Σάββατο 4 Απρίλη 2020 - Κυριακή 5 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΣΕΧΙΑ
Νέο κρούσμα αντικομμουνισμού στην «ομίχλη» του κορονοϊού

Απομάκρυναν το άγαλμα του Σοβιετικού στρατάρχη - απελευθερωτή της Πράγας από πλατεία της πόλης

Από παλιότερη εκδήλωση κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στο άγαλμα του στρατάρχη Κόνιεφ, για την υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας
Από παλιότερη εκδήλωση κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στο άγαλμα του στρατάρχη Κόνιεφ, για την υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας
Σαν τους κλέφτες, τα ξημερώματα της Παρασκευής, αξιοποιώντας την κατάσταση απαγόρευσης της κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι τοπικές δημοτικές αρχές του 6ου Διαμερίσματος της Πράγας προχώρησαν στο ξήλωμα ενός ακόμα σοβιετικού μνημείου.

Πρόκειται για το άγαλμα του Σοβιετικού στρατάρχη Ιβάν Στεπάνοβιτς Κόνιεφ, ο οποίος ηγήθηκε της ουκρανικής στρατιάς που απελευθέρωσε την Πράγα και μεγάλο τμήμα της Τσεχοσλοβακίας από τον ναζιστικό ζυγό.

Οι αρχές του τοπικού Διαμερίσματος και του μητροπολιτικού δήμου της Πράγας, προφανώς και με την ανοχή της κυβέρνησης, εφάρμοσαν την απόφαση απομάκρυνσης που είχε ληφθεί από το Σεπτέμβρη του 2019, έχοντας ξεσηκώσει αντιδράσεις. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο παρέμενε ανεφάρμοστη.

Τώρα οι αρχές, εξασφαλίζοντας ότι δεν μπορούν να υπάρξουν μαζικές αντιδράσεις, πήγαν με γερανό και ξήλωσαν το άγαλμα. Οπως είπαν, θα το μεταφέρουν σε αποθήκη και αργότερα θα τοποθετηθεί στο λεγόμενο «Μουσείο Μνήμης του 20ού αιώνα», στο στρατιωτικό νεκροταφείο στην περιοχή Ολσάν. Τέτοια «μουσεία» στήνονται σε διάφορες χώρες της ΕΕ με βασικό στόχο να εξισώνεται ο φασισμός με το σοσιαλισμό. Επίσης, αποφάσισαν να τοποθετηθεί στη θέση του μνημείο «για όλους τους απελευθερωτές της Τσεχοσλοβακίας».

Το συγκεκριμένο μνημείο είχε κατασκευαστεί το 1980 προς τιμήν του στρατάρχη Κόνιεφ, απελευθερωτή της Πράγας, και των 140.000 και πλέον στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού που έπεσαν στο έδαφος της Τσεχοσλοβακίας για τη συντριβή του φασισμού. Αυτό το γεγονός είναι που θέλουν να ρίξουν στη λήθη οι διάφοροι παραχαράκτες της Ιστορίας.

Η Οργάνωση Πράγας του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας) και η πρόεδρός της, Μάρτα Σεμέλοβα, η δασκάλα που είχε διωχθεί επειδή αντιδρούσε στην παραχάραξη της Ιστορίας, με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε τη μεθόδευση «πράξη δειλών και πρόκληση ειδικά τη χρονιά που γιορτάζεται η 75η επέτειος της νίκης επί του φασισμού».

Επίσης, η Εργατική Συνομοσπονδία Εργατικών Σωματείων Τσεχίας (μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας) καταδίκασε την ενέργεια, σημειώνοντας ότι «είναι ακραία προσβολή απέναντι σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά, τους 140.000 στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού που έπεσαν στην Τσεχοσλοβακία και τους αγωνιστές του ντόπιου αντιστασιακού κινήματος».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org