσει το σχολείο με ασφάλεια τόσο για τους μαθητές και τις οικογένειές τους όσο και για τους εκπαιδευτικούς.
Ανάλογα είναι τα προβλήματα που εντοπίζονται και στα περισσότερα σχολεία της Θεσσαλονίκης με την επιστροφή όλων των τάξεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ σε πολλά σχολεία, κυρίως συστεγαζόμενα, όπως π.χ. το συγκρότημα της Κλεάνθους (3 σχολεία), ξεχωρίζει ιδιαίτερα το πρόβλημα του προαυλισμού, καθώς οι αυλές είναι μικρές και δεν μπορούν να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις μεταξύ των μαθητών.
Πολλά σχολεία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αρκετές από τις αίθουσες διδασκαλίας, καθώς είναι υπόγειες και δεν αερίζονται σωστά. Π.χ. το 2ο ΓΕΛ Πυλαίας, το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου όπου σπάνε στα 3 τα τμήματα, καθώς 7 αίθουσες διδασκαλίας που βρίσκονται στο υπόγειο δεν θα λειτουργήσουν.
Επίσης, σε πολλά σχολεία, κυρίως ΕΠΑΛ, δεν θα πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια, καθώς στεγάζονται σε υπόγειες αίθουσες. Προβληματική είναι και η λειτουργία του ΕΠΑΛ και του 1ου ΓΕΛ Κορδελιού, που λειτουργούν με κοινή αυλή και λόγω έλλειψης χώρων είχαν γίνει αίθουσες διδασκαλίας ακόμα και οι τουαλέτες!
Το Γυμνάσιο Πεύκων επεκτάθηκε σε ενοικιαζόμενο διπλανό οικόπεδο όπου τοποθετήθηκαν kibo, καθώς το σχολείο είναι μικρό και με μικρή αυλή.
«Δύο στα πέντε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην πόλη μας ξεκίνησαν χωρίς καθαρίστρια πρωινής ζώνης», καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Καισαριανής, με αφορμή την επαναλειτουργία από χτες όλης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις νέες συνθήκες. Και προσθέτει: «Διαμαρτυρίες γονιών και εκπαιδευτικών εξανάγκασαν τη δημοτική αρχή σε κινήσεις της τελευταίας στιγμής και έτσι έφτασε στο ένα από τα δύο σχολεία μια καθαρίστρια (η οποία είχε ήδη περάσει από άλλα δύο σχολεία), ενώ στο έτερο σχολείο ακόμα και αυτήν τη στιγμή το πρόβλημα παραμένει».
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει επίσης ότι «για καμία από τις καθαρίστριες με σύμβαση έργου δεν προβλέφθηκε εξέταση τεστ για τον Covid-19, παρότι για άλλα τμήματα εργαζομένων του δήμου έγινε αντίστοιχη πρόβλεψη» και ζητά μέτρα για την καθαριότητα και την ασφάλεια όλων των σχολείων και για τα δικαιώματα του προσωπικού.