Την ευθύνη πλέον αναλαμβάνουν τα κρατίδια, δήλωσε η καγκελάριος
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Για το ενδεχόμενο, «στη χειρότερη περίπτωση», η Γερμανία να αντιμετωπίσει νέο κύμα της πανδημίας τέλος Ιούλη - αρχές Αυγούστου προειδοποίησε χτες ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» (RKI) μια μέρα μετά την ανακοίνωση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων από την κυβέρνηση.
Πάντως, σύμφωνα με το RKI, ο δείκτης του ρυθμού αναπαραγωγής της νόσου έπεσε κατά πολύ κάτω από το 1, στο 0,65, δηλαδή κάθε άτομο θετικό στον ιό μολύνει σημαντικά λιγότερο από ένα ακόμη άτομο. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκαν 1.284 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο και συνολικά οι νεκροί ξεπερνούν τις 7.100. Επίσης το RKI αποφάσισε να τερματίσει τις καθημερινές συνεντεύξεις Τύπου, καθώς «υπάρχει μια νέα κανονικότητα σε όλους τους κοινωνικούς τομείς», ενώ τα στοιχεία της πανδημίας θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου.
Ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου τόνισε πάντως ότι «βρισκόμαστε ακόμη μόνο στην αρχή της πανδημίας», προειδοποιώντας ότι η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει «για πολλούς ακόμη μήνες».
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατρικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Χάλε, Αλεξάντερ Κεκουλέ, σχολιάζοντας την άρση των μέτρων περιορισμού, εξέφρασε την ανησυχία του για τον ρυθμό και το εύρος του «ανοίγματος», τονίζοντας ότι η δυνατότητα ιχνηλάτησης των κρουσμάτων δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό σημείο και ότι οι ευπαθείς ομάδες εξακολουθούν να μην προστατεύονται επαρκώς.
Προειδοποίησε ότι η νέα χαλάρωση «θα μειώσει το επίπεδο ασφάλειας», στοιχείο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο. Είναι σημαντικό να υπάρξει ένα διαρκές σκεπτικό προστασίας, όχι «μια πολιτική του μέσα - έξω», τόνισε.
Πάντως, η διχογνωμία που επικρατεί μέσα στη γερμανική κυβέρνηση αλλά και μεταξύ των κυβερνήσεων των 16 κρατιδίων (ανάλογα με την οικονομική δραστηριότητα που φιλοξενούν, τις δυνατότητες του συστήματος Υγείας, τον αριθμό κρουσμάτων κ.λπ.) φάνηκε και στις προχτεσινές δηλώσεις της Αγκ. Μέρκελ, η οποία παρέμεινε επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ενώ τόνισε επανειλημμένα ότι την ευθύνη αναλαμβάνουν πλέον τα ίδια τα κρατίδια.
Η λειτουργία των πανεπιστημίων, αλλά και η μετάβαση στην - υπό περιορισμούς - κανονική λειτουργία των παιδικών σταθμών και των σχολείων, καθώς και η ευθύνη για την επαναλειτουργία εστιατορίων, μπαρ και ξενοδοχείων κ.ά. επιστρέφει πλήρως στις τοπικές κυβερνήσεις, υπό τον όρο ότι δεν θα διαπιστωθούν περισσότερα από 50 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε μία βδομάδα.
Μεταξύ άλλων, παρατείνεται ο περιορισμός των επαφών έως και τις 5 Ιούνη, επιτρέπεται ωστόσο στο εξής η επαφή και με άτομα τα οποία δεν ζουν κάτω από την ίδια στέγη, επιτρέπονται οι αθλητικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, με την τήρηση πάντα των γενικών κανόνων περί αποστάσεων και μέτρων υγιεινής, οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας και νοσοκομεία. Τα καταστήματα μπορούν πλέον να επαναλειτουργήσουν ανεξαρτήτως μεγέθους, με μέτρα ασφαλείας. Εντός του δεύτερου μισού του Μάη θα ξεκινήσει και πάλι το επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (Bundesliga).
Πάντως, την τελευταία βδομάδα έχουν αυξηθεί οι πιέσεις από τις εργοδοτικές και επιχειρηματικές ενώσεις για άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, με αναφορές στα κέρδη που χάνονται καθημερινά.