Σάββατο 4 Απρίλη 2020 - Κυριακή 5 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει τις εξαιρέσεις από την επιδότηση ενοικίου

Να ανοίξει άμεσα η εφαρμογή για την επιδότηση ενοικίου και για τους εργαζόμενους που εργάζονταν σε επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται «πληττόμενες» και το δικαίωμα αυτό να επεκταθεί και σε άλλες ομάδες εργαζομένων, όπως αυτοί που απασχολούνται με «μπλοκάκι», απολυμένοι, άνεργοι, μερικώς απασχολούμενοι κ.λπ., ζητάει με παρέμβασή του το ΠΑΜΕ.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, «χιλιάδες εργαζόμενοι από την Τετάρτη (1/4) προσπαθούν να καταγραφούν στο σύστημα "Εργάνη" για τη μείωση του ενοικίου, χωρίς το σύστημα να τους επιτρέπει. Από τις δεκάδες χιλιάδες απολυμένων του Μαρτίου, από τους χιλιάδες συναδέλφους που έχουν μείνει ξεκρέμαστοι, χωρίς δουλειά, χωρίς μισθό, το σύστημα δέχεται μόνο τους εργαζόμενους "των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή". Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν εκτός ακόμα και αυτής της μικρής δυνατότητας ανακούφισης».

Σημειώνεται ότι το πρόβλημα αυτό σχετίζεται και με το γεγονός ότι στην περίπτωση των πληττόμενων επιχειρήσεων τους δόθηκε η δυνατότητα η δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» να γίνεται και μέχρι τις 20 Απρίλη, διαδικασία που είναι χρονοβόρα και μεταθέτει την εφαρμογή του «μέτρου» για το τέλος του μήνα.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει πως «ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι τα μέτρα "ανακούφισης" της κυβέρνησης είναι αποσπασματικά, ελλιπή και με το σταγονόμετρο όσον αφορά τους εργαζόμενους, ενώ δίνονται εκατομμύρια προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τους ίδιους τους εργοδότες που απολύουν, κόβουν μισθούς, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων».

Στο μεταξύ, προβλήματα καθυστέρησης διαπιστώνονται και στην καταβολή του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ, καθώς οι επιχειρήσεις δεν έχουν υποβάλει έγκαιρα ως όφειλαν τη σχετική αίτηση στην «Εργάνη». Το πρόβλημα επιτείνεται, αφού ακόμα και όταν την υποβάλλουν, για πολλούς εργαζόμενους έχει παρέλθει η σειρά τους, καθώς η ένταξη στην πλατφόρμα γίνεται σταδιακά με βάσει τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ. Ετσι, όσοι εργαζόμενοι δεν πρόλαβαν ή όσοι θα μπουν σε αναστολή εργασίας τις επόμενες μέρες, θα έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης μόνο μετά τις 11 Απρίλη, που σημαίνει νέα καθυστέρηση στη λήψη του επιδόματος.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 6 Απρίλη θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, ενώ για τους επιστήμονες η αίτηση για το κουτσουρεμένο επίδομα τηλεκατάρτισης θα υποβάλλεται από τις 9 Απρίλη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την άμεση καταχώρηση των ενσήμων τους απαιτούν οι εργαζόμενοι(2022-06-09 00:00:00.0)
Οι καλλιτέχνες απαιτούν(2022-01-11 00:00:00.0)
Χαλί(2021-05-18 00:00:00.0)
Ενισχύει συνεχώς την αντεργατική φαρέτρα της εργοδοσίας(2020-03-24 00:00:00.0)
«Πράσινο φως» στην επίθεση της εργοδοσίας, τα «σπασμένα» στους εργαζόμενους(2020-03-21 00:00:00.0)
Επικοινωνιακά παιχνίδια με την ανεργία...(2013-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ