Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Θύματα του ανταγωνισμού ασθενείς και εργαζόμενοι

Ανακοίνωση της ΟΣΝΙΕ, με αφορμή το κλείσιμο θεραπευτικής κλινικής στην Καλλιθέα

Την όξυνση του ανταγωνισμού στον τομέα της Υγείας, που έχει σαν θύματα τους χρήστες των υπηρεσιών Υγείας, αλλά και τους εργαζόμενους στην Υγεία και ο οποίος εκφράζεται και με το κλείσιμο κλινικών, διαπιστώνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), με αφορμή την απόφαση του ομίλου Euromedica - Θωμά Λιακουνάκου για το κλείσιμο θεραπευτικής κλινικής στην Καλλιθέα, καθώς κρίνεται «ζημιογόνα».

Τα πρώτα θύματα, τονίζει οι ΟΣΝΙΕ, είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με 15 μέχρι σήμερα μεθοδευμένες απολύσεις, αλλά και με πολλές «υποσχέσεις» στους υπολοίπους 50 που πολύ πιθανόν να βρεθούν και εκείνοι στο δρόμο. Οι ομαδικές απολύσεις, παρότι μπαίνουν απαγορεύσεις και γίνονται με προϋποθέσεις (Ν 2874/2000), μεθοδεύτηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε με τη συνοδεία ιδιωτικού συμφωνητικού, υπογεγραμμένου από τους απολυμένους εργαζόμενους, να χάσουν πολλαπλά πέρα από τις 600.000 δραχμές που τους δόθηκαν ή που θα τους αποδοθούν σε έξι μήνες σαν επιπρόσθετη αποζημίωση, αναφέρει η Ομοσπονδία.

«Το κλείσιμο της θεραπευτικής κλινικής Αθηνών είναι η πρώτη κανονιά στις "νέες συνθήκες" που επικρατούν στο χώρο της Υγείας με την ασύδοτη δράση του ιδιωτικού τομέα. Είναι μαθηματικά σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν και άλλα "κανόνια" με αρκετές απολύσεις εργαζομένων», προειδοποιεί η ΟΣΝΙΕ και επισημαίνει: «Η λειτουργία 1.000 περίπου νέων κρεβατιών στον ιδιωτικό τομέα Υγείας μέσα στα τελευταία δυο χρόνια και η καθαρή κερδοσκοπική τους προοπτική οξύνουν τα αδιέξοδα στην Υγεία, ενώ, σε συνδυασμό και με την έμμεση πλέον ιδιωτικοποίηση του δημοσίου τομέα - ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία κλπ - θα δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στο χώρο της Υγείας».

Για όλα αυτά την πρώτη και κύρια ευθύνη φέρει η κυβέρνηση που με την πολιτική της, μεθοδευμένα όλα αυτά τα χρόνια, προσπαθεί να φέρει πιο κοντά το εμπόριο της Υγείας στις ανθρώπινες ανάγκες πέρα από προπαγανδιστικές φανφάρες, υπογραμμίζει η ΟΣΝΙΕ.

Καταλήγοντας τονίζει ότι είναι ανάγκη το λόγο να τον πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τόσο αυτοί που εργάζονται στο χώρο της Υγείας, όσο όμως και γενικότερα μιας και τους αφορά άμεσα και να αγωνιστούν ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας που προωθούν κυβέρνηση, ΕΕ, ολιγαρχία, για δημόσιο, δωρεάν και καθολικό δημόσιο σύστημα Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ