Σάββατο 4 Απρίλη 2020 - Κυριακή 5 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νερό του ... Καματερού τα «αντισηπτικά» που μοιράζει;

Χωρίς να ελέγχει τις απαραίτητες εγκρίσεις και πιστοποιητικά, η Περιφέρεια Αττικής προμηθεύεται και μοιράζει αντισηπτικά, σύμφωνα με τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Περιφέρειας, ο οποίος καταγγέλλει ότι δημιουργούνται ερωτήματα από τις συμβάσεις για τις προμήθειες αντισηπτικών χεριών, αφού δεν περιέχουν τις προδιαγραφές του ΕΟΦ και του υπουργείου Υγείας.

Τα μπουκαλάκια μάλιστα που μοιράζει η Περιφέρεια, ως «προσφορά υλικού» σε διάφορους φορείς, έχουν απλά μια ετικέτα με το λογότυπο της Περιφέρειας και καμία άλλη πιστοποίηση επίσημου φορέα για τη σύσταση ή για τη δράση του συγκεκριμένου σκευάσματος (αντιβακτηριδιακή ή αντιμικροβιολογική). Θυμίζουμε ότι ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, το τελευταίο διάστημα έχει προσφέρει αντισηπτικά στο Γηροκομείο Αθηνών, στην Τροχαία, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, σε δήμους κ.α. Ο Σύλλογος σημειώνει:

«Παρά το γεγονός ότι και ο ΕΟΦ έχει έγκαιρα προειδοποιήσει με σχετικό δελτίο Τύπου (12/3/2020) πως "η απολύμανση πρέπει να γίνεται με χρήση εγκεκριμένων προϊόντων, ανάλογα με το πεδίο εφαρμογής τους, με δεδομένο ότι υπάρχουν εγκεκριμένα προϊόντα για την απολύμανση τόσο των χεριών όσο και των χώρων", παρά το γεγονός ότι "μόνο η έγκριση του ΕΟΦ πιστοποιεί ότι το κάθε προϊόν έχει αξιολογηθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα βιοκτόνα προϊόντα", η Περιφέρεια Αττικής δεν απαίτησε την τήρηση καμίας έγκρισης, δεν απαίτησε την προσκόμιση κανενός σχετικού δικαιολογητικού από τον συγκεκριμένο προμηθευτή».

Επίσης, «παρά το γεγονός ότι και το υπουργείο Υγείας θέτει ως προδιαγραφές ότι το αλκοολούχο διάλυμα θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, άδεια από τον ΕΟΦ, συγκεκριμένη περιεκτικότητα αλκοόλης ή μείγματος αλκοολών με άθροισμα 70% και πιστοποίηση CE, η Περιφέρεια Αττικής στις συμβάσεις (23/2020 & 24/2020) που υπέγραψε με τη συγκεκριμένη εταιρεία, με έδρα το δήμο Αχαρνών Αττικής (τα στοιχεία της οποίας έχουμε), δεν τις απαίτησε!».

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να παραδοθούν στην Περιφέρεια Αττικής «hand cleansing gels» χωρίς τις απαραίτητες και προβλεπόμενες προδιαγραφές και εγκρίσεις, σημειώνεται στην ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «οι ευθύνες τόσο της Περιφέρειας όσο και της συγκεκριμένης εταιρείας είναι μεγάλες». Ο Σύλλογος, υπογραμμίζει ως βασικό ερώτημα το «κατά πόσο αυτά τα "hand cleansing gels" είναι ασφαλή και κυρίως κατά πόσο καλύπτουν τις ανάγκες αντισηψίας και είναι αποτελεσματικά, ή θα "κοιμίζουν" τους χρήστες τους και θα τους αφήνουν ακάλυπτους στους κινδύνους από τον κορονοϊό και γενικότερα από επιβλαβείς μικροοργανισμούς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ