Σάββατο 25 Απρίλη 2020 - Κυριακή 26 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αδιέξοδα και μικρά βήματα στα παζάρια

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Χωρίς αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε - με τηλεδιάσκεψη - την Τετάρτη μία ακόμα σύνοδος της Ομάδας Επαφής (Ουκρανία, Ρωσία, ΟΑΣΕ, αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ - Ντονμπάς) για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, δήλωσε από τη σκοπιά του ο απεσταλμένος της Ρωσίας στις συνομιλίες.

Αναφερόμενος στην ανταλλαγή 34 κρατουμένων μεταξύ Ουκρανίας και Ντονμπάς την περασμένη βδομάδα, ο Ρώσος απεσταλμένος σημείωσε πως «αυτή θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα» και «πρέπει να γίνει μάθημα» ότι «περαιτέρω συμφωνίες μεταξύ Κιέβου και Ντονμπάς μπορούν να εφαρμοστούν γρηγορότερα». Ωστόσο, κατηγόρησε την ουκρανική πλευρά για «μη εποικοδομητική στάση».

Οπως κατήγγειλε, «ακόμα και τη μέρα της ανταλλαγής, τη μέρα της απελευθέρωσης των κρατουμένων, καταγράφηκε νέος βομβαρδισμός από τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας». Επίσης, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα «επικρατούσε σιωπή κατά μήκος της γραμμής επαφής που χωρίζει τα εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο και το Ντονμπάς, τώρα καταγράφονται καθημερινές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός. Στην πραγματικότητα, το Κίεβο υπονομεύει μια πραγματική ευκαιρία για βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή» και δεν ορίστηκαν οι περιοχές όπου θα συνεχιστεί η εκατέρωθεν απεμπλοκή στρατευμάτων, ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι εξέφρασε εκ νέου την πεποίθηση ότι η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία θα επιλυθεί πριν από τη λήξη της θητείας του σε τέσσερα χρόνια. Την ίδια στιγμή απείλησε ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τη μορφή των συνομιλιών στο πλαίσιο της Ομάδας Επαφών, καθώς δεν αποφέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την ίδια μέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου τόνισαν την ανάγκη πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ και των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του σχήματος της Νορμανδίας (Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία και Ουκρανία) τον Δεκέμβρη, και πως «ιδίως οι ουκρανικές αρχές πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, όπως η θέσπιση νομοθεσίας για το ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ