Σάββατο 25 Απρίλη 2020 - Κυριακή 26 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Αρπαγή παλαιστινιακών εδαφών ο πρώτος στόχος της νέας κυβέρνησης

Ο Παλαιστινιακός λαός αντιμετωπίζει την βάρβαρη ισραηλινή κατοχή και την συνεχή κλοπή της γης του

Copyright 2018 The Associated

Ο Παλαιστινιακός λαός αντιμετωπίζει την βάρβαρη ισραηλινή κατοχή και την συνεχή κλοπή της γης του
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας για τη συγκρότηση ισραηλινής κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» ανάμεσα στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και αρχηγό του κόμματος Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον αρχηγό του (διαλυθέντος) «Μπλε και Λευκού» μπλοκ, Μπένι Γκαντς (στρατηγό ε.α.), με τη συμμετοχή των Εργατικών και μικρότερων κομμάτων υπερορθόδοξων Εβραίων, ανοίγει ακόμη περισσότερο το δρόμο για την κλιμάκωση της κατοχής της παλαιστινιακής γης και καταδυνάστευσης του παλαιστινιακού λαού. Και αυτό γιατί ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι η προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης από τον ερχόμενο Ιούλη, με προϋπόθεση την πρότερη ολοκλήρωση της χαρτογράφησης αρπαγής των νέων εδαφών.

Το σχέδιο της προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης, που προϋπήρχε του περιβόητου αμερικανικού σχεδίου του Προέδρου Τραμπ περί «Συμφωνίας του Αιώνα», αντανακλά την επιλογή σημαντικού μέρους της ισραηλινής αστικής τάξης για παραμερισμό των προσπαθειών για επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης με λύση στη βάση των δύο κρατών, με επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων και ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Προκαλεί ωστόσο τις εύλογες διαμαρτυρίες της Παλαιστινιακής Αρχής, που δείχνει αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο για να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη.

Οι έντονες αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, σε επιστολή του την Πέμπτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στον γενικό γραμματέα και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καταγγέλλει το ισραηλινό πολιτικό κατεστημένο πως «έχει ενωθεί υπό την ατζέντα του μόνιμου εποικισμού και της προσάρτησης», με απώτερο στόχο την εδραίωση και μονιμοποίηση της σύγκρουσης και τη διαρκή καταπίεση του Παλαιστινιακού λαού με την πλήρη υποστήριξη και συμβολή των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων. Ξεκαθάρισε επίσης πως η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα αναγνωρίσει «οποιεσδήποτε συμφωνίες μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ, σε περίπτωση που το Ισραήλ προσαρτήσει οποιοδήποτε μέρος της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης».

Επιπλέον ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλικι ανακοίνωσε πως η Παλαιστινιακή Αρχή θα προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια ενάντια στα σχέδια προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών. Μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη στη Ραμάλα με τον εκπρόσωπο της ΕΕ στην Παλαιστίνη, Σβεν Κόχαν φον Μπούργκσντορφ, ο Μάλικι κάλεσε την ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση για να σταματήσει την υλοποίηση των σχεδίων προσάρτησης και να κάνει «πρακτικά βήματα και μέτρα» για να το αποτρέψει, παροτρύνοντάς την να επιβάλει κυρώσεις. Η ανακοίνωση της ΕΕ πως τυχόν προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών «συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» δεν θα πρέπει να καθησυχάζει για την αποτελεσματικότητα αυτών των υποκριτικών αντιρρήσεων, καθώς δύσκολα οι Βρυξέλλες θα επιλέξουν να έρθουν σε ρήξη με τις ΗΠΑ σε μία περίοδο που «φουντώνουν» οι ανταγωνισμοί στους κόλπους των ισχυρότερων ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών χωρών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ